• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.06.2024 20:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с дискус

Започната от Skyline, 10.04.2016 14:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Skyline

   Здравейте! Имам проблем с дискус, а именно затворено хрило и учестено дишане с другото, което е доста отворено... Дискусът е на над 5 години и забелязах проблема преди ден. В момента нямам никакво лекарство за този проблем и бих искал да ме посъветвате как да лекувам и с какво, защото прочетох доста различни предложения из подобните теми? Също така какво мога да направя на момента, докато евентуално се сдобия с лекарство?
Лек ден!

rakim

Има хрилни паразити,купи фирмено лекарство и третирай по описанието.
540л Южна Америка

www.aquarium.bg

   Против хрилни паразити препоръчваме употребата на Seachem Cupramine. Стандартната дозировка е 10 капки на 40 литра вода първия ден и 10 капки на 40 литра вода след 48 часа. Желаната концентрация е 0.25мг/л. Поддържайте тази концентрация  14 дни. След това сменете 50% от водата и филтрирайте с активен въглен (не забравяйте да премахнете активния въглен и да изключите UV лампата преди лечение). Имайте предвид, че някои скали адсорбират медта от лекарството и може да се наложи добавяне на още няколко дози. Препоръчваме следене на концентрацията на мед със Seachem MultiTest Copper.
   ВНИМАНИЕ: Медта е смъртоносна освен за паразитите и за всички безгръбначни в аквариума. Не се препоръчва употребата на Seachem Cupramine в аквариуми с охлюви, скариди, раци и други безгръбначни. Лекарството може да има негативен ефект и към по-чувствителните растения (роголистник, кабомба и др.). Медсъдържащите препарати могат да са силно токсични при кисела вода, затова препоръчваме постепенно покачване на pH и KH преди третиране с лекарството до pH > 7.2.
   Поздрави от екипа на AQUARIUM!

Skyline

 Благодаря за съветите! Всъщност не съм започнал да лекувам, защото както случайно се появи този проблем, така и изчезна. От както пуснах темата до сега рибата е много по-добре от гледна точка на хрилете и сега диша еднакво от двете страни?! През цялото време си се хранеше, сега е малко по-лакома.  :-D Ще я оставя така и ще я наблюдавам. Не знам от какво се беше получило така...  :-|
Поздрави!  :-)

raiko

Щом рибата е пет годишна, то хрилните паразити за нея не са голям проблем. Възрастните риби могат да бъдат носители на тези паразити, но имат устойчивост за тях. Хрилните паразити са най-опасни за младите дискуси до 3-4 месечна възраст. При тях периодично се прави обезпаразитяване.

Similar topics (5)

28196

Публикации: 13
Прегледи: 6704

39590

Публикации: 6
Прегледи: 2476

59664

Публикации: 0
Прегледи: 1568

21523

Започната от pep4ooo


Публикации: 4
Прегледи: 3381