• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Постоянно умират Гупите

Започната от DMS_NOVA, 06.09.2018 22:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMS_NOVA

Здравейте колеги имам 60 литров аквариум нов модел, стартирах с 5-6 Гупи които бързо се размножиха и стигнаха 25бр от няколко месеца започнаха да им се накъсват опашките или да им се схваща задната част на тялото и умират. Слагах добавката наСера за накъсване на опашките но продължават останах с една женска и 2-3 бебета. Какво да правя. Правих и два ресета на аквариума!

wire

Напиши нещо повече за аквариума. Филтация(филтри и медия), осветление, растения, грунд, температура, разположение, слагани добавки/препарати/торове? Как рестартираш, изчакваш ли азотен цикъл?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

oncho99

Според това което описваш, ако изключим някакво случайно заразяване и предвид, че всичко е тръгнало добре отначало, предполагам проблема се дължи на рязката смяна на средата -честата смяна на голямо количество вода.
И аз съм имал такива проблрми с гупите и неможех да си обесня откъде идват проблемите.Сега съм почти сигурен, че честата смяната на вода, тоест ежеседмичната подмяна на дори 1/5 та част е недобре за гупите.Може би други няма да са съгласни с мен, но това съм го наблюдавал на практика и мисля, че не греша.
Разбира се горното твърдение се отнася за аквариум с добра филтрация с установен азотен цикъл и много добре залесен.

DMS_NOVA

Аквариума е с вградена филтрация, залесен с 3-4 вида водорасли, без почва и не слагам торови смеси. Има си стартов пакет таблетки и вътре филтриращи камбани. Абе уж правя всичко като хорат, затова питам за съвет. Сега съм решил да рестарт на и да сложа златните ми рибки там... те май са по устойчиви... пера и филтрите на 10 дни.... преди бърках с осветлението но сега го направих да е почасово по малко пвкючено и избегнах проблема със зеленясването на камъните на дъното, който имах преди!

tetra

Най голямата ти грешка е вманиачеността ти към реостати. Това е най критичният и непредсказуем период е еко системата на аквариум. Имал съм аквариуми който съм използвал десетки години без да съм правил никакви рестарти. Това е най голямата глупост която можеш да направиш. И не можеш да я компенсираш с никакви филтри и препарати. Стабилната еко системата в аквариума се осъществява 4 месеца, след рестарта. Какъв е смисъла постоянно да го правиш? Аквариума не е стерилен уред за да го почистваш основно всеки месец. А управляем кът от природата, в който еко системата се изгражда от елементарни първази създаващи условие за заселването на по сложни организми. Този период е дълъг и със всеки рестарт връщаш нещата в началото.

ARTU73

И при мен се появиш нещо подобно. 30 литров Hailea, BT-200 вътрешен филтър, много растения по дъното, грунда е речна фракция. Имам три неона, два анцитруса, две галаксита и две розови данио. Преди три седмици купихме две женски и две мъжки гупи (децата много искаха гупи). БЛизо седмица нямаше проблеми, живи, разбират се с другите рибки. После изведнъж малко след седмица видях едната женска да лежи на дъното, опитах да я побутна, ама плуваше вяло и пак на дъното. После започна да плува с някакви странни вретеновидни движения и по странни траектории. Изчаках да видя дали ще има промяна, ама накрая отиде във фризера. Останалите гупи не показаха никакви признаци на заболяване или стрес. Днес видях същото поведение на мъжката гупа. Лежеше на грунда и се забиваше между растенията. При опит да я хвана, започна същите траектории и вретеновидни движения. После пак легна настрани на дъното. И тя отиде във фризера.
Температурата е 25 градуса, с нагревател. Осветлението е фирменото - аквариумът е предварително оборудван - така е закупен. Сменям 1/3 от водата всяка седмица. Добавям глутаралдхид и торове на Еленков.

Smelly fish

Моят опит показва, че живородките, където попадат и гупите най- много страдат от претоварен аквариум. Накъсването на опашки или залежаването по дъното казва, че водата в аквариума не е наред. Не е задължително да има амоняк или нитрити за да започнат да умират. Когато рибите са много от храната или фекалиите на рибите, водата започва да се подкиселява и ако е мека много бързо и пада pH-то. При мен беше под 6,4 и нямаше хелер или молинезия която да живее повече от 1-2 месеца. Тогава един познат ми каза да добавя корал или варовик някакъв в аквариума да втвърди водата. Гледам си сега едни хелери вече 1,5 години и са си супер. pH ми се вдигна на 6,8- 7 и определено разлагащите се субстанции в грунда бяха проблема.

wire

Почти всички вградени филтри са с недостатъчна филтрация. Малко риби е добре, но като станат много се пренатоварва системата - повече храна, повече отпадъци, повече загниване на остатъци.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Софийската чешмяна вода не е подходяща за всички живородни, в това число и Гупите, нуждаещи се от твърда вода. Ето защо фракцията на дъното трябва да съдържа варовити камъни, или корали. Речната фракция не е подходяща защото е с неутрална реакция.

Kai

Цитат на: Smelly fish - 31.10.2018 16:44
.... При мен беше под 6,4 и нямаше хелер или молинезия която да живее повече от 1-2 месеца. Тогава един познат ми каза да добавя корал или варовик някакъв в аквариума да втвърди водата....
Мидени черупки дали ще свършат работа? пх -6.4; dH около 3; kH 5. Аква 20 литра, голо дъно, малко роголисник двойка гупи и 20-тина бебета на 10 дни. Женската не е весела като преди седмица примерно.... *HELP*

Smelly fish

Освен големия аквариум имам 20 литров с 6 малки хелера. Там съм нахвърлял точно мидени черупки, а по- късно добавих и два варовикови камъка с диаметър около 5 см.Мисля, че става и само с мидени черупки.Там нямам грунд както е при теб. Да знаеш обаче, че гупата може да не е щастлива по хиляди причини. Отделно с тази бройка рибки макар и бебета, няма да караш дълго без ядове. Моя аквариум специално считам, че е малък, хелерите станаха на по 3 см и акат бая, обаче в големия имам барбуси и последния опит да прехвърля от младоците завърши с обилна закуска за барбусите.

ARTU73

Гупите ги имам за устойчиви риби, защото като ученик гледах огромвно количество гупи, хелери, молинезии и какво ли още не в общ аквариум от 40 литра. Имаше само помпичка за въздух с гъба и нагревател. И даже си се размножаваха вътре, като някои от рибетата успяваха и да пораснат. Сега съм в много по-малко натоварен аквариум, нищо че е 30 литра, богато залесен, с вътрешен филтър, и въпреки това нещата не вървят. Днес купих тест на JBL и резултатите от лентичката са както следва: CL2 - 0.4 mg/l; PH 7,6; KH 10; GH 7; нитрити - 0; нитрати 50-100 mg/l. Последната стойност на нитратите е стряскащо висока и вероятно може да обясни загубата на двете рибки. Принципно сменям 1/3 от водата всяка седмица, филтърът не се спира, а осветлението е осем часа. Аквариумът е стартиран през м.януари т.г.

Smelly fish

ARTU, на теб доста хора от форума в други теми ти казаха, че филтъра ти е слаб, или бъркам. Също така на 30л. аквариум трябва да имаш не повече от 5 рибки, а при теб май са повече. За да се разкарат тези нитрати трябва да го залесиш аквариума като гора, та да има кой да консумира тези нитрати или да сменяш вода по-честичко. В моя аквариум имам 15 рибки на 144л. Канистър самоделка с 2,5 кг. керамика + гъба и бая растения. Еми нитратите ми не могат да минат 10mg/l. Даже имах периоди растенията да зациклят и си мисля, че именно ниското съдържание на нитрати е причината. Иначе твърдостта и pH при теб са добре за живородките.

tetra

Гледал съм 50-100 живородни в 40-50 литрови аквариум, със добре развиващи се водни растения, които не съм торил, без проблем, без никакви филтри и тестване на водата. Като съм използвал 500 литрова цистерна за доливането им, която периодично съм допълвал със чешмяна вода.
Това е в противоречие с нормите за акваскейпинг, защото се нарушава общата хармония и усещането за красота, и не препоръчвам да го правите, ако допълвате вода направо от чешмата, или бойлера. Речта ми е, че аквариума може,да функционира много добре ако спазим едно единствено условие, доливаната вода да е отлежала и узряла. А това се постига когато използваме голяма цистерна, където водата се обгазява, отлежава, утаява, и узрява и  седмично или по често да подменяме дори половината от водата био равновесието не се нарушава. Водата остава кристално чиста, при редовното отсифониране на всички утайки, според нуждите и доливането на аквариума без значение кога и колко пъти в седмицата.
Когато доливаната вода е направо от чешмата, както се препоръчва и прави от всички  акваристи днес, смятащи се за капацитети в акваристиката, няма да ни помогнат никакви тестове, препарати,  и филтри, при какъвто и да е брой на рибите в аквариума. Защото био равновесието в природата не може да бъде конкурирано или заменено от никакви филтри, препарати и химикали. Когато водата е отлежи природата си свършва работата много точно.
Споделям дългогодишният си опит колко и странно да ви изглеждат фактите   *privet*

Smelly fish

Аз мойта вода я държа 48 часа в бидон. Малко ли е? А сифонирам през 2-3 седмици (вода сменям всяка), рядко ли е сифонирането? Питам, че при мен имам едно интересно наблюдение: Ако сифонирам редовно, всяка седмица, растенията спират да растат, а като разредя сифониранията растенията тръгват като луди, но пък рибите като че ли стават по- унили.

ARTU73

Водата я държа една седмица в 10 литрова туба. BTW Може и в мен да е грешката, тъй като добавям и нитрати на Еленков. А що се отнася до залесяването - прилагам снимчица, не е като да няма. Да, говореше се за филтри и смяна на филтъра, но пак казвам - навремето в подобен аквариум гледах поне десет пъти повече риби и то само с въздушна помпичка с гъба. Никакви филтри, смяна на 90% вода всяка седмица. А сега филтри, бактерии, торове и не нам кво си и нъцки.

tetra

Ако сменяш цялата вода е неправилно. За 48 часа водата се отгазява частично и нищо повече. Може да се използва за всекидневна подмяна но в много малки количества. При по големи се нуждаем поне от едноседмично отлежаване. Големината на цистерната в която водата отлежава трябва да е достатъчна за четири и повече подменяния. Което означава че всяка седмица ще се източва максимално една четвърт, и ще бъде доливана от чешмата за постигане на езерен режим и узряването и.

ARTU73

Сега сменям една трета, но като ученик 90%. Докато се чудех защо имам нула нитрити и 50-100 мг/л нитрати, реших да проверя питейната вода. Познайте резултата 🤔

Smelly fish

Тетра, мерси за инфото с водата, ще зареждам нова вода след седмичната смяна в аквариума. Аз сменям около 30%. Арту, предполагам, че имаш нитрати още от чешмата. Тук и други хора са имали нитрати в чешмяната вода. Ми тогаз не добавяй тез нитрати на Еленков.

ARTU73

Съгласно тестовете, всички показатели са ок. Затова купих още една гупа - мъжка. Днес тя изглежда така - с някакви странни червени петна по плавника. Не се храни както вчера, плува срещу течението на филтъра в горната част. Останалите рибки се държат нормално, включително и женската гупа.

Kai

Аз имах мъжка гупа със същите червени ранички. Моите при нужда ги лекувам в солни бани + метиленово синьо и зелено в зависимост от поставената диагноза от мен (която в повечето случаи май е грешна *SORRY*). Моята се оправи със солни бани и метиленово синьо в карантинния аквариум. След 14 дни наблюдение я върнах в общия.

ARTU73

Моята се самоизтощи. До отказ плува срещу течението, по обяд я извадих и третирах с ParaGuard на Seachem. Но едва плуваше и потъваше с опашката надолу. На моменти спираше всякаква дейност и не реагираше на побутване. Когато се прибрах от работа си беше отишла :(

flora3054

Здравейте, имам нужда от помощ!
Откакто се помня отглеждам гупи и досега не съм имала проблем, но преди около два месеца от 30литров аквариум ги преместих в 70л. В 30 литровият  аквариум нямах филтър и лампа,само помпа за въздух и повечето малки рибки които успявах да хвана ги отделях. За 70литровият си купих Водозащитено осветление, Почистващ Магнит Морска Звезда, Филтър AquaEL ASAP 500 EU. От около месец от големите ми риби започнаха да измират. плувнат на повърхността с накъсани опашки. Нямам обяснение на какво се дължи. От малките засега не съм забелязала дали измират /поне не изплуват на повърхността/ .

GabiK

Дата на стартиране на аквариума: 04.09.2020
Обем на аквариума:25 л
Височина:

Данни за водата:
pH 7.2, амоняк, нитрити, нитрати:
Температура:27
Сменям по 6 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 24 градуса.

Филтрация:
Вътрешен филтър л/ч:200
Система за СО2:не

Филтрите работятнепрекъснато

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:не

Риби:
Полово зрели(видове, брой):гупи 2 женски и 2 мъжки, 1 геринохелиус
Млади риби(видове, брой):гупи бебета на 1 седмица 20 бр, анциструс 1 бр
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):бебета гупи, 3 бр скариди Ред чери

Храна:
Видове храна:люспи за гупи
Колко често храните рибките си:1 път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:20-30 сек

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:няма

Грунд:
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:2-4 мм

Осветление:лампа 8 w

Здравейте, имам притеснения за 1 възрастна женска гупа. Разполагам с 55 л аквариум, който в момента е в рестарт. Рибките в него започнаха да измират. Преместих всички в малкия, докато оправя другия. Симптомите им бяха: гупите първо стоят само най-отгоре, апатични са,със свити перки,  спират да се хранят, а след това умират. Всичко се случва за 1-2 дни. Като влошаването се забелязва няколко часа след пускането им в аквариума.Съответно, като ги преместя от големия в малкия - за 2 часа се оправят. За това реших да направя рестарт на 55 литровия. В момента малката аква е пренаселена и внимателно следя поведението на всички обитатели. Изглеждат добре и щастливи. Само една женска гупа не се оправя още от големия аквариум, а е преместена преди 2 седмици. Беше едра и красива . Роди 2 пъти, но не успявах да я отделя и не оставаха малки от нея. В момента е много слаба. Има апетит, храни се по малко, няма апатия или нещо притеснително, просто е супер слаба. Имате ли идеи какво може да се случва? Правя тестове на водата, всичко е в норма.

mushroom

Здрасти GabiK,
не съм много опитен, но моите женски гупи умираха по същия начин, защото мъжките веднага след раждането почваха пак да ги тормозят (сексуално). Бях чел някъде, че е хубаво след раждането женските да се отделят за 3-4 дни, за да се възстановят.
При мен гоненето с кепчето в аквариума ги стресираше допълнително и затова вече ловя само мъниците (които успея да хвана разбира се), а женските ги оставям в общия.
А относно големият ти аквариум - явно азотния цикъл още не се е получил. Изстискай гъбичката от малкия лекичко в големия да паднат малко мръсотии.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Георги

Цитат на: GabiK - 15.11.2020 14:30Симптомите им бяха: гупите първо стоят само най-отгоре, апатични са,със свити перки,  спират да се хранят, а след това умират. Всичко се случва за 1-2 дни...Имате ли идеи какво може да се случва?

Здравей, малко късно виждам това, но какво е положението с гупите?
Горните симптоми са най-вероятно Gyrodactylus (skin flukes). Третира се с препарат съдържащ praziquantel, напр. Jbl Gyrodol. Според листовката безгръбначните (скариди, охлюви) не го понасят.

Lightning_boy

Цитат на: GabiK - 15.11.2020 14:30Разполагам с 55 л аквариум, който в момента е в рестарт. Рибките в него започнаха да измират. Преместих всички в малкия, докато оправя другия.

Според мен, това е разковничето на проблема. При рестарта имаш адски много голям пик на амоняка и амония в аквариума. Мисля, че се тровят.
Решението е ясно ... предполагам.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

42062

Започната от stoyank


Публикации: 0
Прегледи: 1619

38438

Публикации: 14
Прегледи: 4712

59761

Започната от Mihata12


Публикации: 14
Прегледи: 2196

56323

Публикации: 2
Прегледи: 1817