• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 02:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете ми ! Притеснявам се за Бета и другите рибки в аквариума :(

Започната от valyast, 27.09.2014 14:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valyast

четох ,но всеки ми казва различно ..и  магазинерка в зоомагазина ми каза,че скаларията нямало да стане голяма щяла да си стои така защото аквариума бил малък ... ...същото важало и за другите ... и реших да и се доверя ,че нали съм неопитна  *MODERATOR* :duvar: питам за златната рибка защото вчера посетих друг зоомагазин и там ми казаха ,че може да си взема ..и те нямали да порастнат защото аквариума бил малък...както и да е няма да взимам ..сега ще чакам 14 дни, за да сложа и другата половина от хапчето за болестта на рибите.. надявам се да оздравеят... и между другото рибите ми са все още малки ...скалариите да са дълги около 3 см най-много ...другите са по-малки..сантиметрите отговарят на литрите ,както ми казахте да изчислявам
Valya =)

niki_o

:-)
Сантиметрите се изчисляват,не по това колко голяма е рибката сега а по това какъв и е максималния размер по принцип.А магазинерите искат само да продават и ако рибките ти умрат то за тях е по-добре -ще си купиш нови.Замисли се над думите им,че рибките няма да пораснат защото аквариума е малък.....дори и те са ти го казали.Никой не си взема животинче за да го мъчи,пък било и рибка(само те не се оплакват шумно).
Искаш две по-големи-първо си излекуваи рибките а после ги върни на продавачка без хелера и му вземи една женска.Те са достатъчно едри.Вземи си няколко растения,но живи-Криптокорин,Валиснерия,Анубис са лесни ва гледане.
Не се сърди на Сахара,просто явно се е уморил да повтаря едно и също-всички в началото грешим...че и после :whistle:
Късмет *THUMBS UP*//

Caxapa

Ще помоля без епитети,  че още снощи9 трябваше да раздавам награди  *MODERATOR* Оше една подобна дума и ще се наложи да ставам лош модератор.

DPI

Цитат на: valyast - 28.09.2014 21:14
....а Сахара ли е какъв е ...трябва да проумее ,че само с критика на никой няма да помогне ....
Само преди няколко месеца бях с твоите познания за рибите и именно Сахара с критика ми помогна (и продължава да помага).

Ако питаш мен - въобще го махай този шестоъгълен аквариум или го използвай за карантинен. Обяснението на продавачите за малкия съд и размера на рибите направо ме уби. Те и лилипутите  за това са такива, защото само в умалени детски дрехи са ги обличали.
Като цяло: засади живи растения, махни кича, определе какви и колко риби ще гледаш. Между другото Сахара е прав, че в шестоъгълния филтрацията е по-специфична. Ако са златни - те цапат много, трябва да помислиш а добра филтрация.

pl86

Направо лошо ми става като чета какви ги говорят тия продавачи, едва ли са толкова за тия лев два дето струват рибите, ама просто знанията липсват.
Пример:
Питам аз: Пясък за морски пясък имате ли?
Отговор: Да ето го пясъка - и ми сочи някакъв пакет със ситен пясък за 4,60 лв в съседство на оцветените грундове за аквариум
Аз: Мерси, ама тоя пясък не е за морски аквариум !?!?!
Отговор: Ама вие кварцов пясък ли търсите? (леко сопнато)
Аз: НЕ, коралов пясък за морски аквариум!
След това отиде да викне колегата и той вече ми даде нормален отговор.

Не знам какви са тия хора, че не може да си признае веднага, че не са запознати и това е.

ПС: Съжалявам за  *offtopic
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

valyast

нямам против Сахара ..разбирам го окей ...уважавам това ,че ми помагате , за което МНОГО БЛАГОДАРЯ ...дразня се от това ,че си уморих рибите заради неопитни хора и не нося на критика ,а предпочитам  в прав текст какво трябва да се прави ....та щом казвате че този аквариум е за 2 бети окей 2 ще си оставя 2 .....ще си и засадя растения ...обаче няма как да сменя аквариума тъй като родителите ми не могат да си позволят да ми купят аквариум точно сега .... :-(  сега ..как да отърва рибките най-бързо от мъчението им ,защото ми е много болно като ги гледам така .... или да изчакам да умрат.. ;/ и как и с какво да го измия че да няма никакви болести бактерии и т.н ...защото мисля че само с вода няма да стане ....да сменя ли грунда ..бял е ...пишеше някъде ,че това смущавало рибките .... отделно гъбата на аератора трябва ли да я сменям ....и в такъв малък аквариум до колко растения е най-добре да засадя ...?
Valya =)

Caxapa

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=116
Това е първата статия от изкачащото меню в ляво на екрана. Последват много подобни за всеки един въпрос.  Всичко това е написано с цел да не се преповтаря от всеки един нов потребител. Представям си разбираш какво би се получило ако на всеки един поотделно започнем да пренаписваме "основите на акваристиката" Казваш не носиш на критика. Трябва да се научиш и да понасяш критика.  Искаш в "в прав текст" да ти кажат какво да правиш??...За трети път ти казвам, че без четене няма как да стане. Това не е туба за да налееш нещо си с фуния. И не на последно място ще помоля да оправиш пунктуацията си, че почти не се разбира смисъла на това което искаш да напишеш.  Смятам, че темата е изчерпана по тези въпроси.
Относно рибите се иска по-голям аквариум, азотен цикъл и Sera costapur или Sera ectopur  Като на опаковките е написано упътване  за употреба.

valyast

Благодаря отново ! Съжалявам за пунктуацията и вероятно за баналните въпроси. Ще чета и надявам се, ако нещо не съм разбрала както трябва мога пак да се обърна към вас .  :-)
Valya =)

Similar topics (5)

59040

Публикации: 4
Прегледи: 2866

32303

Публикации: 1
Прегледи: 3242

53510

Публикации: 4
Прегледи: 2143

6378