Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми при рибите => Темата е започната от: fizika01 - 16.02.2012 12:13

Заглавие: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 16.02.2012 12:13
Нещо май единия ми неон ще дава фира. Обезцветен е и диша много учестено. Инъче си плува и се храни нормално. Някой с подобен проблем. Аквата си има аерация ,50л и е на 2 месеца и половина. Да не лепне няква зараза на другите? Последна промяна че преди 12 дена пуснах 6( вече 4) скариди и 2 анцитруса. Но направих новобранаска грешка и ги излях с водата вътре.
Съвети.
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: grigor nakov - 16.02.2012 12:53

Грешка е че си ги излял със водата,ако си ги купил от магазин на 90% сигурно е вносен,при всяка нова риба се прави 1 седмица карантинен период в отделен аквариум и тогава се пуска в общия,сложи метиленово синъо или триплафламин за профилактика преди да са се заразили другите риби ако този неон му има нещо то ще си покаже
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 16.02.2012 12:57
Разбрах че е грешка , но пост фактум .  :buff: Не е от магазин от колега е но то все тая. Ще се взима метиленовото ,но дали няма да навредя на скаридите с него?
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: grigor nakov - 16.02.2012 13:01
тогава сложи триплафламин то е по леко,скариди не съм гледал немога да ти кажа нищо за тях,но мисля че нищо няма да им стане а и ти сложи както е дозировката за литър *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: tomatomov197 - 16.02.2012 13:02
   Не се вкарвай във филми , щом само 1 рибка не е добре може всичко да е станало .  Ако те притеснява много - разкарай я от аквариума и чакай за другите .
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: Георги - 16.02.2012 14:42
Обезцветяване и учестено дишане са признаци за неподходящо pH - в случая високо. Диагностиката е по-лесна при възможно най-много данни. Неоните са по-"нежни" от анциструсите. Самите неони, които имаш не са еднакво устойчиви - някой е по-слаб от друг. Много фактори се намесват, ако ти се занимава. Ако не ти пука толкова - изхвърляй я.
Научете се да мерите pH на водата, когато има проблеми.

6ебека, пише се трипафлавин
При грешно изписване на важни думи като лекарства, наименования на риби и т.н. файдата е нулева. Нито после някой друг може да го намери с търсачката, нито да го използва без да му знае точното име.
Унамгин и глорнитомифин как ти звучи?
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 16.02.2012 16:05
В неделя сменях около 20% от водата . От Пловдив съм така че не е много висико ПХ то.
Слагам вода да престой и утре ще сменя още 15% . Ще взема и тестери да я видя. Лекарство кое ще е по добре да взема синоь или трипафлавин , така че да не умрът скаридите? Нямам карантинен така че буркан от 800мл дали ще свърши работа за 2-3 дни изолация? Без отопление и аерация , температурата в стаята е около 20 гр , и подменям всеки ден част от водат, рибата ще оживе е ли?
Защото ми се струва ,че не и да се чудя после от какво е умряла.
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: Nikiengi - 16.02.2012 17:06
Трипафлавина е багрило, което се използва срещу външни паразити по рибките и срещу плесени, а така както го описваш май няма да стане с него (но няма и да навреди), ако се съмняваш да е някое от това, което съм описал, тогава използвай го! Но за да е по-ефективен температурата на водата трябва да се повиши до около 30 oC, да се увеличи подаването на въздух (от помпичка или филтър) и да се затъмни аквариума за 2-3 дни, защото лекарството се разгражда от светлина, а на растенията това хич няма да се хареса! Ако не намериш в магазините - обади ми се!  :-)
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: ico - 16.02.2012 17:40
В буркан без необходимата температура няма да издържи. Рибите си искат условия. Няма как неон да издържи няколко дни на 17-18 градуса в буркан. Дори и без тровене с лекарства ще си замине. 
А съмненията за заразена вода са несериозни. Скаридите и анцистусите бяха с вода от скаридарника ми, от където са и самите животинки. Аквариума е "стар" и там няма болни и обезцветени риби, нито има от къде да се заразят с болести, та и да са носители.
Проблема според мен е заради новия аквариум и проблеми с условията и нови рибки... Пишеш за аерация, но за за филтрацията не се споменава. Кажи за филтъра и нагревателя. Бланката за болните риби е затова, че тук хич не е ясно - кога, колко и с каква температура вода се подменя, каква е постоянната температура, по колко храна се хвърля и все интересни неща.
За мен е голяма грешка да се сипват ей така разни бози в аквариума без ясни симптоми и определен проблем. Било то лекарства, багрила или боички за рисуване... От тях вредата е по-голяма в тоя случай от евентуалната полза.
Докато се храни и си плува нормално проблемната риба и по другите няма подобни признаци, то не е нужно да се трови аквариума. Спре ли да плува - през прозореца на котките и толкова.  ;-)
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: Nikiengi - 16.02.2012 18:40
Цитат на: ico - 16.02.2012 17:40

Докато се храни и си плува нормално проблемната риба и по другите няма подобни признаци, то не е нужно да се трови аквариума. Спре ли да плува - през прозореца на котките и толкова.  ;-)

А тук ico е прав!  :-)
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 16.02.2012 19:06
Цитат на: ico - 16.02.2012 17:40
А съмненията за заразена вода са несериозни. Скаридите и анцистусите бяха с вода от скаридарника ми, от където са и самите животинки. Аквариума е "стар" и там няма болни и обезцветени риби, нито има от къде да се заразят с болести, та и да са носители.


Ице нямам съмнение за вкарана зараза. Просто съм нов и тепърва натрупвам опит в акваристиката. Пост фактум прочетох че не трябва да се слага вода от други акви и то най вече от магазина. Опитвам се да дам пълна информация относно аквата.
50литров филтър сън-сън 350 нагревател 100 в, храна 2 пъти на ден минимални количества колкото да я изядът, марка сера, един ден в седмицата пълен глад, постоянна температура 25 гр.
Купих лекарството но ще изчакам 2-3 дни да видя как ще се равият нещата , ако има 2 случай директно деийствам. Нямаще маркери за измерване , така че тях ще взема утре.
Водата която сменям я оставам 24 ч като добавям 2-3л от бойлера за изравняване на температурата ,преди да я сложа .
За друго не се сещам.

Инъче хайвана пак си папка за следобедна закуска.
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: Nikiengi - 16.02.2012 20:30
Един съвет - вземи им малко замразена храна (в Дискус до скоро имаха много видове) и не ги храни  само със суха! Тази вода от бойлера - като се сетя какво извадих от моя като утайка (половин кофа) преди години, не бих сложил от там на рибките!  :-)
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 25.02.2012 13:37
Развитие по темата. Неона след 3–4 дена агония стана ВиК потребител. Водата я мерих и си беше в нормата. Лекарство не се осмелих да слагам , другите съквартиранти са си добре.  Един продавач взе да ми развива теория за НЕОНОВА болест , някой да е чувал за такава?
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: Асен Евгениев - 25.02.2012 13:51
Цитат на: fizika01 - 25.02.2012 13:37
НЕОНОВА болест , някой да е чувал за такава?
Чукни в Гугъл и ще чуеш /прочетеш/ и ти.
Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: fizika01 - 25.02.2012 14:04
Цитат на: akapulko - 25.02.2012 13:51
Чукни в Гугъл и ще чуеш /прочетеш/ и ти.
Благодаря за безцения съвет.
Ако някой иска да чете моля.


Цикълът на заболяването започва, когато паразитните спори нападнат рибата, след като консумират заразено тяло, като телата на мъртвите риби или живи храни като tubifex, които могат също да причинят заразяване на рибите. След като навлязат в чревния тракт, наскоро излюпените ембриони преминават през чревната стена и започва производство на кисти в мускулите. Мускулите, носещи кисти започват да умират и некротичната тъкан става бледа,в крайна сметка се превръща в бял цвят.

Симптоми:

# Безпокойство
# Рибата започва да губи оцветяване
# Поради развитието на кисти, органите може да станат на бучки
# Рибата е със затруднено плуване
# В напредналите случаи гръбначния стълб може да се изкриви
# Вторични инфекции като гниене на перките и подуване на корема

По време на първоначалния етап, единственият симптом който може да се види е безпокойство, особено през нощта. Често първото нещо, което един собственик ще забележи е, че засегнатата риба вече не плува с останалите. В крайна сметка плуването става все по-хаотично, и става ясно, че рибата не е добре. Тъй като болестта прогресира, засегнатите мускулни тъкани започват да стават бели, обикновено започва в рамките на цветна лента и зоните по протежение на гръбначния стълб.Когато допълнителната мускулна тъкан е засегната бледото оцветяване се разширява. Увреждането на мускулите може да доведе до изкривяване или деформация на гръбначния стълб, което може да причини на рибата затруднено плуване. Не е необичайно за тялото на рибата да има бучки на външен вид като кисти които деформират мускулите. Гниене на перките, особено на опашната перка, не е необичайно. Все пак, това се дължи на вторична инфекция, а не е пряк резултат от самото заболяване. Подуването е друга вторична инфекция.

Лечение: Отделят се или се eвтанизират болните риби.

Не е известен лек. За да се гарантира всички риби да не бъдат загубени, отстранете болните от аквариума.Някои видове, като например Angelfish, могат да живеят по дълго време. Въпреки това, те трябва да бъдат отделени от здравите риби за да се избегне разпространението на болестта.

Превенция:
# Карантина на новите риби поне за две седмици
# Поддържане високи качества на водите
# Да не се купуват рибки от аквариуми с болни риби

Най-добрата превенция е да се избегне закупуването на болни риби, както и да се поддържа чистота на акваримната вода. Внимавайте от къде купувате и от какви доставчици риба. Да не се купува всякаква риба от аквариуми, където има болни, умиращи или мъртви риби в момента. Риби, които не плуват или странят от другите, трябва да бъдат наблюдавани с внимание.

Често задавани въпроси:

Въпрос: Чувал съм, че точно като ICH, всички неонови тетри изпълняват тази болест.
Отговор: Не всички неони не са носители, но ако заболяването се намира в един екземпляр в аквариума, тя може да зарази всички останали неони в този съд. Никога да не се купува риба от аквариум, където рибите изглеждат болни.

Въпрос: Еритромицина лекува ли тази болест? Налидиксова киселина, или Protozin?
Отговор: Не е известен лек за болестта неоновата болест. Еритромицина е преди всичко ефективен срещу Грам-положителните бактерии, и не съществува никакво доказателство, че има някакъв ефект върху неоновата болест. Някои собственици са съобщили успех в намаляване на симптомите на болестта с използване на налидиксова киселина, която обикновено се използва за лечение на грам-отрицателни организми. Това обаче не е потвърдено в научните изследвания. Протозойни лекарства като Protozin, също са били докладвани като успешни срещу болестта. Въпреки това, както и с други лечения, действително излекуване не е научно документирано. Много от съобщените лечения са резултат от погрешно диагностициране. Някои бактериални инфекции имитират симптомите на неоновата болест. Тези болести често са излекувани, което води до неправилно убеждение, че има лек за неоновата болест.

Въпрос: След като в аквариума има наличие на неонова болест, никога ли не може да бъде тя елиминирана от там.
Отговор: Само със отнемане на заразения материал е почти невъзможно да се отървете ако има заразени риби момента. По всяко време рибите са изложени на риск от заразяване с болестта. По тази причина е наложително да карантинирате заразените риби. Вярно е, че спорите може да присъстват в много аквариуми, обаче внимателното почистване и поддръжка ще премахне повечето от тях.


Заглавие: Re: Обезцветен неон
Публикувано от: niki - 28.02.2012 10:15
Да може да е заболяване, но може и да е от много храна.
Неоните са от семейството на харациновите рибки и се чувстват конфортно, ако са в група от повече бройки, 15-20 броя и нагоре.
Могат да живеят самостоятелно, но е по-хубаво, ако са в група.