• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко умрели рибки за 2 седмици

Започната от alextargov, 08.10.2021 22:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

alextargov

Привет, хора,

Имам аквариум от 80л от около 4-5 месеца. Залесен е с бакопа, сагитария и лимнофили. В момента обитателите са ми 2 анциструсчета, 6 неона, 2 молинезии + още 2 бебета на месец, 3 плати и 3 гупи.
Параметрите на водата са 25 градуса, NO2 около 0.05mg/l, амоняка е в Safe зоната на метъра ми. Други параметри - PH 8, 9dGH, 3dKH.
Обикновено обаче веднъж месечно имам по една или две умряла рибка. Някои преди да умрат се прегъваха U-образно. В магазина ми казваха, че е заради лош ген или пък лоши параметри на водата. Имах гупа, която беше бременна - когато роди, всички новородени бяха мъртви, а тя сякаш получи усложнение, прегъна се на U и умря след 3 дни. Една искаше да е съпречасна с нея и също умря. След седмица мъжката ми молинезия започна да стои повече на дъното, гръбната й перка си я сви към тялото и също след ден-два умря.
Така за 10-12 дни ми умряха 4 жизнени рибки.
Сменям водата регулярно, сифонирам дъното 1-2 пъти месечно.

Проблем ли ми е водата и параметрите й за рибките та така да умират постоянно?

Имам на Seachem AcidBuffer-a, който си го бях взел заради сравнително високото pH. Ала като гледам KH-то че е ниско, то буфера усвоява KH-то, за да намали pH, но в същото време навсякъде пише, че не бива KH да пада, тъй като pH-то ще започне да се вдижи нагоре-надолу по-лесно и неконтролируемо. Малко съм шах с пешката. :/

NO CARRIER

Здравей! Да не би да ги прехранваш рибите? Дай една снимка на целия аквариум? Като за начало бих те посъветвал да спреш всякаква химия и да почнеш да сменяш по-често вода. Пеха 8 не е нещо кой знае какво. Единствено проблем би се получил ако сменяш наведнъж много голямо количество вода с различна стойност. Мерил ли си на чешмата колко е? Предполгам, че тия неща си ги отиграл след като си започнал с тестовете, ама все пак да питам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Здрасти колега,
съжалявам да прочета, че така се стичат нещата.
Моля да уточниш "регулярно" (за смените на водата), също така престояла ли е водата?
Както каза колегата, дали не ги прехранваш. Самото сифониране, ако го правиш много агресивно е възможно да вадиш много гнилоч от дъното, да не успяваш да го измучеш и съответно да имаш пак замърсена вода след смяната. Колко от водата сменяш?
Също така оставам с впечатление, че само живородките умират в аквариума.
Относно гупичката, ако ражда за първи път има възможност всичките да са мъртви, не е правило, но се случва.
Относно параметрите съм гол и бос, аз не меря нищо, но и не слагам химия.
Дай малко повече информация по въпросите.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

alextargov

Привет, привет.

Храня веднъж дневно. В една публикация тук ми казахте в деня на смяна на водата да не храня. Общо сменям по 15л веднъж седмично. Химия не слагам - спрях с буфера щом видях че KH-то ми е така или иначе ниско. Единствено слагам малко Seachem Prime в тубите заради хлора и оставям 1 седмица да престоят.
Едно нещо интересно, което забелязах - взех си 2 гупи преди 4-5 дни. Едната умря на втория ден при мен. Супер странно - все едно параметрите на водата при мен и в магазина са били мега различни и се е шокирала. :/ Но само предположение. За това и исках да намаля и pH-то към 7 поне.
Живея в София, район Студентски, ако помага някак.

Ето линк към аквариума - https://postimg.cc/hfVnhSW1 (бурканът е с двете малки молинезии)

https://i.postimg.cc/MKFpPT9N/IMG-20211009-131222.jpg

Edit: Не бях мерил никога водата в тубите ми, които преливам после в аквариума. Оказва се, че са pH 6.8-7. Явно после в аквариума като престои водата и се вдига до 8.

mushroom

Сега долей вода още да остане един-два пръста до ръба. Махни тези миди и рапаните. Те втвърдяват водата допълнително.
Сменяй една трета от водата, значи при теб някъде 20-25л. трябва да е. Ако искаш дори направи една 50%-ва смяна на водата.
Относно пускането на риби в аквата... т.н. адаптиране. И аз дълго време ги киснах с тобичката само в аквата, за да се изравни температурата и ги пусках вътре. Сега правя съвсем различна процедура.
Изсипвам рибите в голям съд и през 5-6-7 минути добавям по малко вода от аквата. Това го правя около 30 минути. След това взимам кепа и над мивката изсипвам рибите вътре и ги пъхам след това в аквата с кепа.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

alextargov

Мидите и рапаните ги бях преварил и сложил уж да втърдяват меката Софийска вода.
Това с адаптирането никога не бях го пробвал, ще опитам при следващия път.
Иначе гледам едната от гупките също дава признаци, че не е окей. От ден диша мега учестено и си мърда устичката сякаш за глъдка въздух, лежеейки на дъното. :/ Със сигурност не трябва да е натровена с амоняк/нитрити. Поне не от както е тук (две седмици).

kstoilov

Не се впрягай - гупите в днешни дни са доста капризни. А и зависи от къде и какви купуваш. И каква е водата в магазина. Доколкото знам, там често слагат химии, които ги поддържат специално. Разрови и ще видиш, че и други тук умишлено ги избягват. Явно изискват по-специални грижи.
Аз в София умишлено втърдявам водата заради гупи, но въпреки това имам и неуспехи с нови гупи. Взимай по-малки и по-невзрачни екземпляри. С неонките например нямам никакъв проблем.
Иначе наистина може да долееш още вода.

alextargov

Още една смърт днес на мъжката гупа. Смених водата тази сутрин и мъжката ми за 2ч беше умряла. Имам я от месец и малко. Когато ги храних сутринта си беше топ, хранеше се. А после като я намерих на дъното - изглеждаше една така увехтяла, никакъв цвят на опашката - все едно се бе обезцветила. И пак казвам - сутринта беше топ.  :'(
Преди 10 години в родния си град имах аквариум с подобни размери, но никога такъв мор не съм имал. Камоли пък толкова странни случаи на умирания.

NO CARRIER

Ако само гупите умират, вземи си от 2-3 места. По някое време би трябвало да се получи някакво стабилно поколение, което да държи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

49704

Публикации: 6
Прегледи: 4513

6378

Започната от bobynfs


Публикации: 19
Прегледи: 9732

22587

Публикации: 6
Прегледи: 2624

2998

Публикации: 44
Прегледи: 15999