• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.06.2025 16:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нова унила червена плата

Започната от Aqualover, 26.09.2015 23:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aqualover

Здравейте колеги.  Имах проблеми с такива и не се излекуваха докато не умряха.
Днес напазарувахме от Подуенския пазар 3 гупи чисти линии, колиза и 2 плати, синя и червена и вариатуси.
Едната, последната взехме от един магазин, във вътрешноста на пазара, който продава и аквариуми. Аквариумите бяха чисти и спретнати. Платите си плуваха добре.
Направих процедурата по карантина и след около час ги пуснах всички. От тогава до сега всички други риби се движат доста добре, играят на воля, само червената плата стои или долу близо до пясъка или горе, но не до въздуха. Имам филтър JBL I80 и 2,5 вата помпа.
Смених водата наполовина, добавих сера нитривек няколко капки. Водата бе стара, с добавка против хлор.
Забелязвам че платата леко се отърква по филтъра, но няма никакви по-светли участъци или точки, нито рани. Другите нямат оплаквания. 
Какво може да е? Дали да не я сложа отделно? Не ми се рискува да зарази вс. риби.
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

venitos

Здравей!
Най-напред ни кажи каква е тази "процедура по карантина"?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

Aqualover

Здрасти колега, ами със метиленово синьо на 1 литър 1 капка!
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

fam

Според мен не е заразена, а е стресирана. Рибките както и хората реагират различно на стрес. Някои са по- чувствителни от други, дори когато са от един и същи вид. преди време бяхаме си взели молинезии 2. От един и същи магазин, от един и същ аквариум...изчакахме около 25-30 мин да се темперира водата и ...всичко като си му е реда... едната се адаптира към останалите рибки  супер бързо. Другата започна с това да бъде унила..после взе   все едно да се "блъска" в стъклото. Сякаш не виждаше. и плуваше с напипвания по края и така..до сутринта не успя да оживее. Не я изкарах от аквариума, защото  соред мен би се стресирала още повече..надявах се инстинкта и за самосъхранение да включи, но не се получи. Искрено се извинявам ако  съм носителя на лоши новини. Надявам се  да греша и  ти пожелавам  твоята да има по- силно желание за живеене.  :-[

Aqualover

28.09.2015 15:11 #4 Last Edit: 29.09.2015 13:08 by redmerinda83
Здрасти колеги. Имам добри новини, рибата взе да плува нормално и може и съм забравила че платите са доста чувствителни, дори преди 10 години помня че и другата ми червена плата беше по-стресната. Взе да яде и всичко си е в нормата!  *prelest...*

fam

Цитат на: redmerinda83 - 28.09.2015 15:11
Здрасти колеги. Имам добри новини, рибата взе да плува нормално и може и съм забравила че платите ас одста чувствителни, дори преди 10 години помня че и другата ми червена плата беше по-стресната. Взе да яде и всичко си е в нормата!  *prelest...*
*DRINK* bбрвооо приказка с хубав край. да се гледате и да си се радвате много време :)

Aqualover

Колеги, благодаря ви! :)

Similar topics (5)

34297

Публикации: 4
Прегледи: 2669

49877

Публикации: 8
Прегледи: 5656

43334

Публикации: 6
Прегледи: 4424

53545

Публикации: 3