• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.05.2025 11:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

малка гупа с липсващо око

Започната от tsvetozar, 11.03.2011 11:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tsvetozar

здравейте на всички, от 4-5 месеца си имам аквариум и както сами разбирате, още съм начинаещ и съм пълен с въпроси.

та ето един, който ме изуми вчера. отглеждах отделени двайсетина малки гупи и вече са на 2 месеца и половина и реших най-големите да ги прехвърля при големите в аквариума. прехвърлих само 2 за тест и се залепих за аквариума да наблюдавам. чувстваха се доста комфортно, докато едната бета (мда, имам 2 бети, които не са от агресивните, или поне така смятам) не ги подгони.

и тия двете малки се забиха под мидите (цялото дъно е застлано с мидички). реших, че не е сега момента за пускане при големите риби и успях да извадя с триста зора само едната, щото се беше уплашила толкова много, че се завираше под мидите, докато се мъчех да я хвана.

другата липсваше. ровех, ровех из мидите (и усещах, че вече губя търпение) и изведнъж я съгледах!

тя беше с едно липсващо око. просто сякаш беше изсмукано.

в първия момент ми стана много кофти, защото реших, че докато съм ровил из мидите съм я притиснал някак си, но като я огледах по-внимателно - нямаше следи от сплескване, смачкване или нещо по-сериозно около окото или по тялото.

та въпроса ми е - това нормално ли е и случва ли се често ? т.е. може ли някоя риба да я е клъвнала и да й е изяла окото или аз съм я сплескал и одраскал нещо докато съм я търсил и ровел из мидите по дъното?

и кога е препоръчително да смеся малките гупи с големите (колко месеца) ?

Mirobg

С тези Бети,никога няма да имаш читави гупи! По принцип не се препоръчва в сладководен аквариум да се слагат миди защото повишават твърдостта. Острите крайща биха ги наранили.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

tsvetozar

благодаря за инфото. това за мидите и твърдостта на водата въобще не знаех и не съм се замислял като ги сложих.

само за информация - явно 2.5 месеца не е достатъчно да се вкарат малките гупи при останалите, защото тествах с една и горкичката я изядоха. вечерта беше без глава и опашка и съвсем определено накълвана.

та на колко месеца е препоръчително да се прехвърлят малките при големите ?

сега съм отделил двете бети, но силно ме съмнява, че канибалите са един петнист хелер или една черна молинезия. то ще си покаже като почна по ред да ги изолирам.

Alexfield

Бетите не ядат гупи - само ги бият до смърт.
Малките живородки се изяждат от големите живородки, ако по размер им влизат в устата и няма къде да се скрият - например в гъста растителност.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

tsvetozar

Цитат на: Alexfield - 14.03.2011 13:51
Бетите не ядат гупи - само ги бият до смърт.
не е точно така. при първото раждане на гупата ми, докато още не бях наясно бях оставил без капак отгоре родилното. едната бета обикаля цял ден освирепяла и по едно време я гледам - прескочила вътре и си похапва мръвка. добре че я хванах на време та само 3 беше изяла.

Цитат на: Alexfield - 14.03.2011 13:51
Малките живородки се изяждат от големите живородки, ако по размер им влизат в устата и няма къде да се скрият - например в гъста растителност.
рибките са достатъчно големи. не могат да ги изядат и погълнат целите в никакъв случай. но въпреки това й изядоха главата и накълваха останалото тяло. и аз не знам какво да правя - имам някакви рибки в аквариума с много свирепи канибалистични наклонности явно.

миа

Цитат на: tsvetozar - 16.03.2011 14:49
имам някакви рибки в аквариума с много свирепи канибалистични наклонности явно.
Не, просто бетите са си такива. Неслучайно наричат бетите "бойни рибки".

Най-доброто решение за гупата без оченце според мен е евтаназия...да не се мъчи. Жалко за нея...

Асен Евгениев

Гупата ще си живее и с едно око, няма проблем.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Morphined

Не е съвсем вярно,че живородките изяждат само малките,които са толкова големи,че да влязат в устата им :) Ядат и такива 2 пъти по-големи от устата им,а отделно от това понякога нападат и разкъсват на части напълно здрави риби 3 пъти над общоприетият размер "за похапване" особено ако аквариума е пренаселен. Има си и просто някои по-агресивни риби.
Общо взето по добре е да почакаш малко повече,не е нужно да бързаш да пускаш малките. За бетите е отделен въпрос,че не им е мястото при гупи,в това може да си 100% сигурен.

Similar topics (5)

42044

Публикации: 15
Прегледи: 7381

27753

Публикации: 3
Прегледи: 2503

31325

Публикации: 0
Прегледи: 2765

53549

Публикации: 0