• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.05.2024 05:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна САЕ

Започната от Kabuto, 07.04.2012 20:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kabuto

Саето ми е почнало да сдава багажа - стои на едно листо от два три дни и се размърдва само като се дава храна. Няма видими белези за болест - като изключим вялото му поведение.
Сличаят ми е  следния:
Занимавам се с хобито от два месеца - откакто стартирах аквариума.
Аквариума - 75 литра Кайман профешънъл (поне на мен ми се струва супер качествен.)
Стартиран по правилата - пуснах му бактгериите и стоя едих месец само с растения и постоянна филтрация.
Растения разнообразни и в големи количества -  микризорум, валиснерия, криптокорин, лудвигия репенс и др. Не добавям СО2 разчитам на някакъв тор на JBL сложен под грунда.
Рибките ги пуснах на куп преди 3 седмици: 10 расбори еспей, 4 барбуса пентазона, 2 САЕ-та, 2 зеброви ботии, 2 анциструса. Рибките са млади - т.е. дребнички.
Храня ги със sera flake menu (растителни люспи) веднъж дневно, за дънните - една таблетка Тетра вечер.
Отчитам си като грешка, че никога не съм мерил параметрите на водата и незнам какви са.

Та въпроса ми е какво да е правя болната рибка. Ако трябва да я махна от аквариума - тава ще е смъртната и присъда - няма къде да я преместя.
Моля за помощ.    

Nikola 1

Въобще не е трябвало да пускаш всичките тези риби накуп. За съжаление не си прочел от падащото меню вляво за азотния цикъл в аквариума.  :-(

Hrupas

Според мен проблема ти идва оттам,че си пуснал
прекалено много риби в аквариума и то
наведнъж!

Kabuto

Прочетох за азотния цикъл разбира се. Само че продавача ме убеди, че няма да имам проблеми с натравяния от амоняк и нитрити, дори да пусна всички рибки накуп, ако не прекалявам с храненето първия месец и правя седмични смени на 30 % от водата. Освен това нали държах аквариума един месец с растения и нитрифициращи бактерии.
Доверих се на продавача защото аквариумите му са в идеално състояние. Би трябвало да си разбира от работата.

Малко лични разсъждения:
Проблемът на начинаещия не е толкова в това, че не чете, а повече в това, че първоначално се сблъсква с прекалено много информация, в която може да се загуби. Получава се така, че на някои неща може да се отдаде прекалено голямо значение, други се подценят, а трети дори да се пропуснат в суматохата. Тук за съжаление и съветите на опитните невинаги са от полза, защото нерядко се получавая, че колкото са специалистите - толкова са и мненията.  

В моя случай това, което си отчитам като грешка, е не толкова, че се доверих на продавача, а че разчитайки на кусмет не си купих тестове за водата за да почна измервания и сега трябва да чакам до понеделник. Въпроса ми беше дали да махна рибката до тогава. Ако трябва да я махна - мога да  я преместя само в 10 л. пластмасова бутилка. Освен това, ако е натравяне, защо другите рибки нищо им няма?

Nikola 1

 *privet* Това проèте ли го.

Отравяне с Амоняк


Описание:


Отравянето с амоняк (NH3) е един от най-големите убийци в аквариума. То се случва най-често в нов (пуснат скоро) аквариум. Но също така може да се случи и в установен аквариум когато наведнъж са добавени много нови рибки, когато филтрацията спре поради изключено захранване или повреден филтър но също така и ако колониите нитрифициращи бактерии умрат вследствие на  проведено медикаментозно лечение или рязка промяна на параметрите на водата.


Симптоми:


- Рибите дишат задъхано до повърхността на водата


- Силно зачервени или лилави хриле


- Рибите са вяли и отпуснати


- Загуба на апетит


- Рибите лежат на дъното


- Забелязват се червени жилки и язви по плавниците и тялото

Kabuto

Чел съм го. От тези симптоми е наличен само този:

- Рибите са вяли и отпуснати.

При това само по отношение на една риба. 
Останалите рибки са активни и с добър апетит, не се качват до повърхността, освен когато им давам храна :)  Включително и другото САЕ. 
Що се отнася до някакви белези по телата на рибите, поне аз не забелязвам такива. Това се отнася за всички - даже за болната.

Все пак не мога да отхвърля хипотезата ти, докато не направя тестове на водата утре. Въпросът ми продължава да бъде какво да направя днес и по специално да махна ли болната рибка?



Nikola 1

За мен основната ти грешка е пускането на всички риби наведнъж в нов аквариум. Т. е. без никакви обитатели. Смени вода. Другата причина може да е от някакъв стрес. Някои риби са по- податливи от други от техния вид. Моите САЕ -та вече почти година и половина се крият когат някой мине покрай акавариума. Иначе за манджа са първи :-D Колкото до аквариумите в магазина тях не ги гледай. Продавача не ти е казал как са пускани първоначално рибите и каква химия има във водата. Нито пък кога са пуснати.

nidkolio

Здравей,
като изключим основните ти грешки...
Според мен нямаш никакъв проблем със САЕ-то.
Колкото по големи стават, толкова по мързеливи. Моите по цял ден си кесат по листата и шават само когато давам храна. Ако не е по листата често лежат по дъното.
Та моето мнение е че всичко си е наред с рибето, просто много лесно му идва мангжата в устата. Ако искаш направи си експеримент и не давай храна за ден два. Мисля че ще забележиш значително раздвижване:-)
Успех
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Kabuto

Благодаря на всички отзовали се. Като изключим основната ми грешка...  май наистина твърде драматизирам поведението на САЕ-то и то просто си е мърда. Засега остава в аквариума. Още не познавам поведенческите стериотипи на различните типове риби и затова се шашкам. Първо си помислих, че сомовете ми са измрели докато не отких, че са много добри в ошумоляването. Все пак мисля да си взема тестове и да ги направя за всеки случай.
Колкото до стреса, за който коментира  Nikola 1 - със сигурност го има. Докато си реализирам естетическите концепции непрекуснато нещо бърниках по растенията и декорацията. Освен това аквариума е на такова място, че често се минава пред него. И докато първото може да се промени, второто - няма начин.
Приятна вечер на всички отзовали се или просто четящи мрънканиците ми :)     

Kabuto

Краят на сагата:
Тестовете на водата са в нормата. Промених методиката на хранене - пускам по-начесто помалко храна, така, че другите да хапнат преди САЕ- тата и те да стоят леко гладни. Резултата е, че сега ще им се скъсат ченецата да пасат алгите. По тоя повод жена ми ги кръсти държавни чиновници - когат се оядат се мърдосват, когато са гладни - работят. :) 

Similar topics (5)

59818

Публикации: 6
Прегледи: 4447

41217

Публикации: 0
Прегледи: 1398

34088

Публикации: 12
Прегледи: 5814

58747

Публикации: 0
Прегледи: 2428

55773

Публикации: 10
Прегледи: 2824