• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 01:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болни бети

Започната от Anji G., 06.01.2013 13:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Anji G.

Имам мъжката бета от 8ми ноември. В началото беше в малък аквариум /7,5л/ с две женски. Когато го пуснах в аквариума женските нахапаха опашката му. Веднага ги разделих. Към края на месеца си купих аквариум 40л и ги сложих в него. /Водата беше престояла около 48часа./ След няколко дена ми подариха 7 хелера. Съжителството им не беше лошо. Не се хапеха или нападаха. С времето опашката му се възстанови почти изцяло, но в последните 2-3 дена започна да се накъсва. Преди 5-6 дена отделих 2те бети в малкия аквариум, направиха си гнездо, имаше брачен танц, но не и хайвер. Водата започна да застоява и когато пуснах аераторната помпа гнездото се развали и ги върнах в големия аквариум. Опашката на женската също е накъсана, но мисля, че е последствие от опита ми за поколение. Вчера пуснах в аквариума 2 анциструса и сложих 2 нови растения. Бетата не изглеждаше много добре и нямах идея какво да направя. Сутринта, когато ги погледнах и им сложих храна, женската веднага дойде. Започнах да се оглеждам за мъжкия и да го търся, но не го виждах. Накрая изпаднах в ужас. Целия беше побелял и опашката и перките му бяха като изгорени. Стъписах се при гледката. Обичах рибката, беше ми много скъп подарък. Предполагам някой може да ми помогне да разбера защо стана така и какъв е проблема в аквариума. Не искам и женската ми бета да умре.

Обем на аквариума: 40литра

Височина: 36см

Грунд
Дебелина на дъното: 3-4см
Размер на камъчетата: дребни

Осветление: 8W

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): има
Аераторна помпа (с гъба): няма
Вътршен филтър л/ч: 200л/ч
Външен филтър л/ч: няма
Система за СО2: няма

Филтрите работят непрекъснато. Изключвам аераторната помпа през нощта.

Дата на стартиране на аквариума: преди около 3 месеца

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
Бях махнала филтъра за около 24часа

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Вода
Сменям по 15-20 литра на всеки 2седмици.
При смяната: Последния път беше направо от чешмата.
Температурата на водата в аквариума е  27-28градуса.

Храна
Видове храна: водни бълхи, замръзена храна и храна за бети на SERA
Колко често храните рибките си: сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:...

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: около 30%
Колко % са бързо растящи: около 80%
Колко плуващи: няма

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 2 бети /една мъжка и една женска/; 7 хелера /4 мъжки и 3 женски/
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2 анциструса

Heartwork

Защо си ги прекъснал с помпичка, като е имало брачен танц ? Ако мъжкият е "новак" трябва да схване, как да стисне женската, затова няма хайвер. Помпичка се пуска, след като се излюпят малките. И то по 1 2 балончета на секунда, не да се "клати" цялата повърхност. Мъжкият е бит със сигурност. Другият път не ги прекъсвай чакал съм бети по 2 3 седмици. За нацепването на опашката е лоша хигиена.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Anji G.

Тя вече беше почнала да се крие и когато я видех едва дишаше.. А това им беше втория опит.. Още когато ми го подариха и го пуснах в малкия аквариум той направи гнездо и пак имаше брачен танц, но след като му бяха нахапали опашката въобще не можеше да я хване..  А защо беше побелял.. преди време женските ми умориха друга бета, жестоко му бяха нахапали опашката, но не беше бял.. а сега.. направо се разплаках, когато го видях..

Milena S

Можеш ли да опишеш какво точно означава според теб "побелял".
Много бели точки или нещо друго за да ти помогнем.
Възможно е да си купила рибката болна или вследсвие на
транспортиране и стрес  да е заболяла. Като начало я отдели от
другите.

Anji G.

Когато я видях рибката вече беше мъртва.. Ето какво има предвид под "побеляла".. Снощи не изглеждаше по този начин.. имаше само няколко малки накъсвания на опашката.. Не мисля, че е от стрес все пак живееше в този аквариум от 2месеца..  

Stanislav.D

Като ти харесват/както и на мен/ толкова бетите ,те са лабиринтови и си добавят кислород от атмосферата,могат да минат и без аератор.Много често храниш рибите.Явно този мъжки е бил болен или значително по-млад от женските,за да им се даде да го пребият.Моят скромен съвет е да си вземеш риби на една и съща възраст,тогава обикновено мъжкият си е на мястото.Да си по-търпелив и да не ги храниш толкова често.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Anji G.

Смяташ, че е бил болен и затова е умрял или че съм го прехранила.. Ако се е разболял пак аз съм виновна, защото не съм направила нещо както трябва.. Искам да разбера от какво може да е умрял за да не допусна същата грешка отново.. Хранех ги сутрин и вечер, защото им давах малко количество и хелерите изяждаха повечето, а живата храна я давах рядко и веднъж в деня без друга храна. Според мен в началото, когато му нахапаха опашката беше заради големината на аквариума.. в 40 литровия нямаха проблем с опашките до опита с размножаването, когато пострада нейната опашка, а 2-3 дена преди да умре мъжката бета и неговата опашка беше леко накъсана.. Благодаря, че се опитвате да ми помогнете..

Desmoria

Много може да са причините за смъртта на рибката. Възможно е да е умряла заради нахапаните плавници или заради наранявания. Бялото до колкото виждам са гъби, които може да са се развили след като рибката е умряла, особено ако е била затисната някъде. Друга причина за накъсване на плавниците може и да е възрастта, колкото по-възрастна е една бета плавниците и постепенно започват да се накъсват. Има и друг фактор, който може би не си отчела. Хелерите понякога могат да са много "проклети" рибки, често има случаи на нагризани опашки на гупи и други рибки с воални плавници. Хубаво е да обърнеш внимание какви са взаимоотношенията м/у рибките. Не се наемам да ти давам конкретен отговор за това, каква може да е причината за смъртта на рибката, но би било добре ако можеш да сложиш снимка на целия аквариум, както и такава на 2те женски бети.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Anji G.

Бетата отдавна е само една.. сега забелязах, че хелерите не дават на женската да яде.. винаги съм гледала дали се хранят и специално съм давала на женската.. Мъжкия не изглеждаше бит.. вечерта, когато го видях съвсем малко му бяха наранени воалите на 2 реснички, а на сутринта когато го видях  *SORRY* видях това на снимката.. не беше притиснат от нищо..

easternalien

Бетите са бавни рибки, и ако се отглеждат с други рибки, особено живородки, често ще си остават гладни.

reaskol

Това е някакво много опасно гъбично заболяване *NO*

Anji G.

Интересно ми е защо е пострадал само мъжкия, воалите му бяха леко наранени, докато на женската бяха много зле /сега почти се е възстановила/. Какъв съвет можете да ми дадете? Да сменям водата по-често, да сменям по-голямо или по-малко количество, да купя някакъв препарат? 

Stanislav.D

Снимай рибите,кокто и аквата,за да се види за какво иде реч.Имаш и отделен съд,където като се изяснят нещата можеш да третираш само проблемнити риби.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Anji G.

11.01.2013 14:06 #13 Last Edit: 12.01.2013 13:44 by Anji G.
Имам малък аквариум 7,5литра, но в момента има бебета хелери в него... Възможно ли е да е имало нещо по новите растенията?

Anji G.

Similar topics (5)

43784

Публикации: 11
Прегледи: 4274

38745

Започната от zambo

Публикации: 2
Прегледи: 2507

34267

Публикации: 11
Прегледи: 7308