• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2024 12:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бебета гупи и смъртност

Започната от niki05, 09.12.2010 10:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niki05

Здравейте аз все още съм в категорията новобранци.
Родиха ми се на 07.12. бебета гупи. Родиха се в родилка и след това преместих мама в общия. Родиха се около 25 бр. или толкова намерих когато се прибрах вечерта. Захраних ги с жълтък и уж всичко до 08.12 беше наред. Щъкаха си из родилката и изглеждаха добре. На 08.12 са хранени 3 пъти - сутрин, обед, вечер с 1-2 капки жълтък. Тази сутрин 09.12 50% от малките ги намерих мъртви. Къде сбърках? Дали другите ще оцелеят? *dontknow* Тази сутрин ги храних със стрита храна на люспи. :'( Ще ми се да оцелеят, но ........ :'( Да сменя ли част от  водата? Сменяна е последно 1/3 на 05.12. Обикновенно сменям на 7 дни. Аквата е 45 литра, но те са в родилката, която плува вътре.
Моля за съвет. Уж четох какво се прави, но нещо не е наред явно.

borracho

а защо са в родилката която плува вътре? сигурно е от тия дето се продават пластмасовите а те са с обем няколко стотин милилитра. представяш ли си 25 рибки било то и новородени в такъв обем? трябвало е да ги пуснеш в аквариум поне 10 литра за първо време
бъди сеяч, а не разбирач!

niki05

 :'(Вярно мъничка е около 1л., но и дребусите са малки :'(. Нямам нищо друго поне за сега. Имам само тази аква и тя е 45л.. Имам уж намерение да купя по голяма, но засега се мятам само от неуспех към по-голям.
Какво да правя да ги оставя ли в родилката или да ги пусна в общия и да става каквото ще става.
В общия има хелери 3 бр., молинези 2, гупи 2, плата 1, анцитруси 2.
Има растения около 30%. Има явански мъх добре развит. Дали ще оцелее нещичко?

wire

Сменяй по-често водата. Жълтъкът цапа много.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

JEM

Какви риби имаш в общия?Ако имаш само гупи,плати,молиниезии и др.от тоя сорт и имаш достатъчно растения направо ги пускай вътре.Винаги няколко остават живи и си растат без проблеми,пък и гупите раждат достатъчно често.Вземи си  роголистник.Малките се скриват в него още когато се родят и там си порастват доволни и необезпокоявани.Ядат здраво ситно стрита суха храна без проблем *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

niki05

     Има и хелери 3бр. и май не са много доброжелателно настроени.
      Ще сменя вода и утре сутрин ако са живи още ще видя какво да правя. Днес изпуснах 1 рибе в общия ако тази вечер ги видя живо и здраво ще пусна и другите. Ако ли не ще мисля.
      Мама е много красива и ми се ще нещо да оцелее. Купих я бременна и ми казаха, че всеки момент ще роди и я сложих веднага в родилката и така 10 дни.
Аз че не разбирам не разбирам спор няма ама и тези в магазина явно бяха майстори. Та притеснението ми е че мама може да се гътне от добрите грижи, който съм положила и да нямам шанс за друго раждане. Дано не и се случи това, но 10 дни в родилката си е стрес. Дано оцелее мама и някои от малките.
: 09.12.2010г 17:05ч
Рибето в общия си е добре. Смело си плува около родилката. Не са го схрускали още, но май е много бързо и не могат да го хванат.
Смених водата и за сега всичко е наред. Оставих ги в родилката.
Ще търся сега роголистник и едва тогава ще ги пусна.
Мама е добре. Не съм успяла да я уморя.
Ако правя глупости казвайте не се обиждам ще съм Ви благодарна.

Buhoff

Здрасти колега,
и аз като тебе отимах малки гупи но спасих само 4 щото ме нямаше докато се родили и а и майката ми беше отскоро. Та тея малките ги пренесох в едни буркан и седяха там 1 седмица без отопление и аерация съмняваше ме да оцелеят. Сменях им част от  водата всеки ден и когато ми направи впечатление че е много мръсна я подменям цялата. Забелязах че майката е пак бременна и купих един аквариум 7 литра малко маркуч разклонения един нагревател и камъче за въздуха за всичко дадох 20 лева и сега са там заедно с майката и чакат братята и сестрите  :-D. Хранех ги отначало с храна на люспи после взех артемия на СЕРА и ги храня с нея растат много бързо. На 3 седмици са и мога да ги пусна при другите но ще станат много риби там и затова не го правя а пък и мисля че им е рано. Според мен щом искаш да ги запазиш вземи им отделен съд не е кой знае каква инвестиция и им сменяй част от водата всеки ден.
Успех *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

Caxapa

Много  има изписано по темата с оцеляването и порастването на малките бебета гупи, плати, молинезии и хелери. Та  е важно да се сменя често водата на мъниците, добра храна, отопление(спазване на температурните  изисквания за тях)  и още нещо: Когато някое рибе от малките порастне по-бързо от събратята си да се мести в друг помощен аквариум.  Така няма да има терор от порастналите над по-малкие и дребнави бебешоци. Нещо като в детската градина и яслите.  ;-)

wwladoo

Махай го тоя жълтък,не храни с него,от температурата много бързо разваля водата,а в родилката няма никаква аерация и пречистване на водата-при живородки няма никакъв смисъл от жълтък,те се раждат достатъчно големи за други видове храна--има достатъчно!!!Има два варианта при теб,или пускаш в аквата достатъчно плаващи растения--роголистник,ричия ,да се крият малките и ги пускаш там в общият аквариум или взимаш едно аквариумче-има малки литражи-6-8литра,една гъбичка за филтър и една помпичка с маркуче(ако на големият си с такава филтрация само едно разклонителче ти трябва и гъбичка) и ако е достатъчно топло в стаята където ги държиш-така,че водата да не пада температурата под 20-22гр. всичко е ОК.  :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

44441

Започната от ivo_p


Публикации: 1
Прегледи: 1550

48930

Започната от kristiqna


Публикации: 7
Прегледи: 3239

26148

Публикации: 10
Прегледи: 4647

47199

Започната от iveta


Публикации: 2
Прегледи: 1912