• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 06:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

анциструс над 5 часа на сухо но жив

Започната от Rage, 02.05.2012 13:08

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Rage

днес намерих един от женските си анциструси на пода до аквариума :( по точно жена ми го намерила докато бях на работа и ми каза...тъйкато помислила ,че е умрял и не искаше да го бара го остави на мен...когато се прибрах и го видях изсъхнал на пода посегнах и го хванах за опашката да го отлепя от пода :( в този момент тя се напери и помръдна :( при което веднага я пуснах обратно в аквариума :( явно от рязката промяна започна да се гърчи и сякаш умря...но след минута забелязах ,че започва да диша....сега е по добре .вече не е по гръб и се движи от време на вере...
още снощи към 1 имаше някава пляскане което помислих ,че идва от големия аквариум ,но като огледах  не забелазох нищо...много невероятно ми се струва още вечерта да е изкочила от аквариума,но за 5-те часа докато се прибера е сигурно :(
как е възможно..гледал съм за риби които могат да издържат на сухо ,но нямах представа ,че е възмоно анциструс да издъжи толкова време...
до сега се възтановаваше в кепчето и като я пуснах заплува в кръг и се залепи на корена...
как мога да и помогна и мога ли изобщо да направя нещо...притеснява ме че даже и да се възтанови до някъде какво ще се е случило с очите след толкова време на сухо :(

Mirobg

Тези 5 часа не са чак такъв проблем за Анциструса. Само дето е позасъхнал. Последици най вероятно ще има само по перките,но не вярвам другаде да има. Не се притеснявай до месец-два няма да има никакви последствия.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

filio

Няма какво да направиш. Ако ще живее ще живее. Анциструсите, както и доста други сомчета могат да дишат атмосферен въздух и за това оцеляват известно време на сухо. Имах подобен служай с едно банджо. Намерих го след като братовчед ми стъпи върху него на пода. Беше станал буквално на чироз. Топнах го в една чаша вода от аквариума и започна да диша. Очите бяха побелели. Пуснах го в аквариума, но след няколко часа обърна корема. Не мога да кажа дали очите щяха да се оправят, но за едно нощно животно което разчита главно на обонянието си няма да е проблем да живее и без зрение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

danielm

ако беше толкова голям проблем за анциструсите въздуха моите нямаше сами да правят така.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

_Kirilov

Твоите могат и да си похапват нещо над водата ако се развива по стъклата

danielm

да, похапват гнилости.
ама аз не влизам толкова смело под вода за да ловя шарани, щото нямам хриле. затова ползвам въдица ...
просто някой сомове, скариди, риби, растения и т.н. това толкова не ги притеснява. а анциструса явно е от тях!!!
аз имах амано, дето стоя няколко часа на сухо и като я намерих я пуснах във водата. сега чакам ларви от нея ... за поредната неуспешна проба  :-D

Rage

ами и аз съм виждал да се показват толкова опитвайки се да обират зелентии от стъклото ....ама това си е направо рекорд.....това са най-малко 5 часа на сухо и падане от един метър ... като я вземах от паркета беше чак залепнала.... сега обикаля из аквата добичето като муха без глава ...иначе на външен вид не личи нищо....дано се оправи гадината....
а и не разбирам къв го е търсила та чак да изкочи...водата не би трябвало да е лоша..имам скариди и към 40 малки на един сант там и нямам жертви  :duvar:

mario_soma

и на мене 4 анциструса ми изчезват ама без следа извън аквариума нито вътре нито вънка абсоютно никъде ги нямаше и накря ги отделих в 22 л направих укрития сложих марулия и за сега са на място :-)

Асен Евгениев

Цитат на: mario_soma - 11.08.2012 19:21
нито вътре нито вънка абсоютно никъде ги нямаше и накря ги отделих в 22 л
Това не го разбрах.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

andreydemon

Те ходят някъде и се връщат?Така ли колега? *ROFL* *ROFL*
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

ivotri

Сигурно се разхождат извън аквариум и се връщат обратно като им омръзне. Аз така го разбрах. :-)

nikan

Цитат на: mario_soma - 11.08.2012 19:21
и на мене 4 анциструса ми изчезват ама без следа извън аквариума нито вътре нито вънка абсоютно никъде ги нямаше и накря ги отделих в 22 л направих укрития сложих марулия и за сега са на място :-)
:-D добре че е марулията затова седят и не излизат да пасат :-D

ceko

За мен е невероятно  =-O   риба да стои 5 часа на сухо и после да е жива  *ROFL*

много си мисля да пробвам с един от моите но не съм садист ! *dontknow*

Колега ти си за гинес ! от 6 клас хобито ми е -Декоративни рибки ,но това ми се случва за първи път !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.org%2Fub3yubpcf%2Fuk_GRe_He.gif&hash=fab23b0277348359ae200ce5eefc4c477c5a3876

Асен Евгениев

Цитат на: ceko - 12.08.2012 11:05
   риба да стои 5 часа на сухо и после да е жива  *ROFL*

Таранки са били живи и 10 часа на сухо след като съм ги уловил.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

28231

Публикации: 16
Прегледи: 8752

32848

Публикации: 5
Прегледи: 3847

30804

Публикации: 11
Прегледи: 6723

60149