• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 19:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Изклющавели" риби

Започната от Morphined, 23.01.2011 14:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

След като излекувах от ихтио рибите си,се появи нов проблем.

Симптоми : Рибата е в отлично здраве. На следващият ден изведнъж я виждам с ЛИПСВАЩИ части от нея (при мъжките хелери е шипът например) Не разядени,а направо липсващи. Рибата се поклаща на едно място. Няма петна,няма точки. Коремът е силно сплескан странично. През повечето време рибата спи,но СТРАНИЧНО,полегнала на едната си страна. Яде нормално. Реагира на почукване. Ден по-късно шипът,опашката или каквото там липсва "доизчезва" и още ден по-късно рибката умира,т.е. това,което е останало от нея - около половината. Сега като го препрочитам звучи като ифлм на ужасите,но именно това са симптомите.


Какво за бога е това ?

Рибите са "заразени: неразвномерно. По една-две заразени на ден в различни аквариуми. Без видима причина. Може да е нещо от водата. Някои от рибите сиват перки,някои глътват кореми,но повечето - не. Повечето са с гореспоменатите симптоми. Видимо най-лабилни са високоплавните. Повечето жертви са мъжки риби. Условията са различни във всеки аквариум,затова е много възможно да е болест. Пример :

Аква 1 : Залесен на 80% с растения,силна аерация,филтър (личният ми аква) литраж : 175л,рибки : 80 живородки.
Аква 2 : Залесен 0% със слаба аерация и няма филтър : 70 литра, рибки : 100 новородени (аквариумът е за бебетата)

Температура във всички аквариуми : 26 градуса. СМяна на водата : веднъж всеки ден по около 10% (да премахна изпражненията) Водата е престояла 2 часа,с температура +1/- 2 градуса разлика от аквариумната. Не виждам описана никъде такава болест. Пуснах здрава рибка при 5-те заразени,които имам в момента,на следващият ден проявяваше същите симптоми. В отделен съд са. Като че нещо ги изяжда от вътре и отвън,но ужасно бързо. Идеи ?

митко

Ами според мен най-добре е да унищожиш всички риби с подобни симптоми.Ако е нещо рядко и ценно като вид,лекувай,но за хелери и гупи,аз не бих рискувал.Имам предвид,че може да опиташ да лекуваш,но и да заразиш още риби.Но как ще лекуваш без диагноза *dontknow*.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Morphined

Да не е нещо от храненето ? Изглеждат измършавели все едно умират от глад и се държат сякаш са гладували със седмици. Иначе ги храня 2 пъти на ден за по 3-4 минути,би трябвало да е достатъчно.

митко

 А с какво ги храниш?
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

dok70

Цитат на: Morphined - 12.09.2010 20:52
За храната : никога не съм хранил с храни на Тетра и на Сера и нямам оплакване от храната. Както можеш да си купиш добра храна за 2-100лв пликче,можеш да си я купиш и за 20 стотинки. Тук казвам,че това е мое мнение и не искам спорове с колегите,тъй като в този форум има 2 "групировки" от колеги,които казват,че можело рибите да ядат само "маркова" храна и такива като мен,които си гледат по 1500 рибки с чернодробна без никакви жертви и болести :)

П.П. - Знам,че много хора ще получат инфаркт като прочетат че гледам 40 хелера в 25 литров аквариум и ще им затече пяна от устата,но пак казвам - рибите са в ОТЛИЧНО здраве,само на един берлински мъжкар му е леко нахапана опашката и си растат като пичове,нямам никакъв проблем с тях,не гледам хелери от вчера,все пак съм човек,опитващ се да събере всички видове хелери ;)
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Morphined

Добре добре,това беше отдавна. Сега ти говоря за аквариум с гъстота на населението риба на два квадратни литра.
Нали не искаш да ми кажеш,че от пренаселване рибите ми се сплескват странично и шиповете на мъжките хелери изчезват ? А на женските опашките са им на половина.

ЦИтирал си ме за чернодробната. Не са яли отдавна обаче,поне от 2 седмици. А проблемът зачести преди няколко дни. Когато лекувах от ихтио и притоплих на 33 градуса,след премахването на ихтиото лъсна тая гадост.
Рибите ми ядат люспи,циклопс,тубифекс,артемия,чернодробна,дафния,спирулина,яйчна и още 100 вида храна включително и тая за оцветяване на Тетра (която не върши никаква работа,оставам си на мнението че храните им са си най-обикновена бъркочница,както и другите) мога да изброявам цял ден какво ядат. Всеки ден им давам нещо различно. Плик с престояла храна на повече от месец и половина нямам. Ъъъм освен един плик с циклопс,но едва ли е той проблема.

Сложих им да ядат 6 мин,тъй като са.... сплескани като прегазени от валяк. Чудно ми е дали може да напълнят корема. Дали са глисти ? И въобще болест ли е ???

nikolay0876

Да не се приема като заяждане, ама много като че ли си я объркал. Половината от храните които си писал не стават, това остави, но температура от 33 градуса за живородки не е добре. Аз загубих миналата година всички ЖЕНСКИ гупи при температура 31-32 градуса. И това с двата квадратни литра ... няма такава мерна единица.

Асен Евгениев

Цитат на: Morphined - 24.01.2011 23:05
сплескани като прегазени от валяк
Имах няколко такива, сплескаха се десетина дни след като ги купих. Предположението беше, че са
гледани при съвсем различни параметри на водата /от внос/. Умряха скоропостижно.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Morphined

Цитат на: Therion_bg - 09.07.2010 21:39
Около 15-тина минути след като върнах рибите в аквариума хелерите взеха да плуват само по дъното (забелязах, че и вчера от време навреме "полягваха" по дъното), а доста често не плуват, а стоят на едно място.

Както съм написал и аз "лежат странично,сякаш са изтощени"
Сложил е снимка в темата си (която в момента липсва,но излиза в гугъл)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F2qvbknc.jpg&hash=b7b6adbb6244d96f898e177fd70249be6b6cadfb

НЯКОИ от рибите изглеждат така. Другата половина са силно сплескани странично. Акапулко,не вярвам да е от параметрите,щеше да навреди на другите.
На колегата са му писали,че стартирал аквариума бързо,а моите акви са на по над 1 година от старта,т.е. и това НЕ е.

Николай,чети по-внимателно. Лекувах рибите от ИХТИО,налагаше се повишение на температурата,за да се излекуват. Знам че е висока за живородки,но нямаше как. Дали е ВЪЗМОЖНО част от тях да са... настинали например ? Или нещо подобно. Повишавах я постепенно,от 24 на 33 градуса за 12 часа,не мисля,че е рязка промяна.

Лошото е,че ето- намерих друг писал за същото нещо и сума ти изписани мнения,но нищо вярно,никой не е разбрал от какво му умират рибите,а днес имам нови 2 болни. 2 дни не се бяха разболявали. Що за болест е,ако чака 2 дни да разболее 2 риби при наличието на хиляда ??? Май сам си задавам въпроси,някой няма ли предположение ??? Умират ми най-ценните риби,като че ли за да ме хваща яд.....

http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/defekten-palmer/ Някои от рибите плуваха така !! Тук на колегата са му писали какво ли не,но явно не са познали каква е причината. Палмерът който показва е доста кльощав и плува почти вертикално. Някои от рибите ми бяха точно така. Ако гледате внимателно ще видите че пада странично на дъното.

nikolay0876

Аз четох внимателно но температура от 33 градуса си е пагубна, няма значение какво си лекувал. И това каквото и да е ( нямам познания за диагноза) не е станало от един път. Първо ихтио, а може и нещо преди това да не си забелязъл, слаба имунна система. И при хората всеки различно се разболява, един вдига температура, друг само кашля....

stilista

Цитат на: nikolay0876 - 25.01.2011 00:13
Аз четох внимателно но температура от 33 градуса си е пагубна, няма значение какво си лекувал. И това каквото и да е ( нямам познания за диагноза) не е станало от един път. Първо ихтио, а може и нещо преди това да не си забелязъл, слаба имунна система. И при хората всеки различно се разболява, един вдига температура, друг само кашля....
Абсолютно съгласен.
За мен си им скапал имунитета с храните които си им давал.
1.Живите храни много често са носители на зарази.
2.Доколкото знам повечето живородки са вегетарианци а ти им даваш храна която им дразни червата.
Щом си харесваш рибите вземи чети повече и недопускай подобни грешки.
: 25.01.2011г 12:12ч
Сега прочетох за хелерите че са всеядни така че последното отпада. :duvar:
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

dok70

Цитат на: nikolay0876 - 25.01.2011 00:13
Аз четох внимателно но температура от 33 градуса си е пагубна...
Няма такова нещо, над 33 вече си е пагубна. Стабилно държана на 33 за 3 дни температура не се отразява зле на състоянието на рибите. В най-лошия случай засяга фертилността на малък процент от тях. Разбира се не говорим за студеноводни риби.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

marta

Нека и аз да се включа тук. И аз имах на скоро смъртен случай с подобни симптоми. Един кардинал доооста окльощавя - стана като пръчка, искаше да яде но не можеше някак си.... плува под храната, която е сера миркон, но не си похапва и след време умря... И аз преди 2 седмици им давах замръзена храна, дали е от нея? За сега нямам друга риба отслабнала!

nikolay0876

док не знам при мен на температура 31 градуса, лятото нямах как я сваля, в аквариум с гупи, хелери, молинезии и велифери, се споминаха само женски гупи. Всеки ден по две-три и за седмица нямах ни една.

dok70

Цитат на: nikolay0876 - 25.01.2011 14:17
док не знам при мен на температура 31 градуса, лятото нямах как я сваля, в аквариум с гупи, хелери, молинезии и велифери, се споминаха само женски гупи. Всеки ден по две-три и за седмица нямах ни една.
Аааа, не така! Говоря за три дни. Това при положение, че лекуваме и няма друг избор.
За отглеждане на живородки не повече от 26.
Над 26 гр. за продължителен период от време се уврежда половата система/придимно на женските/.
Не че няма изключения от правилото и при 30гр. гупи се плодят като бълхи.
:-P
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Similar topics (5)

40553

Започната от OgnyanI


Публикации: 9
Прегледи: 4122

50583

Публикации: 4
Прегледи: 2350

33532

Публикации: 2
Прегледи: 3031

45334

Започната от rado_81


Публикации: 0
Прегледи: 2291

54877

Публикации: 4
Прегледи: 3720