• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.07.2025 10:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте :)

Започната от mishaka___, 24.12.2011 14:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

Цитат на: mishaka___ - 09.01.2012 20:00

Новият аквариум ще бъде със размери 110/35/80, което по мои груби сметки ще е около 250-300 литра вода.

Та давайте идеи и за сега на първо време и за после.  Нещата трябва да потръгнат защото всички във къщи много се радваме и отваря страшно много стаята и си е краста и... !

Здравей и от мен!
Радвам се да видя още един "запален" в това хоби. Нормално е да мислиш за нов аквариум който да е с по-внушителни размери. Но тъй като според мен има опастност да си вкараш автогол с размерите които си намислил и аз ще добавя: 80см височина е много, намали я на 60 поне, за да си спестиш неудобства при обслужването и потдръжката. 35 ширина отново е неподходяща с оглед останалите размери, особено ако с течение на времето решиш да увеличиш броя на растенията. 35см ширина ще те ограничат много в тази посока и с подредбата им. Дължина 110 също е неподходяща с оглед на осветлението и не случайно обикновенно именно то е водещо за дължината. Никой не знае дали след известно време няма да предпочетеш растителен аквариум или да имаш полянка например, при 35 дълбочина и 80 височина много трудно ще си я косиш ;). Затова ти препоръчвам горещо да се спреш на по-универслни размери които да не те ограничават в общия случей. Моето предложение е да помислиш за размери от рода на 120-130дължина, 45-60широчина, 50-60 височина. Имай и в предвид, че чисто естетически "издължен" аквариум седи по-добре от такъв с пропорции на предното стъкло 1 към 2.

Колегата вече ти е предложил вариант на който можеш сериозно да помислиш.
Цитат на: Nikiengi - 10.01.2012 08:37
125х45х50
И тъй като мястото за аквариума също е от съществено значение:
С оглед на стандартните модули в обзавеждането, бих ти предложил да помислиш за 120х50х50. Това малко ще те улесни с шкафчето (а то си е цяла отделна тема), а пури т5 се вписват чудесно в дължина 120 и за разлика от т8 не е нужно да прибавяш 5-10 см към дължината заради тях точно.

Това е като насоки от мен, дано са ти в помощ.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

mishaka___

Вече със 4-ри скаларии, две от които диамантени. Много са интересни с един анален плавник и страшно красиви. Плюс още един женски хелер. Това е аквата за която съм си мечтал. Има грация, цвят и живородките придават енергия. Интерсното беше, че женския хелер гонеше новата си гостенка но успях да утеша страстите със кепчето малко във карцера. Същотобе и със старата скалария, която нападаше новата от нейния вид но и там се пооправиха нещата.

След днескашния ден означава, че трябва да се прави нов дом за рибките, по голям. А размерите които споменах са такива защото аквариумът ще е м/у две стаи на барплот. Мога да коригирам 115 дължината със по малка, височинта ще е както съветвате 50-60. Единственото което си остава е ширината, защото няма как да правя по широка стената а плота вече си е на мястото.
Това за сега от мен. Ако имате още някоя критика или препоръка съм на среща. Остана само утре да го наснимам и покажа, аз съм много доволен от това какво и как се получи.  *YAHOO*

Асен Евгениев

Цитат на: mishaka___ - 11.01.2012 20:15
височинта ще е както съветвате 50-60
Така е по-практично, а другите мерки, колкото-толкова. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

28629

Започната от sailender

Публикации: 1
Прегледи: 2119

9651

Публикации: 13
Прегледи: 7878

21219

Започната от JadeStudio

Публикации: 5