• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.07.2025 10:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте :)

Започната от mishaka___, 24.12.2011 14:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mishaka___

Привет на всички запалени по аквариумите. Нов съм във форума, а и в това красиво хоби. Та да се похваля първо :) значи от една седмица си имам аквариум, който от 2 дни си има и първите обитатели. Аквариума е напълнен точно със 100л вода, като за напред ще остане малко по малко, защото в момента има само грунд, а за напред идеята ми е да сложа и някое друго камъче. Та сега ще споделя и първата грешка която съм допуснал и ще поправям чак на пролет, напълних аквариума със бяла строителна мозайка която в магазина ми уточниха че е много варовита, но стои адски красиво и подчертава рибките по много добър начин. Значи промита е под течаща вода и почти не се размъти водата когато я пълних вътре. След това за 6 дни водата беше до почти кристално бистра. Друга моя грешка е, че нямам и 1 коренче зеленина която сега разбирам колко е необходима. Това още във вторник ще е оправено като отвори магазина.  Рибките които пуснах вътре са двойка Хелери, двойка Молинезии(черни) двойка Плати и 5 Гупи, оказа се, че само едната е женска. Естествено има и 4-ри сомчета. Оборудван съм с нагревател с термопеле и аератор 250 л/ч , на който съм сложил стеничка през която да подава кислород.
Появи се и първият ми проблем главно заради който пиша, водата стана бяла когато снощи. Вчера почти не се забелязва, а на сутринта почти не се вижда през водата.
Също така искам да споделите подбора на рибки като съвместимост как е и има ли нужда от още рибки от даден вид, защото не целя пренаселеност а по скоро живот които да блика вътре и да е шаренко. Осветление за момента няма, по нататък малко по малко.
Температурата която поддържам е 25 градуса денонощно, добре ли е и трябва ли да има корекция в нея.
Доста почетох на доста въпроси имам отговор но съм все пак новобранец :)

Благодаря ви предварително снимки ще има по нататък като се пооформят малко нещата.
ии Весело посрещане на предстоящите празници.

kostur

Здравей и добре дошъл.  :-)

Не е ли по-добре да смениш грунда още сега , докато не се е заформил цикъла и не си засял растенията.
А иначе, май е нормално да е малко бяла водата при новостартиран аквариум.
Нека се изкажат и по - опитните , че  аз не съм голям разбирач.  *JOKINGLY*
Успех   :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F14j4v0o.jpg&hash=b8de08679225c08b32bccc3c7fd225ff3e3b23e3 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F5xkcad.jpg&hash=37b04cff89803cc3635ce5d9ea349a7f190611ac https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2m63b5x.jpg&hash=037e57b5ff2cea648401ae4d0290f9dc2f621997
200 l

Асен Евгениев

Няма какво да му мислиш, смяна на грунд, залесяване и по-добра филтрация.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

M14iro

Ама щом нямаш растения ,за нула време ще смениш грунда. Взимаш един външен филтър "Атман 3335" точно за твоя обем на аквариума и си  :whistle: 

Bolta

Побелялата вода е от НЕработещия ти азотен цикъл!
Рибите са ти съвместими, освен ако Хелерите не започнат да торомзят Гупите.
За други видове... ако ти харесват някои сомчета, можеш да си вземеш, но след време... не сега.
Температурата е добра за тези риби.

tomatomov197

Спри да купуваш рибки за един месец ,  нямаш цикъл  :-)  ще ти понамалеят рибките скоро  :-(
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

mishaka___

Колеги днес съм решил да сменя грунда в аквата, сам ще си събера защото Дунава все пак ми е на 5 минути. Няма да сменям вече налятата вода, ще си я събера във съдове и после ще я върна обратно какво мислите? Ако става хватката колко време след това да върна рибоците в аквариума.
Хубавото е, че рибките са много живички вече, водата ми се избистри. Какво мислите ако си намеря и някое коренче по брега мога ли да го сложа след подходяща обработка (каква е тя) защото все пак дървото е по леко от водата и ще изплува на повърхността.
Относно Гупите съм решил да ги махна защото не се вържат накак на гледката. Сомчета имам но незнам как да ви ги покажа тук много са хубави и те са много енергични като останалите.

п.с. Ако ежеседмичната смяна на вода я правя със минерална няма ли да се уравновеси малко твърдостта и да си остана все пак със мозайката?

Асен Евгениев

Цитат на: mishaka___ - 26.12.2011 10:22
Няма да сменям вече налятата вода, ще си я събера във съдове и после ще я върна обратно
Намери вода от стар работещ аквариу, 50% стигат.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

paolo6481

Противопоказно е да се слага минерална вода в аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

M14iro

Като си събереш грунд, промийго мн. добре , колкото по добре, толкова водата в аквариума ще ти се избистри по бързо. Наливаш старата вода и пускаш рибоците след 20-30мин. Ако си намериш корен, извариго за 20-30мин. и нека кисне 1-2ч. във вода пък дано да потъне. Ами , това е.

mishaka___

Развитието по темата: нов грунд, кремакови камъчета с размер от 7,8 до 20-ина милиметра. Събирането ми отне общо около 4 часа от камарата със баластра преварен във тенджарите за боба (жената почти щеше да ме изгони) Рибките стояха около 2 часа във лиген докато махна старата музайка, насипя новата и налея водата. Не съм чистил стъклата с нищо, просто източих водата и върнах около 20% от старата и долях със вода пак от аква на съседаа. Имаме си вече 2-3 пещери от камъни събрани от брега на Дунав, които също са изварени и търкани старателно със телената четка. Има и 5 стръка Кабомба дълги са около 25-35см и както казах по рано аератор 250л/ч + подарена пак от съседа от тея попми със филтрите които се потапят 350л/ч, като вечер като си лягаме оставям само нея да работи защото е по-тиха. Сега идва ред на 'лампата'.
Та за нея, значи капакът или капаците са ми стъклени. И непрекъснато има капки по тях, та няма ли да отразява водата във стаята. За момента съм решил да е просто лампа тип пура с дължина около 50см, за мощността ще чета след малко каква да е. Допълнението е, че ако отразява водата е по добре защото аквариума е сложен на барплот м/у две стаи и ще е от полза.
Корен не си намерих но има време и за него.
Поздрави и весело посрещане на новата година. :)

АМАЗОН

Пак си объркал нещата с грунда.Размера трябва да е 2-4мм-3-5мм а,ти си сложил направо баластра.
Дори и да засадиш нещо в него най-вероятно няма да върви.

mishaka___

Здравейте отново. След всички мои грешки и упреци от ваша страна аквариумът е вече както трябва. Трети грунд 3-5 мм пресяван, варен, насипан. Горките рибки, уморих ги! Гупи вече нямам. Сега в аквата плуват два хелера, две молинезии, две плати, две сомчета " Коридорас" и от вчера една скалария по неволя, която забелязвам, че въпреки че е сама се чуствастрахотно във аквариума. Платите усещам, че също са пътници, защото молинезиите много ги гонят и дават признаци както гупите ( застояват се по дъното с присвити плавници, стоят плахо,  не се хранят, ако случайно се размърдат падат на дъното като олово с опашките на долу).Осветлението ми е пура 18 вата, дълга 50см Та следващия ми въпрос е как ще се чувсват в общ аквариум 3 хелера, 2 молинезии и 4 скаларии. Коридорасите са пушка и си растът доволно, за около месец аз лично забелязвам промяна.
Питам защото вече се запалих и напролет мисля да правя нов, по-голям аквариум, така че става дума за 2-3 месеца във малкото вода.

Новият аквариум ще бъде със размери 110/35/80, което по мои груби сметки ще е около 250-300 литра вода.

Та давайте идеи и за сега на първо време и за после.  Нещата трябва да потръгнат защото всички във къщи много се радваме и отваря страшно много стаята и си е краста и... !

колешански

Nikiengi

Значи 35 е много тясен и ще имаш проблеми с подредбата (евентуално растенията), а 80 е много висок и ще имаш проблеми с почистването на аквариума! Аз бих ти предложил 125х45х50, но ако ще провиш в даден момент растителен аквариум на височина 50 ще ти трябват и по-силни лампи.  :-)

Similar topics (5)

2302

Публикации: 10
Прегледи: 5240

28629

Публикации: 1
Прегледи: 2116

21219

Публикации: 5
Прегледи: 4426

23526

Публикации: 20