• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.05.2024 07:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

petkob

Опасното при носене на полупълен аквариум е да не се пребиете/сецнете или да не го изтървете. На самото стъкло не му тежи. Немските аквариуми, например, се подпират в рамка само на ръбовете и долното стъкло през цялото време е във въздуха, дори при изцяло пълен аквариум. Говоря за 112 литра, но няма да се изненадам и по-големите да са така.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

valka111

Здравейте,страхотен форум,като начинаещ акварист съм задал 2 въпроса,имам още един на който въпреки четенето не мога да си дам отговор.В момента имам аквариум 40л.,50/24/34 ,но мястото на което съм го сложил е по-широко с размери д.52, ш.36.Въпроса ми е дали мога да си поръчам аквариум с размери д.51,ш.35,в.40, със стъкло 6 мм.,и ако не,дайте ми съвет за размери и дебелина за това място което имам.Много ви благодаря.

sliven

Хай,Вальо!Ако няма ръбове(които пречат)поръчвай си по размер=52/36,на40в.(ще стане малко квадратен)И квадратните кефят-зависи....вътре!(5,6см.грунд и отгоре празно 2,3см.+- =60литра.) За да ти излезе по-тънко,поръчай го от 4,5 или 5мм.Да не забравиш за капак от най-тънкото което имат в  стъкларията.Капакът е доста важен.Това е!Питай ако има проблеми,чети!Ако те скастрят,докато ме няма,търси ме на лични. *CRAZY* =-O  Боби
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

valka111

Благодаря ти, само че как на стъклен капак ще закрепя осветлението.Сега съм с дървен,аз си го направих,малко не е съвършен ,но ще го подобря или мисля да правя нов.

barabata

Аквариум 62х40х40 (99 литра) от 5 мм стъкло с капаци от 4мм и укрепване излезе 20 лева стъклото (зависи от стъкларя може и 25 лева да излзе).
Размерите на аквариума по-скоро трябва да се определят от това какви лампи може да намериш и как ще ги монтираш другото всичко може да си го правиш на колкото сантиметра си искаш.
В случая 50 /51см спокойно се покрива с лампи 15 вата (45см - с фасунгите 46 см)
Лошото е че се намират по-рядко от 60 см пури (най-разпространените заради окачените тавани - те са квадрати с размери 60/60). За 60 см пура трябва поне 62 см аквариум.
В случая е добре че поне 45 см пура може да сложиш, но ако беше по малък от 45 см вече трябва да се мислят варианте с компактни луминисцентни или направо настолни лампи над аквариума.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

onyxman

ЦитатВ събота ще се местя и естествено аквариума с мен.
Мисля да източа водата от аквариума в туби, да оставя на дъното малко (около 2-3 пръста вода ) защото има много растения и рибите да ги набутам в тубите. Разстоянието не е голямо ( максимум 1 км.). Аквариума е 60 л. Притеснява ме единствено дъното на аквариума дали ще удържи около 3 см грунд с растенията и 2 пръста вода. Не ми се иска да вадя всичко защото иначе ще е голяма мъка после докато всичко върна по местата.  Не знам

Преместването мина успешно. Няма жертви. Източих 40 литра вода, на дъното остана около 4 пръста и както беше така с рибите вътре го метнахме на една плоскост ПДЧ и хайде в колата. Оказа се бая тежи дори когато съм отлял 40 л вода, та се наложи да го сваляме по едни стръмни стълби от 5-ия етаж двама човека. За щастие и рибите оцеляха и аквариума и ние.  *CRAZY*

wwladoo

 Браво радвам се ,че всичко е минало успешно!!!! *offtopic  Остава да почерпиш!!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

nickolaiii

хора здравейте, от скоро съм в сайтчето но съм доста запален по рибките :) имам унииикален проблем, имам едно доста голяно расзтение с дълги листа...но едни охлюви наядоха някои листа (по-големите). Та въпроса ми е : трябва ли да махна наядените листа за да може малките листа да смучат повече или големите ще зарастнат.....охлювите летяха като фризби през терасата  *HELP*

Bai Pe6o

Не знам какво е растението, но по-добре остави наядените листа. Не вярвам да зарастнат, но ще помогнат да се развият младите по-бързо. Пък после като се закрепи работата можеш да ги махнеш, за да не ти грозят.

nickolaiii

Хелоул на всички  ;-) водих преговори и спечелих...имам разрешение за голям аквариум но проблема е размерите, мисля да гледам дискуси, неончета и тук там някой цихлид. също така мисля да сложа и мнооого растения, аквариума мисля да е към 350л-370л, някой може ли да ми посочи примерни размери  за аквариум в който спокойно ще мога да имам дискуси и растения? аммм и още нещо да попитам, стойката за аквариума ще я направя от дебела и голяма плоскост със 6-8 метамни регулиращи крачета...дали ще издържи? благодаря на всички  *MODERATOR*

zambo

1200/60/50

Стойката я направи от метал задължително .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

petkob

Цитат на: nickolaiii - 06.08.2009 22:54
хора здравейте, от скоро съм в сайтчето но съм доста запален по рибките :) имам унииикален проблем, имам едно доста голяно расзтение с дълги листа...но едни охлюви наядоха някои листа (по-големите). Та въпроса ми е : трябва ли да махна наядените листа за да може малките листа да смучат повече или големите ще зарастнат.....охлювите летяха като фризби през терасата  *HELP*
Махни големите листа. Това ще даде шанс на малките да видят светлина и храна. При наличие на малки никога не се колебай да махнеш големи, ако не ти харесват, а дори и само за да подмладиш растението и да го накараш да изкара повече листа.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

nickolaiii

"petkob" - мерси за съвета, ще видя по-нахапаните листа и ще ги резна :)
"zambo" - аз си мислях за плоскост дебела поне 5 см (дървена и метални крака (здрави) поне 2-те неща ги има в големите строителни магазини, за метална плоскост незнам от къде да е намера, от Пловдив съм...има много магазими ама за метална плоскост..не ги знам, все пак мисля че дървена плоскост и 9 крачета ще са достатъчни, по 3 крачета в 3 редици на плоскоста (2-та края и средата)... това достатъчно ли ще е?

xsakex

Малко питане от начинаещ.
Ситуацията е следната. Гледам рибки от близо 10 години, но досега не съм успявал да задържа някоя растение. Ключовата дума е "златни рибки" Сега най-накрая се споминаха и останах с един 100-120л. аквариум в който сега има само 2 сома.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkirichev.eu%2Fimg%2Fthumbs%2Fimg6603.jpg&hash=21f51b639f856a91fb81726b2f190bb4fe2afe59
За грунд използвам речен пясък, който смятам да заменя с кварцов. След като умря и последната златна рибка и ми "Развърза ръцете" си купих една Валиснерия и още едно растениер което за сега не знам как се казва.
Взех си вчера и две рибки "Данио", за да не са само сомовете по дъното.

Смятам след като сменя пясъка, махна ненужните варовикови камъни да засадя повече видове растения, но нямам представа с кои растения да започна и от къде да ги купя. Аз съм от Пазарджик и имаме само един магазин, който е добре зареден, но той нямаше голямо разнообразие от растения. За 100л. съд трябва ли да слагам система за въглероден диоксид или ще се размине? Занапред мисля да гледам само малки рибки от рода на неони, данио, защото големите само ми създават ядове.

Raven

Започни с всички дългостеблени бързорастящи растения които намериш на първо време- валиснери и други подобни.Сади каквото намериш,после ще видиш кое как върви.
След това ще можеш да ги смениш,прередиш или махнеш.

Тези сомове които имаш също са беля- стават едри и вадят растенията като се мотаят около тях.

СО2 не е лошо да се предвиди в аквариума,зависи много от растенията все пак,но ако ще наблягаш на тях е добре да го има.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3255

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5972

27985

Публикации: 11
Прегледи: 5524

11176

Публикации: 16
Прегледи: 7669

57729

Публикации: 5
Прегледи: 2013