• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 05:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

JEM

При растенията се прави дезинфекция с калиев пермангант по принцип.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

deepblue

Може ли някой да ми обясни как точно се прави дезинфекцията и карантината ?

botan

Аз лично не съм чувал за карантина при растенията. Дезинфекцират се с калиев перманганат, както ти е казал Джем като се потапят в разтвора му, който трябва да бъде мноого бледо розов иначе може да ти изгори по-нежните растения, но като цяло и това не е задължително, аз лично никога не го правя, тъй като няма какво ново да вкарам в аквариума. Бацили има на всякъде, а другото, което може да се пренесе с растенията са яйца на охлюви, които аз лично не смятам за вредители в аквариума. :-)

deepblue

kapacitet

ЦитатБацили има на всякъде, а другото, което може да се пренесе с растенията са яйца на охлюви, които аз лично не смятам за вредители в аквариума.

Супер отговор, направо се изкефих, абсолютно съм съгласен.

Dinko

Здравейте.

Мисля да си правя 100л аквариум и имам едно много подходящо място с недостатак че е под прозорец.Четах в форумите че това е противопоказно за аквариумите,но искам все пак да попитам ако има капак аквариума така че да не влиза сланчева светлина в него може ли да го сложа там. И като напича слънцето капака ще става ли тварде горещо в него от летните жеги

MeTogu

Има капаци който са черни и няма да пропускат слънчевите лъчи.И ако сложиш фон отзад няма да имаш проблеми.А през летните жеги може да си спускаш щората за да не пече директно върху капака.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

alesssxxx

Изкам да попитам на колко време се сменя грунда в аквариума ?

Асен Евгениев

Моя е на 9 г. и не мисля скоро да го сменям. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

alesssxxx

Благодаря за бързия отговор !  :-)  *thanks

shek0

Искам да попитам тази ципа дето се образува по повърхността на водата опасна ли е ? Филтъра ми е на AQUAEL-fan2(450l/h) и мисля , че прави добро течение по повърхността - даже съм му сложил отпред приставката дето директно към повърхността да отива.Там Дето се е образувала самата ципа също мърда , но не се разкъсва. Като цяло ми се струва , че най вече е по ъглите. Преди като изчистих гъбата се изчисти обаче сега пак се появи. Ако искам да я няма трябва всеки път да я мия , което не е хубаво. Опитах и с лист и да я махна ама нещо не ми се получи.И за това искам да знам да ли е опасна за самите риби ? Благодаря предварително!

Едит: сега го поразръчках и в аквариума хиляди малко бели частички заплуваха..ама изчезнаха за има няма минута.Освен да правя една по-голяма смяна на водата още утре ...  :-|

Caxapa

Бялата ципа не е опасна за рибите. Надигни още малко флейтата да обдухва повърхноста на водата. Вероятно и водния ти поток е слаб. Колеги са споменавали, че живородките им са си хапвали от тази ципа даже.

xD

Здравейте ,
имам аквариум 60x35x45 - 95л. та какво да му сложа за фон ?
- Да бойдисам задното стъкло или да залепя фолио ?
- Ако е фолио какъв цвят да бъде ?
- И последно от къде мога да си купя такова фолио ?
                                                                                        ПП : Благодаря предварително !  :-)

Caxapa

Има най различни фолиа за фон на аквариуми. За предпочитане е да се вземе едноцветен- син или черен. Зеленият ще се слива с растенията и няма да има ефект.  Продават се такива във почти всеки магазин за акваристика. Ако не намериш  отиваш в книжарницата и от там кадастрон в съответния цвят. За боядисването  съм пробвал преди години и не стоеше хубаво. Дали от бояджията или от боята но след време  боята се олющи.

Асен Евгениев

Цитат на: xD - 15.01.2011 13:04

- Да бойдисам задното стъкло или да залепя фолио ?

Фолиото и кадастрона се сменят доста по-лесно от боята. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

59367

Публикации: 13
Прегледи: 8074

37191

Публикации: 11
Прегледи: 7913

5747

Публикации: 13
Прегледи: 7442

32275