• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 04:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Chaos

Предполагам, че вече става досадно новаците постоянно да питат за подбора на рибите, но..
Сменяла съм 3 аквариума. Като бях още фъстък имах 10 литров заселяван от 2 гупи и потомството им, след което се сдобих с 30 литров, който съответно запълних с повече видове.

Сега се сдобих с хубав 54 литров с филтър, нагревател,капак и лампа.. всичко необходимо.
Аквариума е пълен от седмица и нещо с работещ филтър и вече го обитава мъжкото ми коридорасче.(единсвено то остана.. тернециите ми, уви умряха.. Но от старост! Подло, но се гордея с това! ^^)
Та остана въпроса как да го запълня и какви водорасли да сложа, тъй като досега съм имала изкуствени(рибките ми изядоха истинските..)
Задължително ще си взема женско коридорасче, но нататък..
Спрях се на няколко вида, тъй като от материала, който прочетох из темите и описанията останах с впечатление, че ще се спогодят.

- 2 коридорасчета кочи(заедно с моето де);
- 2 черни молинезии (те малко ме притесняват.. Може да ми изядат бъдещия треволак..);
- 2 тернеции, тъй като си харесвах старите;
Иии.. забивам.

Обмислях да сложа някои стадни, но аквариума не е голям, а и молинезиите са едрички.. Не искам да става претрупано.
Ако някой може да ми даде идея, а и да подхвърли името на някое по-хубаво водорасло.. (:

Хелера-91

Първо не се казват подорасли а растения, разликата е от небето до земята.
Второ коридорасите им е по - добре като са на групичка поне 5 - 6.
Молинезии - добре
Тернеции - добре
Растения като за начало вземи някакви по непретенциозни (дъбче, роголицтник, валиснерия, ), а и неее лошо да кажеш колко ти е осветлението.
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

Chaos

На Sylvania, F15W e. Daylight.
Не ми понасят цветните, които предлагат, а и благодарение на бялото ще изпъкват по-хубаво цветовете им.
Иначе благодаря за идеите за растенията. Именно по-непритенциозни са ми нужни. ^^

Хелера-91

Колега според мен ти е малко осветлението ще ти  трябва поне още една 15ватова пура!
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

Amateur_92

Здравейте от скоро имам аквариум и женският ми хелер започна да гризе перките на всички останали рибки в аквариума, които са 1 скалар, 1 бета, 2 молинезии, 2 стъклени сома и 2 гупи аквариумът ми е 30л. Моля помогнете

Bai Pe6o

Значи, първо-стъклените сомове е добре да се гледат на по-голяма група. Те са "силно стадни". Проблем е обаче, че не разполагаш с много литри. Колкото до хелера, те са си проклети. Аз така съм се ядосвал на един мой мъжкар, че го "заточих" в една туба от минерална вода. Стоя там 3 месеца и като го върнах в общия беше кротък като агънце  :-D . Ти не прилагай този метод, ами най-добре разкарай "побойника".

Amateur_92

Мерси много за съвета аз възнамерявам в най-скоро време да си купя по голям аквариъм(двойно или тройно) и тогажа ще си купя още сомове, колкото до хелера ще го разкарам. Пак мерси много за съвета.

lilly

Здравейте. Вчера си купувах нова храна за рибките и поисках на продавача две пакетчета на Tetra за различни видове. След като се прибрах забелязах, че едното всъщност е за златни рибки(Tetra AniMin)
Та стана ми любопитно дали тя става и за другите рибки, тъй като златните имат по-различни предпочитания и изисквания относно храненето..

Alexfield

Хранил съм си рибите с Tetra AniMin (нямам златни рибки). Ядат си я добре и не е имало странични ефекти.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

ralito_

Аз съм абсолютната новачка и имам доста питанки. Така, говорим за 70 литра:
1. Искам да си купя грунд, но ми трябват определени цветове, малки разфасофки (светло и тъмно синьо по около1 кг и оранжев около 15 кг, другите които исках ми казаха, че ще намерят). Преди бях гледала в Баумакс мисля,че беше за грагината. Дали от тах стават.
2. Искам да сложа 2 по-големи камъка (не огромни), мисля да ги сложа над грунда, трябва ли да подлагам нещо под тях да не се пукне аквариума.
3. Поръчвали ли сте растения от интернет за вашия аквариум, откде и състоянието им как е?
4. рибките, които искам да обзаведа са гупи и хелери (гледала съм преди от тах) идеята ми е по 2 женски с 1 мъжки. И попаднах на кръстопът чудя се дали третите да са неонки или бети. Твърдо съм решила за гупте страхотни са. Дайте съвет кои ще се понасят повече.
"Германски форум:задаваш въпрос-отговарят ти.
Руски форум: задаваш въпрос- и на теб ти задават въпрос.
Български форум: задаваш въпрос-всички започват да ти обясняват колко си тъп."

vankobarabanko

Здравей,за цветния грунд не мога да ти помогна,но ще опитам по другите въпроси:
Ако камъните не са много големи,може и да не им слагаш подложка,но все пак ако имат остри ръбове е възможно да спукат стъклото,ако имат пряк контакт с него,но ако са върху грунда няма да имаш проблеми.
За растенията се обърни към mi6okalkana,или Big_Gonzo,съответно в техните раздели в спонсорския отдел.Гаранция,че ще получиш здрави и красиви растения!
За рибките те съветвам да не събираш на едно място гупи с бети,за да няма изядени опашки на гупите!По-добре с неонки.

P.S. Все си мисля,че цветния грунд не стои добре,но ако ти харесва слагай смело.Номера е да ти харесва на теб  *THUMBS UP*
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

ralito_

Идеята ми за цветния грунд е малко странна и много трудна за поддържане. Нещото което искам е на база на мозайките.Слага се основния цвят грунд и се издълбава (с пръстче или пръчица) линиите на това, което искаш да отпечаташ, като рисунка. Запълваш каналчетата с другия цвят и доизкусуряваш нещата по линиите. Видях го в аквариума на един приятел преди, когато се занимавах все още с тези неща. Изглеждаше страхотно в 100 литров. На около 6 месеца сменяше рисунката. Тръпката да видиш новото е невероятно изнервяща *YAHOO* . Виждала съм го след почистване да пооправя камъчетата с една дълга, тънка пръчица, абе играчка си е и то голяма. Aма като видиш http://www.detritus.org/mike/tattoo/tattoo.jpg на дъното а аквариумчето ти е голямо и празно е някак различно, просто поставя един акцент, нещо нестандартно. Аз съм го виждала в изпълнение от два цвята и става страхотно, но ако вложиш повече цветове става циганска помия, същия ефект се получава, ако имаш много цвени риби и растения.
Абе хванаха ме някакви луди да видим дали ще стане.

П.С.: Откаваме се от бетите, може би по-нататъка ако направя още един аквариум  *CRAZY*

П.С.: За растенията първо смятам да проверя в едно магазинче на спирката на Алана то е много закътано, но си спомних, че там имаше аквариуми и не  един  или два. Това беше преди, дано все още да го поддържат. Определено има какво да се види в аквариумите им и то на страхотни цени.
"Германски форум:задаваш въпрос-отговарят ти.
Руски форум: задаваш въпрос- и на теб ти задават въпрос.
Български форум: задаваш въпрос-всички започват да ти обясняват колко си тъп."

jodeci

ralito_

Ето ти сайтче за растения. Скоро взех и съм много доволен. Цените са без конкуренция.

стига безплатна реклама

Колкото за магазинчето а спирката на Алана - май ще се разочароваш. Вече не е това което беше.
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

adi_lp

А нали е за цялата страна? и ако поръчам две растения колко ти зе за куриера

jodeci

За цялата страна доставят. Цената на доставката зависи от растоянието. Куриера на мен (пловдив-казанлък) ми излезе 5.70 лв. Общо около 20 стръка растения + доставка = 22 лв. Растенията старателно бяха обвити в мокър вестник и сложени в кутия, подсилена отвътре със стиропор по всички стени. И най-важното - растенията си отговаряха на размерите, дадени в сайта.  :-)
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

Similar topics (5)

59367

Публикации: 13
Прегледи: 7767

37191

Публикации: 11
Прегледи: 7809

5747