• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.05.2024 17:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Така дискутираната подложка, но...

Започната от NeLyTo, 12.11.2014 23:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NeLyTo

Здавейте,
Знам че много в дискутирано, но при мен е малко по спицифично.. Направих си сама доста стабилен шкаф с размери 50х30, колкото ще е новия ми 60л авариум ! Да, обаче две три от винтчетата на горната плоскост леко стърчат, в смисъл влязоха на криво и главата им от едната страна е вдлъбната в другата стърчи над плоскостта на 1-2 мм. Пиша от телефона, иначе имам и днимка, но сега няма как да я кача.. Не стърчи много, просто е някак накриво завинтено и хич не ми се иска да го вадя.. Самия канал съм пробила криво с бормашината и както и да го въртя все така остава.. Каква подложка мога да сложа, щото ако остане така ще се пука и празен аквариумът.. Хелп :))

Grigorov

Пила за метал ,чук или ъглошлайф това са ти вариантите и внимателно.

bunzip2

Първо - поздравления за труда.
Не всеки ден се чуват думи от дама "...така го пробих с бормашината..."  :-D

Сега по темата - не се тревожи, аквариума ти изобщо не е с някакви внушителни размери и не изисква кой знае какво. Щом все пак има 1-2 мм. стърчащо от видите, може както е предложил колегата, да ги донабиеш с един чук, така че да да потънат в дървото и да се изравнят, а дори  да стърчи малко, не е никакъв проблем. Сложи си 1 см. стиропор или фибран за подложка и няма да има никакъв проблем. Аквариума и малък, и теглото пропорционално ще е много малко за квадратен сантиметър... с две думи, подложката даже няма да усети аквариума :)

NeLyTo

Хаха :)) набивах с чука ;)) не става ! Много е малко и си мисля, че някаква по-плътна подложка ще го обере.. Знам ли, да ме стане беля за 1 винт.. :)) даа имам си цяла тема във форума направи си сам, не тук, може да видите там и шкафа и проблема с винта, има снимка...

bunzip2

Слагай дебела подложка (поне 1 см.) и не го мисли. За тоя литраж, няма да имаш проблеми!

NeLyTo


Caxapa

Подложка означава да сложиш между  плоскоста на шкафа и дъното на аквариума  лист стиропор поне с дебелна 1 см. Големината на подложката да е   с размерите на дъното. Повече може. По-малко НЕ.

NeLyTo

Здравейте, Сахара,

да, знам какво е подложка, въпроса ми е дали 1 см ще обере тоя стърчащ винт или да мисля друг вариант :) просто показах, за да може по-опитните от мен да прецените дали ще стане ...

kuvert

Махни винтовете един по един,вземи свредло с диаметър 10мм и направи легло,в което да влезе главата на винта. Бормашината работи на ниски обороти и не натискаш, за да не пробиеш повече отколкото трябва. Това,което ще се получи се нарича фаска! По принцип се прави със специален инструмент,който се нарича райбер.

bunzip2

С подложка от 1 см. няма да има никакви проблеми и така да остане. Говорим за сравнително малък съд, толкова дебел стиропор, изобщо няма да усети тежината на аквариума.
Аз лично използвам 0.5 см. подложка за моя 144 литров аквариум (като тежестта е повече, понеже е пълен с доста камъни, капака е дървен и имам 6 лампи. Върху капака има наредени саксийки за надводно отглеждане.
При рестарта на аквариума, го свалих да видя дали има някъде деформации - еми не. Подложката не е чула даже, че върху нея стои аквариум с тежест сигурно 200 кила.
Така че, за твоя случай, мисля че няма смисъл да се заиграваш и да влизаш във филми излишно.

Caxapa

Ако говорим от естетическата страна на въпроса бих послушал съвета на  kuvert и да направиш фаски в плота.  Но предвид, че съвета за стиропора е с достатъчно подсигурен аванс бих оставил така, както съветва и колегата  bunzip2 . Въпрос на гледна точка. Стиропорената подложка ще скрие  нескопосаното "забиване" на винтовете в тези плоскости.  Предвид начина на работа има и друго решение. Правиш нови отвори с малка бургия. Правиш и фаски на всеки отвор и навиваш новите винтове. След това вадиш  старите от  техните легла и така  Новите винтове на новите им места не са вадени и няма опасност да разместиш плоскостите които виждам си монтирал/а  отгоре. Лично аз ползвам едни подложки от фитмес мате/ фитнес  килимчета  подложки  които са не по-дебели от половин до саннтиметър ситнопореста гумена подложка за аквариуми от по 200 литра а и монтирал   на доста по-големи по литраж аквариуми при познати колеги.

NeLyTo

Нагласих го :) направих им легълца и "заспаха" :)) все пак взех 2 см стериопор(само толкова имаха в практикер) за подложка :) от към лицето ще му лепна фолио и ще се слее със шкафа! Исках да ви питам тоя стериопор не ви ли се рони по краищата!?

bunzip2

Цитат на: NeLyTo - 13.11.2014 23:19
Нагласих го :) направих им легълца и "заспаха" :)) все пак взех 2 см стериопор(само толкова имаха в практикер) за подложка :) от към лицето ще му лепна фолио и ще се слее със шкафа! Исках да ви питам тоя стериопор не ви ли се рони по краищата!?

Стиропор няма как да не се рони. Пообираш го и залепяш фолио. Аз ползвам фибран. Според мен е по-добре от стиропора.

yasenst

Освен с фолио, може да облепиш подложката и с изолирбанд. При мен аквариума е с черни рамки и се получи добре.

sVGNsali

Цитат на: NeLyTo - 13.11.2014 23:19
Исках да ви питам тоя стериопор не ви ли се рони по краищата!?

Ами рони се. Но не като сух хляб  :-D
Фибрана, много по малко, но все пак.
Иначе положението е неспасяемо, ако има малки многознайковци, които щъкат около аквата. При мен например, веднъж се събра "малка детска градина" и му видяха сметката на фибрана с малките нокти и играчки - ножчета за пластелин. Направо ми скриха шапката..
Идеята на yasenst, е много добра.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Similar topics (5)

18850

Публикации: 23
Прегледи: 12515

3278

Публикации: 3
Прегледи: 2390

10098

Публикации: 15
Прегледи: 16728

984

Започната от defekt


Публикации: 15
Прегледи: 8233