• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.05.2024 06:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скелети на корали. Повишават ли твърдостта?

Започната от stan, 07.10.2005 12:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stan

здравейте, намерих в един зоомагазин вкаменени корали - с различни форми и големини и се чудя дали могат да се сложат в сладководен аквариум, дали ще повишават твърдостта на водата? във аквариума (под вода) са страшно красиви!

Longanlon

коралите не са 'вкаменени'. това даже не са корали, а техните скелети - в океана ония мънички животинки коралите се събират на големи колонии и бавно си образуват калциеви скелети. когато големите лоши чичковци дойдат и ги съберат с една мрежа, първо ги остават да изгният и после измиват смрадливата маса, оголвайки скелета. после го продават.

да се слагат такива скелети в аквариум е безпредметно. В сладководен аквариум корали не се гледат, не се слагат и рапани и т.н., тъй като те са част от морското дъно. В морски аквариум пък се гледат живи корали, които са с прекрасни цветове, не скелетите им.

тия скелети се ползват само натрошени на пясък във филтъра, за повишаване на твърдостта на водата, когато това е необходимо. И за украса на секцията в хола де.

Всъщност, ако сложиш това нещо в аквариума си, нищо лошо няма да стане - твърдостта на водата ти ще се качи малко. Само че сляд няколко седмици по гънките му ще се загнездят бактерии и водорасли, ще се натрупа мръсотия и от бял или розов скелетът ще стане с цвят на кал.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Nemo

Цитат на: "Longanlon"коралите не са 'вкаменени'. това даже не са корали, а техните скелети - в океана ония мънички животинки коралите се събират на големи колонии и бавно си образуват калциеви скелети. когато големите лоши чичковци дойдат и ги съберат с една мрежа, първо ги остават да изгният и после измиват смрадливата маса, оголвайки скелета. после го продават.
.

rofl Много точно обяснено от добрия Longanlon
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Longanlon

Фрустриран съм на тая тема, защото случайно научих, че при тоя лов на корали с мрежа само 15% от отчупените корали остават в мрежата и съответно се използват. Останалите 85% падат на дъното и са напразно убити (щото на дъното си умират).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

stan

аз разбрах,че ги "берат" от земята от места където сега няма море а може би преди хиляди години е имало!?

Longanlon

да бе...и как ще се запазят толкова време непокътнати в земята? това ако наистина са скелети на корали де, защото вкаменени миди и разни други камънаци от древните епохи наистина се продават.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Legion

Цитат на: "stan"аз разбрах,че ги "берат" от земята от места където сега няма море а може би преди хиляди години е имало!?
Хмм...еийй..........А ако може би преди хиляди години по тия места е нямало море :?:  :!:
Освен в акваристиката корали се използват  в медицината като посадъчен материал от които се изграждат нови кости,зъби.
Longanlon фру...фру...Фрустриран какво означава на български:lol:  :P  :D Да не би да си разочарован,разтроен,обезсърчен или просто възмотен :roll:  :?:  :roll:

miTko

Може един ден да намират и днешните ни аквариуми "вкаменени" и да се чудят кви са тия глупости. :)
Разни мои АКВАРИУМИ