• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 04:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Реактор за СО2 малко помощ

Започната от skorpizzz, 13.03.2015 18:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skorpizzz

Здравейте проблемът ми е следният . Подавам цо2 със метода сода и лимонена киселина , но за реактор ползвам най-обикновен камък за въздух от по големите , за да ми го разбива на по малки балони . Имах проблем с аквариума който е 180 л.-150 л. е чиста вода  и се наложи да преместя растенията в един 15 литра . Растенията в големият докато бяха не растяха и от там беше и проблемът на големия ,но и не цъфтяха . А сега във малкият аквариум им пуснах цо2-то и те въпреки, че са почти замрели почнаха постепенно да растат и да цъфтят . Което ме кара да се замисля дали не трябва в големият като ги върна да не увелича малко дозата докато самите растения не започнат да цъфтят поне малко. Сега сложих над камъка една кутийка от стари филмови ленти за да задържа малко повече цо-то във водата , но малко ме притеснява да не направя някои гаф във големия като го преместя като се посъвземат растенията , а и нямам цо2-тест какво ще ми препоръчате . Интересува ме по кое да се водя като някакъв индикатор самото цъфтене или нещо друго . Благодаря предварително !!!

мъро

Здравей,най-добре е да имаш дроп чекер за да следиш да не предозираш,но с този камък за въздух които ползваш за дифузер (предполагам че това имаш предвид като казваш реактор) много от CO2 се губи трябва ти нещо което да го прави на ситни балончета.Има много теми по въпроса.

bunzip2

Нещо това с цъфтенето не го разбрах?
Цъфтене е, когато растението пусне цвят. Нали си виждал цветята в градината като цъфнат - това е същото, само че растението е водно, не в двора или саксията.
Ти говориш или за пускане на нови листа (порастване на самото растение), или за кипене (образуването на мехурчета кислород)...

Колегата в горния пост е прав, с камъчето за въздух губиш сигурно над 90% от подавания СО2. Балончето е голямо, поради което се издига доста бързо нагоре. Отделно, контактната площ на балончето с водата е много по-малка, от колкото това балонче ако е разбито на 100 по-малки, и всяко от тях контактува с цялата си площ с водата. Тоест - нямаш разтваряне и най-вероятно напразно само хабиш содата и лимомената киселина (мислиш си, че подаваш СО2).

Но и това не е толкова важно в момента - растежа и доброто състояние на растенията, не зависят само от СО2-то. В същност факторите са много - параметри на водата, достатъчно количества макро и микро елементи, достатъчно светлина, достатъчно О2 (не СО2) и т.н.
Разбира се, СО2 е един от най-важните елементи, но напоследък сякаш се счита, че едва ли не, той е панацеята и основната причина за всички проблеми. Не е точно така. Повечето растения може да се отглеждат и без допълнително подаване на СО2, просто темпа на растеж е по-бавен. Необходимо е обаче, другите фактори да са спазени!

Като цяло нищо не си написал за аквариума и за растенията, така че и по-съществени насоки от това да ходиш да четеш и да се образоваш, трудно могат да се дадат... Почти съм сигурен че грешките далеч не са само СО2-то!

Boqnov90

Ако нямаш силна светлина поне 0.5в/л няма да има голям ефект от co2. Същи така ако не подаваш макро и микро елементи също co2 е излишно. Заключение нямаш ли дори едно от изискванията по горе няма смисъл от co2

skorpizzz

14.03.2015 13:10 #4 Last Edit: 14.03.2015 20:21 by skorpizzz
Здравейте . Да объркал съм цъфтежа със кипенето.  :-[ Осветлението на големия аквариум е 3 по 14 в и една 18 в . на 14 ватовите не пише в кои спектър са, но светят в леко червеникав цвят , а 18-та е 6500 к. скоро ще ги сменям със каквито трябва още не съм решил какви. Растенията са мирофилиум пинаттум , ротала ротундофилия , валсинерия и алтернатера рейнеки. От тях общо взето само роталата ми изисква цо2, но и на мирофилиума помага по малко въпреки че не чак толко и без него преди растеше. Грунд 3-5 мм кварцов пясък . Бях добавял тор от чкч без да го преваря и ми изгори корените на растенията и за това правих 6 сифонирания на целият грунд до стъклото докато не изчисти напълно грундът. Малко са растенията и не зная да не направя някой проблем ако си направя реактор  , да не предозирам .

Публикациите са слети: 14.03.2015 20:21

Днес малко се занимавах със един моделиран буркан който  ползвах за филтър на мъниците .
Махнах му пълнежите и добавих цо2 -то но малко ме притеснява, че не се разбива на мехури защото отгоре има място както се вижда на снимката, което е оставено място със въздух и цо2-то отива там и сега не зная дали не си остава там или се разбива във водата . Моля някои да си изкаже мнението зная, че ставам досаден за което се извинявам  и за пореден път благодаря предварително .
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1426356411j.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1426356651y.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1426356722t.jpg

Similar topics (5)

48138

Публикации: 5
Прегледи: 2744

9776

Публикации: 9
Прегледи: 4408

45617

Започната от teduy


Публикации: 10
Прегледи: 3815

27965

Публикации: 14
Прегледи: 5033