• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 11:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Разкъсани плавници

Започната от siuzis, 04.11.2014 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

siuzis

Здравейте! Много съм разтревожена за златната си рибка  :-(  От три дни насам забелязвам, че има разкъсвания по плавниците и опашката, които стават все повече, въпреки че я отделих от другите рибки (също златни). Поддържам добра филтрация и темература в аквариума (18- 20 градуса). Отглеждам в 100 литров аквариум 4 златни рибки, които в момента са около 7  см. Сменям водата два пъти месечно, като задължително е престояла 24 часа, добавям и капки. Жизнена е и се храни нормално, но тези разкъсвания много ме притесняват! Надявам се някой да може да ми помогне с добър съвет, тъй като от скоро отглеждам рибки и не съм достатъчно компетентна в това отношение. Благодаря!

Ivan_S

Сменяй вода всяка седмица по 40-50%. Златните риби цапат доста, а ти не правиш достатъчно смени на вода, може би и малки като обем при всяка смяна. Често накъсаните плавници са резултат от лоши параметри на водата. Опитай с по-чести смени на водата и ако това е бил проблема, след седмица до 10 дни рибата трябва да си възстанови разкъсванията.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

siuzis

Благодаря за бързия отговор! Може ли в такъв случай да задам и още един въпрос? А именно, как се поддържа "правилен" азотен цикъл?

todordenov

Има много писано по темата в форума. Потърси и ще разбереш.

sVGNsali

Златните са корави риби. Ще се оправят. Смея да твърдя, едни от най-лесните за начинаещи. Имаш подходящ аквариум, макар че ще им отеснее като пораснат още. Води се около 30 л вода на една златна. Сметка можеш да си я направиш..
Следвай съвета на колегата Ivan_s. Ако нямаш живи растения, за които да полагаш отделни грижи (торене, Со2 и т.н) дори и две големи смени на водата седмично ще са много добре дошли. Естествено според правилата - престояла 24 ч. и темперирана. Капките според мен са излишни.
До тогава, една кана хубава чай (или др питие по избор) и четене също ще са от полза..
Няма да навреди една хубава снимка, панорамна. Информация за техниката, за пълнежите, за грунда..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Цитат на: siuzis - 04.11.2014 23:11
Благодаря за бързия отговор! Може ли в такъв случай да задам и още един въпрос? А именно, как се поддържа "правилен" азотен цикъл?

Ето малко по темата http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4. Съвсем накратко поддържането на азотния цикъл се гради върху редовната (поне веднъж седмично) смяна на вода (25-30-40-50% в зависимост от обема на аквариума). Принципно колкото е по-малък аквариума, толкова по-чести и/или по-големи смени се правят. Естествено значение има и какви са рибите. Тези, които цапат много, налагат по-чести и/или по-големи смени. За да се държи азотния цикъл, аквариумът не трябва да се пренаселва, нещо което начинаищете в ентусиазма си често нарушават. Филтрацията и създаването на т.нар. U-течение също е от голяма важност. Не трябва да се допуска в аквариума да има т.нар. мъртви зони, без насищане с кислород и без движение на водата, защото те може да се превърнат в огнища на амоняк, а от там и до срив на азотния цикъл. В този ред на мисли критично важно е храната на рибите да се дозира правилно, за да не остава неизядена такава и да е предпоставка за гнилостни процеси. Начинаещите също пряват грешки в тази посока. Рибите нямат кой знае какво усещане за ситост, поради което винаги изглеждат гладни. Това, обаче, не означава, че трябва да се хранят постоянно и в аквариума да остава неизядена храна.

Това е съвсем схематично - редовна смяна на вода, качествена филтрация и движение на водата и водната повърхност, правилно дозиране на храната и внимание да не се пренаселва аквариума. Сифонирането на дъното, доколкото е възможно, също е хубава дейност. Освен, че се изсмукват боклуците в него, с разбъркването му се насища с кислород, който е важен за колониите от нитрифициращи бактерии. Не е кой знае какво. Ако се спазват тези правила, няма да имаш проблем с азотния цикъл  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

siuzis

Много благодаря за полезната за мен информация! Бяхте ми изключително полезни! Начинаеща съм в отглеждането на рибки, но искам да им осигуря благоприятни среда и условия за да може, аз да им се радвам, те да са здрави и доволни :)

Similar topics (1)

8466

Започната от nina


Публикации: 5
Прегледи: 2924