• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.05.2024 12:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем

Започната от kaloqn_0998, 21.07.2014 15:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Извинявам се че пак пиша, обаче нали съм си начинаещ и още свиквам с отглеждането на риби. Та от известно време рибките ми умират. Преди време ми умря едната женска гупа. След това умря едното сомче коридорас (бяло). Днес видях че ми е умрял женския хелер и не знам от какво вчера си беше читав. Та чудя се дали не съм насмел нещо параметрите на водата с това че торя и добавям СО2 с мая и захар. Вчера сменявах сместа и реакцията първоначално беше много силна и сега е силна затова го спрях. На секунда изхвърля няколко десетки мехурчета. Винаги спирам системата за през нощта. Другото, аквариума е 60л. рибките са доста обаче на останалите им няма нищо с изключение на мъжкия хелер, който стана много слаб и постоянно е със свити перки.:'(  Останалите рибки са неони, черни фантоми, коридорас и анциструс, както и 2 женски гупи черен принц. Не мога да измеря параметрите на водата, защото в моя град в нито един магазин не се продават тестове никакви. Не знам да продължавам ли с СО2 системата или не? Растенията са следните:
Криптокорина
Хигрофила полисперма
Лимочве
Лудвигия
и още едно не знам какво е но мисля че е някакъв Апоногетон.
Торя след като сменям част от водата. На всеки три дена сменям по 10л вода и торя. След три дена пак повтарям. Ако някой има идеи да пише плс. :'(

bunzip2

Ами възможно е да е пренаселен аквариума ти. 60 литра не е голям обем, а рибките не са малко.
С филтрацията как си? Възможно е и с СО2 да си ги отровил... няколко десетки балончета в секунда е прекалено много. По-скоро грешно броиш. Колкото и да ти е бурна реакцията, някак не си го представям да се отделя толкова. С какво разтваряш СО2-то?
По-важно е дали и колко успяваш да разтвориш, от това колко балончета подаваш. За твоя литраж и, и с 1-2 балончета може да ги изтровиш, ако разтваряш на 100%.

Тестове има онлайн в почти всеки магазин за такива неща. Може да си поръчаш.

kaloqn_0998

Ами знам че са много но на другите рибки нищо им няма. Дифузера е от филтър от цигара за да излизат много малки мехурчета и около 70% от тях излитат на повърхността, а останалите се разнасят от водата. Филтрацията е вътрешен филтър Hailea Internal Filter HL-BT200. Сега системата е спряна и не знам дали е от нея за да я пускам. По рибата не видях наранявания освен че се беше надула. Тя ражда скоро и не знам дали може да е нещо от възрастта.

bunzip2

Едва ли е от възрастта. Те живеят няколко години.
Пускай СО2-то, като наблюдавай реакциите на рибите. Ако забележиш, че се качват на повърхността и дишат учестено, значи много СО разтваряш.
Но аз си мисля, че не е от СО2-то... по-скоро високи нива на амоний може би... пренаселване, прехранване.... нещо от тоя род. Стрес, много риби в малък обем... такива работи

kaloqn_0998

Аз сменям по 10л вода на всеки три дни, защото знам че са много рибките. Ето няколко снимки на аквариума скоро ще го променям, защото не ми харесва така и от рибките ще махна може да оставя само неоните, фантомите и от сомчетата. И едно клипче което направих на дифузера.
http://vbox7.com/play:1f5611c8ca

Не мога да се ориенитрам  неоните и фантомите са си винаги по-средата никога не излизат на повърхността докато гупите са на повърхността но рядко се задържат там повече от няколко секунди.

bunzip2

Нормално е за гупите и хелерите да са по-често горе. Те обитават предимно горния и средния слой.
Неоните са повече в средния слой.
Да не би да прехранваш? По колко пъти на ден, и по колко храна даваш? За колко време я изяждат?
Пада ли по дъното храна?

kaloqn_0998

Цитат на: bunzip2 - 21.07.2014 16:41
Нормално е за гупите и хелерите да са по-често горе. Те обитават предимно горния и средния слой.
Неоните са повече в средния слой.
Да не би да прехранваш? По колко пъти на ден, и по колко храна даваш? За колко време я изяждат?
Пада ли по дъното храна?

Храня ги по веднъж на ден сутрин, слагам два вида храна на гранули и на люспи за да могат да ядът и хелерите и гупите от люспите и другите понеже са вид тетри от гранулите и двата вида храна са sera vipanq vipagran. Винаги пада по дъното където сомчетата и охлювите дояждат но не знам до каква степен.

sVGNsali

Здравей колега.
Може ли няколко уточняващи въпроса?
Кога е стартиран аквата? Кога ти умря първата рибка? С какви пълнежи ти е филтъра?
По принцип, както е отбелязал колегата, аквата ти е пренаселена. Номера със честа смяна на вода, е за временни случаи- чистене, преместване, добавяне на рибки и прочие.
Според мен, има вероятност да не е стартирал азотният цикъл и/или филтъра да не смогва с оглед броя на рибките - а те колко точно са? Нали има едно правили, макар и относително - 1cm рибка =1 l вода. С каква вода правиш смените?
Освен това, щом подаваш и Co2, ториш ли макро и микро? Защото Co2 кара растенията да "ядат", но храната е микро и макро елементи..
И можеш да се опиташ да преместиш маркуча на Co2 по към дъното - колкото е по-дълъг пътят на мехурчетата до повърхноста, толкова по-добре.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

kaloqn_0998

Аквариума е стартиран февруари месец тази година. Първата рибка, която умря беше една гупа женска преди около 1-2 мессеца. Във филтъра има гъбичка и активен въглен, който не е сменян. Не съм чакал азотен цикъл, защото не знаех че трябва и веднага след като престоя аквариума на другия ден пуснах рибките. Рибките са 6- черен фантом, 7-неона, 2-гупи, вече 1 хелер, 2-коридораса, 2- анциструса. Общо 20 рибки и 2 ампуларии. Торя с течен тор Aquili Liquid Fertilizer, който съдържа йод, хелатирано желязо, магнезий, сяра, калий, цинк, кобалт, мед, манган, бор и витамин В. Торя на всеки 3 дена след като сменя част от водата. Водата, която сипвам е от чешмата преработена с препарат Aquili Water Conditioner red. Ще дръпна маркуча по-надолу  към дъното.

sVGNsali

Колега, ама как така февруари стартира, пък нямаш пълнежи във филтъра? Визирам сера сипоракс, или друга подобна медия.
Е, да, грунда също е вид филтър, но все пак..
Намери си пълнежи за филтъра, това е моят съвет.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Колкото и жестоко да звучи, но 20 рибки  и то изискващи доста големи литри /някои от тях/ в 60 литров аквариум..си е   *CRAZY* :duvar:

kaloqn_0998

Не мога да си закупя сипоракс и такива пълнежи, защото няма от къде, а по интернет никога не съм пазарувал. Ще мога да си закупя само активен въглен.

bunzip2

Цитат на: kaloqn_0998 - 21.07.2014 22:34
Не мога да си закупя сипоракс и такива пълнежи, защото няма от къде, а по интернет никога не съм пазарувал. Ще мога да си закупя само активен въглен.

Колега, в раздел "Пазар" има хора които продават. Просто им звънни по телефона, или им прати ЛС и се разберете. Нищо сложно... а и щом си решил да се занимаваш с това хоби, мисля, че отдавна е трябвало да се научиш да си пазариш по интернет, и то даже и извън милата родина.
Както и да е... това с пазаренето по интернет, прозвуча като оправдание по-скоро.

Друг е въпроса, че според мен и 20 кила сипоракс да сложиш, нещата няма да се оправят докато не разкараш половината риби.
За този литраж, и гъбата във филтъра ти върши работа. Е, не е зле да сложиш и малко керамика. Ама не очаквай някакво решение не "тесните" проблеми :). Според мен редуцирай рибите и нещата ще си дойдат на мястото.

kaloqn_0998

Добре мерси ще направя така. Тези дни ще си купя въглен и ще си взимам още няколко нови растения. Ще пренареждам аквариума и ще пресаждам растения. Тогава ще преместя някои рибки в другите ми два аквариума днес вече преместих хелера. Ако оставя само фантомите и неонките и някое друго сомче как ще е?

bunzip2

Тоя активен въглен, въобще не се хаби да го купуваш. Смисъл йок.
За рибките, колегите са ти написали - санитиметър/литър вода. Долу-горе така се ориентирай и си прецени вече кои риби да си оставиш.
Вместо въглен - сложи някаква керамика.

kaloqn_0998

Цитат на: bunzip2 - 22.07.2014 00:57
Тоя активен въглен, въобще не се хаби да го купуваш. Смисъл йок.
За рибките, колегите са ти написали - санитиметър/литър вода. Долу-горе така се ориентирай и си прецени вече кои риби да си оставиш.
Вместо въглен - сложи някаква керамика.

Точно ако остава само неоните и фантомите мисля че ще е добре.

Similar topics (5)

28278

Публикации: 5
Прегледи: 4436

15051

Публикации: 2
Прегледи: 2781

44049

Публикации: 1
Прегледи: 1727

5461

Публикации: 2
Прегледи: 2814