• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.06.2025 09:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем

Започната от aquafan, 16.07.2012 10:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aquafan

До скоро обитателите в аквата бяха: 1 кули, 1 лабео, 3 розови данио, 3 скаларии, 4 хелени и много планорбиси.Преди около 3 седмици г/д умря едната скалария, преди около 2 втората, а съвсем скоро си замина и третата.Снощи умря и едното данио.
Може би е важно да се отбележи, че през последните 2 седмици отсъствах от града.(през миналата седмици имаше човек, който да се грижи за аквата.На него  мога да се доверя напълно, така че едва ли проблемът е от там).Във времето, в което нямаше кой да се грижи за аквата  осветлението беше изключено.
Преди да замина забелязах, че лабеото гони една от скалариите.В резултат тя изсветля и дори отказваше да се храни.Не мога да си обясня обаче как е умряла третата скалария.Нея лабеото не я гонеше(понеже беше по-голяма от самото лабео).Знам само,че вечерта преди да умре, е отказала да се храни.Възможно ли да има връзка с това, че тялото на втората скалария е било известно време в аквата?
Даниото от известно време започна да слабее.Хранеше се нормално, но изтъняваше.И днес сутринта просто го нямаше в аквариума.дали нещо го е изяло или пък се е телепортирало?
П.С.Предполагам ще ми кажете да попълня списъка с данните за аквата, но не мога го открия.

Карган

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

aquafan

Обем на аквариума:.около 65 литра..........

Височина:...37см........

Грунд
Дебелина на дъното:....около 3см........
Размер на камъчетата:......достатъчно.....

Осветление:.....30W(Силвания Гролукс и Силвания Аквастар)......

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):....не.......
Аераторна помпа (с гъба):...не........
Вътршен филтър л/ч:...достатъчно(спорд статиите във форума)........
Външен филтър л/ч:.....не......
Система за СО2: ........не...

Филтрите работят(непрекъснато) През последната седмица най-вероятно(не съм 100 про сигурен) филтърът не е работил няколко часа.Обикновено издържа до 6 дни и нещо и се задръства.Измивам го и го изплаквам целия.Досега 2-3 пъти нашите са го чистили с препарат, което е доста груба грешка.

Дата на стартиране на аквариума:..31.12.2011г..........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
....едва ли.......

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...никакви........

Вода
Сменям по .20...литра (процента) обикновено на 10 дни, но се случва и да закъснявам(ето вече половин месец не е чистено, има и доста мръсотия).
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура .(стайна температура)...градуса.
Температурата на водата в аквариума е .обикновено около 25 градуса Целзий(сега заради жегите малко над 35 градуса Целзий)...градуса.

Храна
Видове храна:....обща храна на люспи.......
Колко често храните рибките си:....2 пъти на ден (един ден в седмицата пълен глад).......
За колко време рибките изяждат порциите си:....достатъчно.......

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...без коментар........
Колко % са бързо растящи:..без коментар.......
Колко плуващи:...никакви.......

Риби:
Полово зрели(видове, брой):......предполагам 2......
Млади риби(видове, брой):......предполагам 2......
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):..никакви.........

raadkoo

За мен главната причина е в хигиената особено това за препарата... Други рибки освен даниото нямамат място е този аквариумпък камо ли да не им се поддържа хигиената. Ако съм на теб веднага щях да сменя гъбата на филтъра с нова. Ако отсъстваш често поне се грижи за седмична смяна на водата. Така поне ще си по-спокоен ако те няма малко по-дълго. Никакви данни нямаш за растения и филтрацията едва ли имаш баланс в аквариума просто.

aquafan

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):....не.......
Аераторна помпа (с гъба):...не........
Вътршен филтър л/ч:Вътрешен Филтър HL-BT400....Дебит: 380 литра на час.......
Външен филтър л/ч:.....не......
Растения:
Anubias, Anubias nana, Cryptocoryne 2 броя, няколко буци мъх и едно друго растение, на което не му знам името
Колко плуващи:...никакви.......
На мястото на активния въглен на филтъра съм сложил нещо като вата.
: 17.07.2012г 10:10ч
Мисля, че открих отговора днес: с очите си видях как лабеото буквално уби едното данио.Четох в един сайт, че в по-малко от 100л. вода лабеото е агресивно.И все пак искам да попитам-Ако направя достатъчно укрития може ли да съжителства мирно с кулита?Може ли да съжителства мирно със скариди и раци?

Similar topics (5)

55518

Публикации: 8
Прегледи: 3924

12121

Публикации: 14
Прегледи: 6788

42123

Започната от Marinela

Публикации: 6
Прегледи: 2461

3704