• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 09:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко препоръка за растения

Започната от hunter, 24.10.2013 12:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Въпросът е какво ли липсва или е в повече? Да започна с това какво има като растения Хеиантус микрантемум, Сорожин репенс, Марсилеа хирсута, Елеохарис ацикуларис, Анубиас нана, Рорала ротиндифолия, Наяс индика, хидрокотиле(бебешки сълзи),Ротала валичи. Всички вървят добре без Сторожин и Ротала валичи. И двете са на клечки като Сторожина има 4 листа на върха от 3 месеца и не мре но и не върви. Ротала валичи има признаци на разклонения но дребни. За Валичито писах и ме посъветвахте за по-мека вода и взимам мерки като започнах добавяне на трапезна с цел да омекотя. Но проблема ми е Сторожина. Имам наличие на черна брада по камъните което за мен значи някакъв проблем в хранителните вещества. Понеже съм добавил в грунда тор от калифорнийски червей предположих, че имам повишаване на макро нитрат и фосфат. Тестове не съм правил понеже имам и зеолит и едва ли ще отчете реално. Но точно на зеолита разчитах да не се изпускат нитрати и фосфати във водата. Започнах 50% смени но резултат никакъв вече 1месец. Предположих, че фосфата е малко и може за това да не расте Сторожина а и за това да има брада ако нитрата е добре а фосфата го няма. И започнах да подавам фосфат (калиев дихидроген фосфат). Но за 2 дни сторожина хвърли по още едно листо а не беше го правил от месец. И това ми показа, че предозирам тоест фосфат е имало и като съм добавил е дошло много и Сторожина веднага е реагирал като хвърли листа. Проблема ми е, че дори и да купя и направя тестове няма да покаже заради зеолита. И се чудя дали пък не се получава много фосфат и малко нитрат и това да му пречи да расте и да ми е дошла и брадата от това. А другите растения са добре и си растат перфектно. Някой имал ли е такъв проблем със Сторожин и какъв съвет/препоръка бихте ми дали. Торя с профито както е по предписание и всеки ден. СО добавям балон в секунда вода сменям всяка седмица по 50%. Заради брадата започнах и подаване на изикарно всеки ден от 3седмици вече но никакъв ефект  *dontknow* Брадата не е много и е само по камъните. По големия ми проблем е замръзналия Сторожин  нито мре нито расте вече 3-ти месец  *dontknow*

Публикациите са слети: 24.10.2013 12:23

И другото което е стария аквариум го сложих в мазето и там боднах растения както и Сторожин. Там Сторожина е по същия начин окапа и замръзна. Там условията са лоши риби няма от скоро има няколко черита. Което ме навежда на мисълта, че и в двата случая нитрата е малко и затова не расте. Защото ако предположа, че в аквариума който е във къщи е много и затова окапва и има брада примерно заради тора от червей. То във другия в мазето няма тор от червей няма нищо а поведението е едно и също и в двата аквариума. Това значи по скоро, че нитрата е малко за мен.

trupai

 Стауроджина иска силна светлина и предпочита да не е засаден в грунда. Аз моя го набутах в разни дупки по корена за декорация. Там растението се захвана и си расте повече от прилично!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

nikan

По мой наблюдения старуджина расте изключително бавно ,не мисля че толкова се влияе от нивата на нитрата и фосфата(в разумни граници) при положение че другите растения растат добре !Целия проблем е  трудно понася премествания размествания и т.н затова и губи листата си !

hunter

Цитат на: trupai - 24.10.2013 13:53
Стауроджина иска силна светлина и предпочита да не е засаден в грунда. Аз моя го набутах в разни дупки по корена за декорация. Там растението се захвана и си расте повече от прилично!
Ами този Сторожин беше във предния аквариум, там той беше засаден в грунда и растеше перфектно. Светлината определено ми беше доста силна до скоро но не му оказа влияние. Но да прав си обича силна светлина. То няма и много развит корен, че да го засея като Анубиас.
Цитат на: nikan - 24.10.2013 14:14
По мой наблюдения старуджина расте изключително бавно ,не мисля че толкова се влияе от нивата на нитрата и фосфата(в разумни граници) при положение че другите растения растат добре !Целия проблем е  трудно понася премествания размествания и т.н затова и губи листата си !
Да бавно расте но за 3 месеца да не прокара и да замръзне в едно положение незнам мен това ме шокира. А местене е нямало в смисъл преди 3 месеца когато стартирах аквариума и го боцнах и си е там. Не съм го местил той просто блокира и ни напред ни на зад. И това ме учудва защото друго всичко си върви само той излезе баси ината.

nikan

Пропуснах да спомена в моя опит със старуджина поради големината на кореновата си система очевидно му е нужна подхраднка в корените или обогатен грунд ,във всичките пъти когато съм взимал ми е растял добре само в грунд със подложка и т.н

hunter

Ами във грунда ми има много храна. Тор от калифорнийски червей има и на JBL Florapol.Именно за това съм учуден защото има всичко нужно за да расте а не ще  *dontknow*

Similar topics (5)

19834

Публикации: 5
Прегледи: 2654

27095

Публикации: 6
Прегледи: 4419

5747

Публикации: 13
Прегледи: 6275

3082

Публикации: 9
Прегледи: 6465