• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 03:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Полезната фауна за стабилна среда в аквариума

Започната от eventer, 18.07.2007 19:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Напротив. Според мен, подобни теми са доста полезни на начинаещите. И щом има хора, които да пишат верни неща в тази тема, значи не са глупости.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Тони

Цитат на: eventer - 20.07.2007 12:56

...........
  • Боцията хапва не само яйцата на планорбоса, тази рибка се справя и с екземпляри над 1 см, например. Как? Очаквам някой да ми каже.
...................

Да, боцята макраката хапва сантиметрови охлюви - измуква ги от черупката , информацията е проверена!
САЕтата ядът брада, особено ако са гладни - проверено!
Анциструсите са си доста мързеливи , примерно птеригоплихтите вършат повече работа....

Сега за темата - полезна е , ако човек се опитва да регулира това или онова в аквариума, то може да изпробва някоя от тези хитринки.

А че някой е пил два айрана и е решил да оспами темата , това е друга работа :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

NO CARRIER

Цитат на: Тони - 20.07.2007 13:47А че някой е пил два айрана и е решил да оспами темата , това е друга работа :-D

*offtopic Стас пие прясно мляко. Сигурно е било вкиснато.  *JOKINGLY*

Та по темата: Барбус Конхониус яде и по-дребните планорбиси (до 5-6мм), не само яйцата им. В някой удобен момент ще снимам охлювеното гробище в малкия. :-) Крибензисите папат меланиите, но нямам наблюдения дали ядат и планорбиси, защото нямам при тях. (може и те да са ги изяли, не знам)
Анциструсите са много добри в борбата с кафявите водорасли, които седят като драперия по стъклата. Точно за два дни облизаха 18л аквариум и го направиха като нов.
Неритина Наталенсис, едни раирани охлювчета - чудесни са за борба с гадния зелен налеп по стъклата. Обаче са мързеливи и за по-голям обем трябват повечко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Desmoria

Neretina, охлювите са чудесни срещу зелените водорасли. Направо обръснаха зеленината по черупката на едната ми ампулария.
Барбусите, гаранция хапват яйца на планорбиси.
Малки анциструси, изключително полезни при аквариумче с бебета, които храните с излюпена артемия. Така няма да се притеснявате ако рибоците не я изядат цялата, анциструсчетата ги ликвидират, жива или умряла без значение.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

torsade

Към полезната фауна трябва да добавим: Акварист - сменя водата, храни рибите  :-) Или както гласи вица зяа чукчите: "Геолог - патрони, кибрит, сол"
Охлювът не ни е враг!

batRambo

Цитат на: Stas - 20.07.2007 04:36
Като цяло темата се изчерпва с азотния цикъл и наличните полезни бактерии в аквариума. Останалото ми се струва ... бла-бла.

Като мислиш така защо не вземеш един аквариум, да сложиш в него "наличните полезни бактерии", добавяш нитрити и да си отглеждаш азотен цикъл ами си тръгнал да си губиш времето с растения и риби . :-P
Идеята на форума не е ли по-запознатите да споделят опита и знанията си с по-неопитните (а може и да греша !!!). Това "бла-бла" поне на мен никак не ми помага   *CRAZY* (защо няма емотиконка която си бие чомбери !?)

Desmoria

Цитат на: batRambo - 20.07.2007 23:52
   *CRAZY* (защо няма емотиконка която си бие чомбери !?)
Хаха е това беше интересно.  :-D

jommy

... и да си отглеждаш азотен цикъл ами си тръгнал да си губиш времето с растения и риби . :-P

*offtopic
При мене в момента си отглеждам азотен цикъл ама да ти кажа честно писва бързо  ;-) Опитвам се да го уморя не успявам, за сметка на това уморих няколко рибоци  :'(

torsade

Да добавим рибите, които в цихлидарника помагат на цихлидите да се чувстват комфортно - т.нар. target fish. това са активно плуващи риби, които с плуването си в открита вода дават сигнал, че в аквариума няма опасност и карат цихлидите да изплуват от укритията си. Също понякога обрат част от агресията на мбуната. За тази цел могат да се ползват даниота, дъгови рибки, молинезии, някои харациди и др.
Охлювът не ни е враг!

rakim

Тва пък за първи път го чувам?!!Данио или харациди при африканци?!!
540л Южна Америка

torsade

http://www.thetropicaltank.co.uk/mbuna3.htm
Other fish may sometimes be included as "dither" or so-called "target" fish. The idea of dither fish is that they are confident shoaling species which will encourage more shy fish to come out in the open. Mbuna will be anything but shy once they have settled in, so "dither" fish are completely unnecessary. "Target" fish are sometimes added to aquaria to provide an alternative target for the aggression of a male cichlid when breeding pairs are kept together, as is common with American cichlids and some Tanganyikans. This tactic may also help to strengthen the 'pair bond', because they have a common 'enemy' to defend their territory against. Usually these target fish are quick and robust fish such as danios, barbs and rainbowfish - but they may still lead a somewhat stressful life and in a mbuna tank they are completely unnecessary - keeping the tank well stocked with other mbuna should serve the purpose of reducing specific aggression towards indiviual fish.
Охлювът не ни е враг!

Stas

Цитат на: eventer - 18.07.2007 19:21
Ето какво съм наблюдавал или научил за моя кратък опита в акваристиката...

Ако бъркам някъде, моля поправете ме. Очаквам коментари и допълнения.

Как да ти кажа... Ако някой реши да те поправи - веднага се оказва, че и краткия опит е достатъчен за "язвителен тон". Проблемът си е твой - ако искаш приемай. От мен край със съветите по темата.

Цитат на: TOXIC - 20.07.2007 13:33
Напротив. Според мен, подобни теми са доста полезни на начинаещите. И щом има хора, които да пишат верни неща в тази тема, значи не са глупости.
Полезни са, да, но се пишат от начинаещи... Сега продължаваш ли да си на същото мнение?
А за верните неща как преценяваме дали са верни? Според това кой е по-убедителен или според това, кой е по язвителен?

Като мислиш така защо не вземеш един аквариум, да сложиш в него "наличните полезни бактерии", добавяш нитрити и да си отглеждаш азотен цикъл ами си тръгнал да си губиш времето с растения и риби . :-P
Идеята на форума не е ли по-запознатите да споделят опита и знанията си с по-неопитните (а може и да греша !!!). Това "бла-бла" поне на мен никак не ми помага   *CRAZY* (защо няма емотиконка която си бие чомбери !?)
Съжалявам, ако не ти е ясно за какво става дума. (Все пак си има заглавие на темата.)
А с какво ще си "губя" времето си е лично моя работа и едва ли ще питам теб!
А това "бла-бла" би трябвало доста да ти помогне, в смисъл да не взимаш твърде насериозно определени твърдения.
Пък ти си реши сам в края на краищата.

(Mежду другото дума "чомбери" няма в българския език. Какво значи това в Русе?)

eventer

*offtopic
Цитат на: Stas - 23.07.2007 05:12
Как да ти кажа... Ако някой реши да те поправи - веднага се оказва, че и краткия опит е достатъчен за "язвителен тон". Проблемът си е твой - ако искаш приемай. От мен край със съветите по темата.
Лично за мен темата беше полезна, научих нови неща, поправиха ме (например за боцията). Тук не сме учени и до голяма степен споделяме емпирични знания, установени от собствен опит. Във всички случаи "бла-бла..." не носи някаква полезна информация.
С една дума - нищо лично.
Подводно животновъдство и подводно земеделие

Stas

Бях се зарекъл, да не пиша повече в темата, но поради получените ЛС, ще се наложи да внеса малко яснота.

Нека прочетем заглавието на темата:
Фауна са живите организми в аквариума. Стабилна среда в аквариума според вас какво значи?
Хайде сега да ми обясни някой по какъв начин рибите допринясят за стабилната среда? Може би като цапат?
Или като унищожават други полезни членове на фауната?

Ето затова написах, че си пишем глупости.

А освен всичкото е твърде важно да се отбележи, че освен фауната и бактериите като част от нея, важна роля за стабилната среда играе флората. Но за това никой не споменава. И понеже по темата може да се пише много, т.е. необходима е цяла статия, то едва ли в пост ще мога да давам подробни разяснения.

Дано поне на мислещите съфорумници им е станало ясно какво имам предвид.
Иначе не ми пречи всеки да си пише каквото си поиска, стига да спазва добрия тон и да познава правилата на форума. Моята работа е да следя за това (поне в този раздел).

batRambo

Да прочетем заглавието на темата : "Полезната ФАУНА за стабилна среда в аквариума".
Цитат на: Stas - 24.07.2007 03:38
освен фауната и бактериите като част от нея, важна роля за стабилната среда играе флората. Но за това никой не споменава. И понеже по темата може да се пише много, т.е. необходима е цяла статия, то едва ли в пост ще мога да давам подробни разяснения.
ето защо с най-добри чувства предлагам и следната тема:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=8736.0
Иначе Stas мисля че си напълно прав  *privet*

Similar topics (5)

13420

Публикации: 20
Прегледи: 9733

6691

Публикации: 5
Прегледи: 5886

35738

Публикации: 2