• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 23:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи стъпки в акваристиката

Започната от Balkandjiev, 08.09.2009 18:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

За не четенето което съм споменал - не разбирам защо се засягаш - очевидно е.

Не мога да приема че си прочел  " 2. Термометър" от статията във форума :
Каква техника ми е необходима за аквариума?

Където са три вида термометри :
- залепваща се лента
- стъклен термометър (за него си пише "...в повечето случи червен на цвят спирт..."
- електронни термометри

И най-накрая се казва подчертано :
"Ако счупите термометъра:
Без паника! Това не е живачен термометър и не е отровен ..."

Ти си го прочел както твърдиш и пишеш за :
"4.4 Термометър:
Видовете са три:
- Стандартен термометър със живачен стълб:
- Дигитален термометър, който се залепя за стъклото:
- Електронен термометър: ..."

Просто скролирах статията и докато се приготвях за превъртане на скролера мярнах думата живачен та се зачетох.

после на подобно прехвърляне се зачетох за канистрите  и като прочетох че порестите керамични пръстени са за физическа филтрация и се отказах да чета нататък ...

Керамиката е подбрана да е пореста за да има голяма повърхнина (включително и в дупчиците) за да има площ на която да се развиват бактериите. А формата пръстени е за да се разпределя добре водния поток и да са лесни за правене. И във формаат на биотопките може да действа още по-добре порестата керамика спрямо пластмасата, но трудно би се направила формата.
Дори има съвети във форума при реденето на пълнежите първо да се слага дунапрен и после водата да минава през керамиката за да не се зацапва много ... В единия ми канистър е така и не ми се налага за сега да я промивам . В другия бях объркал 1-2 пъти сглобяването понеже в последния момент съм се сетил да проверя има ли боклучета на уплътнението при което съм завъртял капака (Атман 3336) от което мръсната вода се изплюва директно в кошницата с керамиката и веднага се връща от помпата в аквариума - това води до страшно зацапване на кошницата с керамиката - отврат нищо че заради мътилките се усещаш има няма седмица след "инцидента" .

Същата идея за ползването на порести материали за увеличаване на повърхностите се ползва на много други места - пример танталовите кондензатори в електрониката се правят като по химичен път се разяжда единия електрод и той става точно като структурата на дунапренова гъба. Така се постига повърхност която може да се мери с квадратни метри във размерите на едно топченца на платката с две крачета.
Нищо ново под слънцето.

Казах ти не съм чел цялата статия и нямам намерение. Такива писания са неточни и подвеждащи за тези които тепърва ги четат и запомнят. После ще си мислят че са научили нови и полезни неща, а всъщност нищо не са научили.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

dobriii

имам в предвид че темата е супер достъпна за четене за един начинаещ акварист!!! защото съм чел теми тук на същата тематика,които нищо не можеш да разбереш!!! така че пак браво:)

bigbeer

Цитат на: dobriii - 09.09.2009 01:54
имам в предвид че темата е супер достъпна за четене за един начинаещ акварист!!! защото съм чел теми тук на същата тематика,които нищо не можеш да разбереш!!! така че пак браво:)

Добри, да не си и ти сътрудник на БАН? Кое не можа да разбереш?

dobriii

казвам че тази тема е много добра! и че е супер разбираема!! а не като някои други,които в момента не се сещам къде точно попаднах на тях

ico

Цитатмам в предвид че темата е супер достъпна за четене за един начинаещ акварист!!! защото съм чел теми тук на същата тематика,които нищо не можеш да разбереш!!! така че пак браво:)
казвам че тази тема е много добра! и че е супер разбираема!! а не като някои други,които в момента не се сещам къде точно попаднах на тях
Значи, щом е разбираема, да си затворим очите за неточностите(глупостите), които само ще объркат някой начинаещ? Важното според вас е, на човек да му е лесно за четене, пък другото са подробности? Защо не четете някой буквар тогава, ами се занимавате със сложни текстове по форумите и си затормозявате главиците?
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Balkandjiev

09.09.2009 11:35 #20 Last Edit: 09.09.2009 11:40 by Balkandjiev
Бараба описанието за пълнежите съм го взел от листовката която беше във филтъра на Тетра ЕХ 1200. Понеже и ти си от Варна и мога да ти я покажа, само леко съм я преработил  да е по разбираема иначе смисъла е точен кажи ми сега на кого да вярвам за " керамични пръстени " на световно известна и доказаната марка Тетра или на теб ?

onyxman

Цитат на: Balkandjiev - 09.09.2009 11:35
кажи ми сега на кого да вярвам за " керамични пръстени " на световно известна и доказаната марка 

Не вярвай много на това дето го пише на кутийте.
Доказателство:
http://img26.imageshack.us/img26/8606/suc56690.jpg

Balkandjiev

Просто искам да кажа, че съм се опитал да дам достоверна информация директно от производителя, а не да подведа някого.
Обръщам се към всичките ми критици, отправяйте предложения за корекции, за да коригирам темата така че тя да е правилна. Не искам усилията които съм полагал близо месец да са тема на обсъждане а да са в полза на други.
    Разбирам, че има много теми от това естество, но идеята бе да е систематизирано най- важното в една тема.
  Вместо да критикувате, защо не направите вие подобна тема да видим как тя ще е по- изчерпателна и по- точна. Човек реши ли да се заяжда винаги ще намери за какво така, че не бъдете егоисти и ми погнете да я пооправя така, че да не подлежи на критики и да е полезна. Аз имам желание и време да чета за себе си, но някои прочитат две теми и готово. После заваляват постове от рода " Помощ ......... " и си играем да отговаряме, защо се е получило така и да обясняваме какво да направят. Да приятно е да чуеш благодаря и да обереш лаврите, ето затова говоря за егоизъм, защото всеки се прави на ядосан, че не четат, но в същото време се радваме, че помагаме. Затова помогнете и на мен да помогна и аз, а вътрешно ще знаете, че като сте помогнали на мен всъщност сте помогнали на още няколко дозини хора.                   

barabata

Balkandjiev,

Точно това е работата на автора. Той трябва да си отсее измежду материали правилните неща  и като пише нещо то да е проверено и вярно. Ето затова трябва опит. Знанията са друго нещо.
Знанията е да знаеш какво трябва да се направи - опита е как да се направи.

Аз съм гледал рибки с прекъсвания от 5-6 годишен ... , преди да намеря този сайт вече си бях направил сам  150 литров аквариум. Започвайки да чета статиите разбрах че всъщност съм бил парашутист и нищо не съм знаел. Знае че трябва да правя разни работи , но защо се правят и какво се случва когато ги правя не знаех ...
Въпреки че вече поддържам в що годе добро състояние голям аквариум аз още нямам опит и не мога да твърдя че мога да напиша статия за акваристиката.

Относно работата с документи натрупах доста опит и в университета ( там всъщност това е основното на което учат - дават ти задачка и литература за четене  - ти трябва да решиш задачката ползвайки литературата), и в работата ми по късно като компютърен съпорт в частна фирма на много добро ниво - всичко там е описано в документи и се налагаше постоянно да ги променяме поради постоянното обновяване и въвеждане на нови версии на програмите.
Наистина  съжалявам че не мога да ти покажа малко процедури за инсталиране на някакви маглед обикновенни програми понеже представляват уж конфиденциална информация. Въпроса е в това как се пише докумен за едно просто инсталиране на нещо си - примерно Аутокад.
Документа започва със няколко страници описание за това Какъв е този документ , кой го прилага и къде  , кой му е автора (разписва се че всичко е наред), кои са тестърите (минимум 2-ма - разписват се че всичко е наред), кой е шефа (разписва се че всичко е наред) отделно си има история за промяна на документа и предишни версии (те се пазят също) , отделно хедъра и футъра на документа е пълен с информация. Също така пише кой трябва да одобри инсталирането като списък с ред на старшинство при отсъствие да няма проблеми . Докато стигнеш същината от 3-4 точки от рода на
1. отваряш файла от адреса:   сървър\папка\папка\Аутокад.мси
2. Натискаш Next
3. Копираш файла сървър\папка\папка\път_към_лицензен_сървър  в папка еди си коя
4. Стартираш програмата за да се провери дали всичко е наред
и това придружено с една-две картинки - колкото се налагат.

Идеята е утре отиваш на работа там и идея си нямаш какво трябва да правиш. Имаш заявка за инсталиране на някъде на нещо и отваряш съответната папка от стелажа - Там четеш какво и как се прави - търсиш потвърждение на заявката (имаш ли го оттам нататък, защо има на този компютър Аутокад не носиш ти отговорност), пристъпваш към инсталация и ти се налага да знаеш само твоят потребителски акаунт и парола. Другото и за сефте да сядаш пред компютър е така описано с текст и картинки че трябва да си сляп за да не го направиш.

Това са документите и процедурите - четеш и правиш дословно в описания ред без свободни съчинения на темата. Така всеки от колегите знае къде точно какво е правено и много лесно и бързо се отстраняват проблеми. Ако някъде проблем би ми отнело повече от 30 минути да го оправя аз директно запазвам данните от компютъра и го преинсталирам с софтуера и връщам данните на потребителя за по-малко от 30 минути .  Просто се работи професионално.

Та това е да ти дам пример за това че един автор сам си подбира материалите които ползва, отсява правилната информация и после отдолу си пише името.
Тогава отговорността за написаното е негова и не върви да кажеш " ама там така пишеше".
Ако ти си една фирма за ремонт и поддръжка (примерно) и друга фирма те наеме да им включиш една машина в контактната мрежа. Ти купуваш необходимия кабел за който си прочел на етикета че става за 120 ампера. Включваш машината и таблото и дефектира заради недостатъчно сечение на кабела за дадения ампераж. Кой е виновен и кой ще плати ремонта?
Ще го платиш ти и ако не искаш ще те осъдят. понеже са те наели като специалист който трябва да знае какво сечение кабел колко ампера може да поеме и няма значени фирмата "бай Ставри" ООД какво са си написали на етикетите ....

Ти като автор на статия за Акваристика се явяваш специалиста който има познания в областта и следователно може да отсее глупостите и неистините и да ползва само истините.

Аз съм писал и новини в форум с компютърна насоченост и просто нямам време вече да ходя и да търся. Не става въпрос да отвориш някой новинарски сайт , да прочетеш примерно за Мемристора
(новия елемент който разработиха за нуждите на електрониката), че помнел кога и как си включваш микровълновата и можел с трупането на опит да предположи как ще я ползваш следващия път (за справка http://news.ibox.bg/news/id_1576795410 - тази глупост е директен превод на новина от западен новинарски сайт без да има някакви познания този който го превеждал или пък да провери за какво става въпрос) и съответно трябваше да отида на сайта откъдето идва новината и да прочета че това е резистор със два слоя тънки една молекула и при подаване на напрежение (дупка или електрон - не е сещам вече )  прескача от единия слой в другия при което стойността на резистора се променя -> с ниско съпротивление - логическа 0 , с високо съпротивление - логическа 1 .
С други думи със съвсем малко ток една матрица от такива резистори се чете като памет и с малко по-силен ток в подходящата посока променя състоянието.

Та ти се явяваш на мястото на ей тия първите дето са прочели нещо някъде и го препредават без да са проверили съдържанието.

По-образно вече не знам как да ти го опиша ...

Написах вече - Нищо лично против теб нямам. Няма значение как се казваш и дали се познаваме или не. Темата която разискваме е че статията трябва да се публикува след като е вече готова понеже и сега се чете и дори се изказват хората че е много полезна което мен ме стряска ....

Цитат... кажи ми сега на кого да вярвам ...световно известна и доказаната марка Тетра или на теб ?...
Така - ти четеш написаното на английски или превода на "бай Ставри" ООД ?
Сигурен ли че Тетра са ги писали тези работи ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

Бараба прав си ето затова поисках помощта Ви да ми помогнете да оправя започнатото на време. Аз все пак не съм направил някои фатални грешки а леки двусмислени. И аз от първи до единадесети клас съм гледал рибки и прекъснах. Май месец открих този сайт и разбрах че съм правил много грешки и се запалих пак. И се отдадох на четене на статии от този род. След това реших да систематизирам наученото и да го изложа на показ. Упоменал съм, че имам малак опит и съм се доверил на достоверни уж източници. Казваш, че в форума е проверено всичка а аз именно от там черпя информация с изключение наистина на тези на които си ми направил забележка но се надявах да са достоверни и то на инструкция за която не се изисква опит или образование, то нали за такива подвеждаща информация се носи съдебна отговорност, но дори да има поискана такава е станало нещо, защото погрешно подадената информация не фатална и не води до щети. Отделен е въпроса, че пред знаещи е смешно. Не ти се сърдя, а се радвам че ми излагаш фактите, за да се науча и да не допускам такива грешки. *privet*           

Raven

В падащото меню има подробни статии по всички въпроси,писани са и от членове на форума и има и преводни статии- подробни и професионални.
Факт е обаче че няма една единна ,поетапна,подробна и систематична статия ръководство която да ги обединява в нещо полезно за някой напълно начинаещ.
Статия която да е лесна за четене и да не навлиза в излишни аспекти и подробности за методите на торене и подробности от физиологията на амановите скариди примерно.
Статията на Тошко беше нещо добро в този смисъл,но не се получи моментът с внедряването и.

В момента аз пиша такава статия която да обедини всичките основни етапи при закупуването,стартирането и поддръжката на един аквариум.
Ще се опитам да я завърша за няколко дни,не знаех че и други са започнали да пишат такава статия.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Balkandjiev

Raven пожелавам ти успех и безаварийно публикуване, просто реших да се опитам да направя нещо полезно и то сам и бях ... , но както и да е дано твоят опит и знания да предоставят една превъзходна тема на начинаещите. Разрешавам ти ако нещо ти хареса от моята да го използваш така аз ще се радвам, че съм успял и аз да помогна   *DRINK* 

Similar topics (5)

48229

Публикации: 6
Прегледи: 3786

44162

Публикации: 9
Прегледи: 5349

31647

Публикации: 5
Прегледи: 4812

24675

Публикации: 11