• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.05.2024 17:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Откъсната опашка и перка на телескоп...Помощ

Започната от viksanredcat, 28.11.2014 19:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

viksanredcat

Здравейте,
днес заварих телескопчето ми залепнало на помпата за въздух. В резултат на това е скъсана дясната перка и дясната част на опашката. Рибката плува но доста некоординирано, храни се.
Моля кажете какво да правя и ще се възтанови ли рибката?

belika

Някъде четох, че при болест "гниене на перките и опашката" - при излекуване после с времето изгнилото/откъснатото се възстановява.

Може би обаче трябва да помислиш за намаляване силата на помпата.

Мисля, че има добър шанс твоето телескопче, стига сега като е контузено да успее да се храни, и другите рибки да не започнат да го тормозят.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

DPI

Я  дай снимка.
За да се залепи за аквариума, това означава, че рибата се е движила некоординирано и й има нещо. Най-вероятно параметрите на водата са ти се влошили. Като начало, направи частична смяна на водата към 30 % ( Ivan_S и другите да кажат дали не трябва и да е по-голяма)
Ако е гниене на перки или плавници - проблема няма да настъпи за 1 ден. Ще се забележи като по-тъмна черта по края на перките / плавниците, или ще се чупят лъчи, ще има раздвояване на опашката.
Принципно да, възстановяват се (поне при гупите).

Ivan_S

Нищо не казвам без подробности за аквариума .... то не само аз нищо няма да кажа без подробности и снимка :). Редът е попълване на бланка, постване на снимка и ако някой може да помогне, помага. Аз не съм всезнаещ, ако мога, ще помогна *privet*.

Иначе да, плавниците при рибите добре се регенерират, освен ако не е някакво силно и необратимо увреждане или генетичен дефект. Ако плавникът е изтръгнат, а не просто разкъсан, може и да не се възстанови. Та, за разкъсан или за откъснат плавник говорим?

Да се смени вода е най-лесно, но нужно ли е? Не можем да гадаем, няма смисъл от ненужни упражнения, а ако има проблем с нещо, да се работи по него.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (3)

2011

Публикации: 12
Прегледи: 7207

41736

Публикации: 6
Прегледи: 2931

27766

Започната от getsata73


Публикации: 12
Прегледи: 6390