• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Питане от съвсем начинаещ

Започната от @lexandr@, 29.08.2005 02:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

@lexandr@

От съвсем скоро се занимавам с отглеждане на рибки - има няма 3-4 месеца. Подариха ми един малък аквариум - 10 л и така започнах. Взех си две златни рибки и едно сомче, защото разбрах, че са най-непретенциозни. За сега се чувстват добре - растат, хранят се нормално, не боледуват.
Но, естествено, трябваше да им взема по-голям аквариум, защото имам чувството, че само ги мъча в малкия. Та се спрях на 50 л, защото това ми позволяват възможностите. Проблемът е, че сега трябва да го оборудвам.
Прочетох доста из форума за техниката, която ми е необходима. Лошото е, че много се обърках - от толкова съвети и предложения ме заболя главата. Пък и в повечето случаи се говори само за по-големи от моя аквариуми.
Та за това се извинявам предварително, но имам нужда от помощ: какво трябва да взема за аквариум 50 л с гореспоменатите риби, две ампуларии и замисъл за още няколко рибока? Искам и да го залеся.
В момента имам една лампа с 2 обикновени 25 W крушки (заради жегите почти не я включвам), термометър, една най-обикновена помпичка с камъче и дунапренче.
Предварително благодаря!!!

Stas

Като начало - добре дошла!

Говорим предимно за по-големи аквариуми, защото 50 литра е подходящ за малко и непретенциозни рибки. Имаше някъде във FAQ принципа за определяне на количеството риби в аквариума.
Грубо - ако имаш 10 рибки х 5 см, то това прави общо 50 см х 1 литър/см = 50 литра. Т.е. това означава, че тези 10 рибки по 5 см изчерпват капацитета на 50 литровия съд.

След това говорим за определяне на типа аквариум, т.е. какви риби ще гледаш в него. Ами те рибите вече са ти налични. При златните рибки растения няма да оцелеят дълго. Обикновено за тях се взимат изкуствени, което повечето хора във форума не одобряват, но в крайна сметка е въпрос на вкус.

От тук нататък ти трябва някакъв филтър - повечето евтини филтри вършат работа за 50 литра. Хубаво би било да има и биологична филтрация.

Нагревател за златни рибки не е 100% необходим.

Трябва ти аерация - помпа с камъче за въздух, което имаш.

Осветлението - при всички случаи обикновените крушки не са подходящи за акваристика. Можеш да решиш лесно въпроса като си вземеш 1 луминисцентна, от тези дето са с фасонка (енергоспестяващи). По-добра ще да е. И друго: приблизително определяме необходимото осветление като се съобразяваме с правилото - 0,4-0,6W на 1 литър, което значи, че при 50 литра ти трябва около 25 W луминисцентно осветление.

Голям запас от храна за златни рибки, че са много ящни...

Нека останалите ме допълнят и коригират, ако съм сбъркал или пропуснал нещо, че ми стана много писането.

@lexandr@

Защото не искам да попадна на боклук, който после да си удрям в главата. Пък и да не са много скъпи, по възможност. А нагревател мисля да им взема, защото зимата у нас си става хладно. Така че, ако може, и от него да ме посъветваш какъв модел да взема.
А аз на рибоците вече им купих едно растение - с плътни листа е, така че нямало да го ядат разбрах. За съжаление, забравих как се казва, но лесно мога да го обясня - то цъфти също като спатифилум (или както някои му казват - кала). Купила съм им и две валсинерии, но за сгеа не вървят много добре - сигурно заради липсата на светлина.

Raven

растението се нарича анубиас - Anubias nana ,цъфти като кала защото е от същото семейство- Aracea.
не изисква особено светлина - даже напротив.
много добър избор :)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

chandler

има и други непретенциозни рибки, които са в пъти по-хубави от златните. Е то си е въпрос на вкус, но за 50 литров аквариум не са много удачни златните според мен, защото ще ти мърсят много и съответно параметрите на водата ще се влушават по-бързо. Някакви херациди да речем ще са ОК.
За нагревател не мога да ти препоръчам марка, но си вземи с терморегулатор обезателно. Мисля, че 50 вата не са ти много. Даже ще можеш да го ползваш и за по-голям аквариум в бъдеще.
За растенията лампата е задължителна. Хубава марка и малко по-евтина от другите е Sylvania, модели Gro Lux и Aquastar. Размерите съотв. ватовете са:
30 см - 8 вата
45 см - 15 вата
60 см - 18 вата
Има разбира се и по-дълги, но за твоя аквариум май няма да станат, затова и не ги пиша. Да знаеш, че 30 и 45 см по-трудно се намират.

Успех
chandler

Stas

По отношение на съветите - няма проблем, но може би ако се разходиш в събота до пазара ще можеш да си купиш абсолютно всичко. Пък около 10 часа можеш да намериш и много от нас, които да те посъветват. Иначе са на разположение магазините (секция "Магазини" в този форум). В зависимост от това, в коя част на София живееш ще ти препоръчам съответен магазин.

Ако си в района на Младост, Дървеница, Мусагеница, Изток, Дианабад - ами виж ЗооМания - собственика пише тук под името Aquasaur. Пусни му едно ЛС и се разберете.

Марки: ами може би Sera и AquaEl са се доказали с добри цени и качество. Ето на, имаше съвсем скоро дискусия в секция "Sera" на форума за нагреватели с 5 години гаранция. Пак там има описание и на филтрите на Sera. Попрочети ги - мисля, че има доста добри и подробни разяснения. За 50 литра и най-малкия нагревател е достатъчен. Същото и за филтрите.

NO CARRIER

Цитат на: "@lexandr@"А нагревател мисля да им взема, защото зимата у нас си става хладно.
Аз бих препоръчал и 100Вт. Няма да е излишен, ако да са златни рибки. Зависи от студеното. Из форума имаше формулите за изчисляване на необходимата мощност.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

@lexandr@

Цитат на: "Stas"По отношение на съветите - няма проблем, но може би ако се разходиш в събота до пазара ще можеш да си купиш абсолютно всичко. Пък около 10 часа можеш да намериш и много от нас, които да те посъветват. Иначе са на разположение магазините (секция "Магазини" в този форум). В зависимост от това, в коя част на София живееш ще ти препоръчам съответен магазин.

Къде е "пазарът"? И от колко до колко работи в събота?
А иначе - живея в "Хиподрума". И наблизо май няма такива магазини... Или поне аз не съм виждала.

Stas

Ето това тук са магазините, вкл. и пазара:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1225

В събота от 8:00 до 12:00 работи и се намира в района на театър "София". Както е написано "зад XVII поликлиника".

Не е много труден за намиране.
Ето го и на картата:
Карта

Similar topics (5)

30552

Започната от hera_orsa


Публикации: 5
Прегледи: 3227

11597

Публикации: 17
Прегледи: 9608

2205

Публикации: 119
Прегледи: 39972

13218

Публикации: 1290
Прегледи: 427604

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5941