• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.05.2024 23:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Опознаване на рибите

Започната от DOMMEIN, 03.03.2009 17:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DOMMEIN

03.03.2009 17:06 Last Edit: 03.03.2009 17:08 by DOMMEIN
"Всичко за аквриума"  Джина Сандфорд

От всички гръбначни животни рибите имат най-дълъг период на еволюция-около 350 милиона години.В резултат на това се е развило богато разнообразие от видове и подвидове,всеки със своите собствени уникални характеристики и своеобразно адаптиране за живот във водна среда.Но защо видовете толкова се различават по форма?Защо някои риби са много по-богато оцветени от други?Защо перките им се различават толкова на външен вид?Всички тези различия имат важно значение,а основните познания за анатомията ифизиологията на рибите ще помогнат на акваристите да разберат особеностите във външния вид и поведението на отделните риби.Изучаването на рибите в тяхнаа естествена среда също е ключов фактор за успешното и плодотворното отглеждане.
Макар,че рибите значително варират както по форма,така и поголемина,те имат еднаква базова анатомия.
Повечето риби се задържат във водата без усилия благодарение на плавателния мехур.Този изпълнен с газ мехур придава на рибите неутрална тегловност във водата,като уравновесяв теглото им с това на заобикалящата ги вода.При някои видове той се изпълва и изпуска чрез трахеята,а при други е затворен и това става от газовете в кръвния поток.Дънните риби имат по-малък плавателен мехур,докато активните,средно дълбочинните видове често се нуждаят от мазни месни храни,за да повишат своята способност за задържане във водата.Някои риби издават подобен на барабанен звук,произвеждан от вибрациите на мехура,чрез поддържащите го мускули.Стената на плавателния мехур служи и като ушно тъпанче:вибрациите се предават посридством серии от костни лосчета или чрез издължаване на мехура до стената на вътрешното ухо.
  Водата е много по-плътна от въздуха и водните организми израсходват при движение много повече енергия от сухоземните.Аеродинамичната форма подпомага движението,затова телата на продължително плуващите риби трябва да бъдат по-ефективни по отношение на динамеката,отколкото на видовете,водещи относително заседнал начин на живот.Формата на тялото и начинът на живот са сложно свързани ,като предопределят ареалите,които рибите населяват,вида на храната им и способа на набавянето й.
  Вретеновидна форма
За продължително плуване неоновата тетра ,както много барбуси ,резбори  и др.харациди,имат форма на тялото ,осигуряваща минималното триене или съпротивление на водата.Тя е най-ефикасната за активни риби в открити води
  Плоска форма
Риби с високи,тънки,сплеснати тела-скаларията или дискус,обикновенно се срещат в бавно движещи се водни маси.Те водят заседнал живот ,плувйки м/у горните части на растенията.Тази форма на тялото ги прави неспособни да се справят с бързите течения.
  Сплеснати клинокоремни
Дълбоките ,подобни на корабен кил,тела на гастеропелекусите имат здрава мускулатура,позволяваща им да изкачат над водата,подпомагани от своите високо поставени гръдни перки ,да бягат от хишници или да улавят насекоми,хвърчащи точно над водната повърхност.
  Плоска гръбна повърхност
Среща се при хранещите се п пъвърхността видове,включително сладководните риби -пеперуди и килирибки.Плоската отгоре форма на тялото помага на рибата да примамва и лови храната си.
  Триъгълна
Повечето дънни сладководни риби имат плоска коремна повърхност,помагаща им да остават неподвижни в мътните речни дъна.Хидродинамичните сили притискат тялото към дъното.
  Ангуиловидна форма
Дълга змиеподобна риба може да откриете по или близо до дъното.Извиващото й се тяло й позволява да се плъзга през тесните процепи.Малките видове с цилиндрична форма на тялото живеят и в дупки по дъното.


.............

kasareev78

Акваристиката е наука,възникнала благодарение на любовта на човека към водните животни-безгръбначни и тръбначни,както и към водните растения,които той отглежда.За начало в развитието и се смятат римските"писцини"(от лат.Pisces-риби),т.е.рибници,в които преди 2000 години са се отглеждали риби с гастрономическа цел.Преди да бъдат убити,гуляещите им се любували и по този начин удоволетвието им било двойно.Мурените дори били хранени с месо от роби,за да станат по-вкусни.
Много по-близко отношение към съвремената акваристика има хилядолетната традиция в Китай да се отглеждат златни рибки.От там през 1611г. те били внесени за пръв път в Португалия,по-късно в Англия(1669) и накрая във Франция(1750).За основа на истинската акваристика послужили откриването на кислорода и връзката м/у растението,което го отделя и рибата която го използува.
Въпреки че още в средата на миналия век във Франция,Германия,Англия и дори в Чехия са били показвани риби и водни растения в аквариуми,истинската страст по отглеждането им се развихрила след размножаването на макроподите(1869) и петнистото сомче
(1878) във Франция
В началото на развитието си акваристиката се е ориентирала към отглеждане на сладководни риби и безгръбначни,а по-късно ина по-екзотични,соленолюбиви.
      От Станислав Франк,Карел Ратай,Рудолф Зукал

bigbeer

Топлата вода ли преоткриваме?

kasareev78

За някой,може и да е.Както и аз преди време не съм го знаел(предполагам и ти).Та нали това е целта на форума.Който не знае,ще научи,все пак влизат и външни хора,които може тепърва да се занимават с това хоби(начинание)

Similar topics (5)

43325

Публикации: 2
Прегледи: 2180

27985

Публикации: 11
Прегледи: 5526

12969

Публикации: 19
Прегледи: 9250

40946

Публикации: 1
Прегледи: 2601