• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 11:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум:)

Започната от Jared, 08.10.2009 23:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Jared

Здравейте,нов съм във форума и в акваристиката и не съм наясно с много неща.Затаво ще се радвам на вашата помощ.Така стартирах си 1-я аквариум.Обем 94л.,грунд 3-5 мм.Имам и две растения но в момента не им знам имената,както казах нов сам :-) Днес сутринта пуснах 1-те обитатели.3 хелера,3 молинезий,2 гупи,5 данио,2 сомчета.До момента всичко е наред подвижни са,щъкат напред назад :-D(ей тва даниото е много щура риба).Та въпроса ми е следния,искам след известно време след като се стабилизира повече аквариума да си взема една мъжка бета.Ще има ли проблем да съжителства тези риби?Човека в зоомагазина от който си взех рибите ми каза че няма да има проблем.(м/у другото свестен е негледа само да си продаде рибите,за много неща ми помогна)Все пак искам да да попитам вас защото гледам че тука има хора които наистина много разбират и също така имат опит с отглеждането на риби.Благодаря предварително.

П.С.Абе забравих името на сомчетета,някой може ли да ми го каже.Човека каза че им викат "бронирани сомчета" ама аз забравих истинкото им наименование.Много са манички и двете някъде по 1 - 1,5 см.

mejdupraznika

Не мисля че рибите който са в този състав ще правят проблем на Бетата.
Сомчето се казва Коридорас.

Jared

Аз повече се притеснявам бетата да не им прави проблем,все пак са ми 1-те рибки.Ако не се реша да взема бета,може да ми дадете и други предложения какви рибки да добавя

dimgeorg

Няма да имаш проблем с бетата, но е хубажо да не я държиш сама. Вземи и женски поне. Аз гледам бети и трихогастери заедно и мога да кажа, че откакто им увеличих бройката (6 трихогастера и 7 бети - 3 мъжки и 4 женски) рибките се чувстват страхотно и са много по-жизнени.

Jared

Отказах се от бетата,на този етап смятам че ми е рано.По нататък може да взема.Някакви други предложения за рибки?Благодаря предварително.

ssg

Вземи още 2-3 коридораса,те са стадни ще им е по-добре,и повече недей да слагаш засега *THUMBS UP*

Jared

Без да ме попитат ей така изнедаващо ми подариха сомче.Самоче птерегоплихт,а знам че това нещо става голямо,чудя се дали да не го подаря докато не му утеснял аквариума.Сега още е малък 5-6 см.

Lucio

Често става така с подаръците :( . За съжаление въпросната рибка става доста голяма. По-добре я замени за някой анциструс пр.

Jared

А има ли вариант птерегоплихта да не стане голям.Чувал съм някои риби ръстат колкото им позволява аквата.В смисъл аз неискам така да го ограничавам животинката де,неискам да я мъча,просто питам.Ако има някой който има опит с тези сомове ще съм мъ благодарен ако сподели и даде съвет

Lucio

Цитат на: Jared - 11.10.2009 13:38
А има ли вариант птерегоплихта да не стане голям.Чувал съм някои риби ръстат колкото им позволява аквата.В смисъл аз неискам така да го ограничавам животинката де,неискам да я мъча,просто питам.Ако има някой който има опит с тези сомове ще съм мъ благодарен ако сподели и даде съвет
Верно е, че растът спрямо аквариума. Отделен е въпроса дали му е добре на животинчето. Въпрос на разбиране. Иначе мисля, че спокойно може да му се порадваш още известно време, не е задължително веднага да го замениш  ;-)

Jared

Да ясно че мога да го гледам още време,незнам не съм решил за сега.Ще е хубаво ако порасне само до 16-17 см. ама пък за кво да го мъча животинката..знам ли и аз..

Jared

Здравейте отново.Ще пусна тука снимки на аквата ми защото си имам темичка тука.Ако админите решат нека я преместят.Пускам снимките с цел да ми дадете някой съвети за декорация на кавата.Както сами ще се убедите е в много начален стадий,но имам желание да я развия.За каквото искате давайте съвети,ще взема всичко под внимание.Аквата е 94 литра,броя и вида на рибите ще бъдат редуцурани с времето,ама кво да се жената понякога взима без да пита,предполагам знаете как е :-) Предварително се извинявам за лошото качество на снимките(меко казано) но просто сега ги нхвърлих ей така набързо.Предварително благодаря!

[img=http://img4.imageshack.us/img4/4828/dsc01875ti.th.jpg]

[img=http://img511.imageshack.us/img511/2511/dsc01879.th.jpg]

[img=http://img511.imageshack.us/img511/941/dsc01881e.th.jpg]

[img=http://img4.imageshack.us/img4/5832/dsc01884ic.th.jpg]

vasso

Здравеи! Аквариумът изглежда добре ! Според мен трябва да си сложиш по-обемен и разклонен корен. В началото и аз бях сложил малки тъмни корени ,но в последствие след като сложих по-голям стана много по-красиво! Помисли и за смяна на задния фон, например с черен всичко в аквариума ще изпъква много повече! :-)

Jared

Здравей 1-во мерси че ми отговори,ще взема предвид това което ми каза.Имам като идея да сложа и камъни,тези дни ще ходя до Камчия да видя дали ще намеря подходящи.В момента всичко е на принципа проба грешка :)За фона смятам да сложа по нататък черен защото сега някак си ми стои много празен аквата с черен фон.За момента този я прави по пълна,но както казах по нататък определно ще е черен

Raven

Малките корени са хубави, но бързо ще се скрият само малко да пообрасне.
Като се слага корен или камък трябва да се държи сметка какви растения ще има и как ще изглежда като се разраснат.
В случая тези корени са за по малък размер аквариум, но пък има идея и усещане за нещата  като цяло според мен :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

47654

Публикации: 41
Прегледи: 11519

7535

Публикации: 9
Прегледи: 6771

20573

Публикации: 6
Прегледи: 7858

27369

Публикации: 4