• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 05:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

нивелация

Започната от tty, 19.05.2009 01:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tty

19.05.2009 01:02 Last Edit: 19.05.2009 02:17 by tty
Здравейте

Станах собственик на 540 литра аквариум и шкаф за него от пдч (5 перпендикулярни подпорки под 2 пластов плот). Аквариума е с размери 180см / 50 см / 60 см, дебелина на стъклото 1 см (включително дъното). Оребрен и окрепен.
Пода на който е поставен шкафа е паркет.
При поставянето на шкафа забялазах че се получава осукване, което нивелиеах с парчета от набита пластмаса.

След напълването на аквариума ми се получи разлика между лявата и дясната част с 6 мм, както и между предната и задната със 3 мм (потъване или деформация на паркета).

До колко са опасни тези разлики? Сериозни ли са?

Мерси предварително
Поздрави

MeTogu

19.05.2009 01:17 #1 Last Edit: 19.05.2009 20:35 by MeTogu
На ръба си да ти се спука дъното.Според мен де.Разлики повече от 4-5 мм са фатални.Може да държи - но колко още не се знае.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

http://www.pbase.com/plantella/lme2
Виж тук как са монтирали шкафа с аквариума и си извади бележки.
Дано не е късно.  :-(

tty

Здравейте отново

Току що изпразних 50 литра, което се надявам ще ме успокои малко за да спя спокойно. Бих се зарадвал на мнения от хора които правят подобни по големина аквариуми.

Поздрави

Лора

Може ли снимки на аквариума?

Има едно положение, в което строежите не са качествени и нивелацията на апартаментите бяга. При мен се получи същата ситуация, но разгле стиропора пооправи нещата до някъде. Сега аквариума ми бяга само назад.
В случая, разпределението на грунда е също от значение. Забелязала съм, че когато в задната част е повдигнат, също се получва едно разминаване.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

tty

Здравей

Снимките на аквариума няма да покажат разликата в нивата. Общо взето тези 6 мм се вижда само когато осветлението е включено и знаеш че има разлика.

zambo

При този обем аз не бих спал спокойно . Изпразни го , нивелирай го и тогава го пълни .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

tty

Здравейте пак

Сега мерих с дълъг нивелир и забелязах че всъщтност нямам наклон, а дъгообразен ефект. Това до колко е опасно тъй като планирам празнене към петък или събота.

Поздрави

onyxman

Това е доста опасно, моя съвет е да го оправиш.

BOJO

Цитат на: zambo - 19.05.2009 12:42
При този обем аз не бих спал спокойно . Изпразни го , нивелирай го и тогава го пълни .

А как се нивелира това ?

Как да го оправи колегата, питам понеже на мен ми предстои подобна процедура :)

Поздрави

yanki1

Здрасти,
аз също имам аквариум от 526 литра положен върху правен за тази цел шкаф, стоящи върху паркета.
Според мен проблемът за денивелация идва повече, не от евентуално изметналият се паркет,а от някакво посукване на ПДЧ плота вурху, който ляга аквариумът, и въобще целият шкаф . При такъв литраж на съда, шкафът трябва да бъде прецизно изчеслен и оразмерен, дори и малко презапасен  за да носи такова тегло върху себе си. Теглото на такъв литраж съд с оборудване, грунд и декорации е почити 800 кг,в частност и повече и не трябва да беде въобще пренебрегвано от гледна точка на сигурността.
За направата на стабилен шкаф е редно да се използват плоскости от МДФ материал, същият е доста по здрав и плътен в сравнение с ПДЧ-тата.
Моят шкаф представлява правоъгълна метална конструкция изработена от квадратна тръба профил 40х40мм с дебелина на стената 2,5 мм,с шест вертикални крачета. Конструкцията е облечена с ПДЧ плоскости, а горният плот ,върху който ляга съда е  МДФ с дебелина 40 мм
Тази масивна и здрава конструкция на шкафа практически няма усукване и се нивелира много лесно на пода с някакви твърди подложки на определени места под нея,(ако основата, върху която стъпва има неравности), като в последствие не се наблюдават никакви усуквания и денивелация.
Нивелацията на аквариума е много важен елемент за сигурността ,и както са се изказали колегите преди мен разликата в нивото на водата в краищата на съда не трябва да бъде повече от 2-3 мм. Всяко по голямо отклонение не е никак безобидно и може да доведе до трудно отстраними аварии.

Недей да изчакваш и да разчиташ на късмет, защото тези отклонения може да доведат до неочаквано спукване на съда във всеки един момент.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

tty

19.05.2009 18:18 #11 Last Edit: 19.05.2009 18:23 by tty
Здравейте отново
Специално благодаря на Янки1 за подробния отговор!

Значи окончателно празня аквариума днес.

1. Дойде ми идея да подложа допълнителна пдч плоскост, така че шкафа с помоща и да "смачка" изкривяванията на паркета и също така ще ми е по-удобно за нивелация.

2. Или на самия шкаф да забия едни метални крачета от Бриколажа за да ми е по-удобно за нивелация.

3. Или да задържа проекта с аквариума за седмица или две и да натъпча и подложа на хипер стрес 28 рибока в 100 литров аквариум, като през това време правя метален профил. Шкафа отива в мазето.

Допълнителни идеи преди 18.00 също биха ми помогнали изключително много.

Поздрави

Stupid_boy

най-разумно ми се вижда 3+2 ( крачета на винт, с които да можеш да направиш максимално прецизно нивелиране ). при 3 обърни внимание какво е написал yanki1, 40+мм МДФ тип кухненски плот за горен плот.
1 няма да ти свърши работа защото няма как да обере ако имаш повдигане посредата например. теглото е доста голямо и плоскоста ще легне по същия начин на кривия под, по който сега ти стъпва шкафа.

AbaddoN

дай да го видим тоя шкаф ... аз работя в голяма мебелна фирма като дизайнер.Ще измислим нещо ..

tty

19.05.2009 20:56 #14 Last Edit: 19.05.2009 20:58 by tty
Много благодаря за помоща предварително.

Снимките както следва:

http://picasaweb.google.com/minkoh/Shkaf#

Снимал съм и местата където е подпирано с плексигласа. Вече празня аквариума и умувам какво да правя...
Значи според това което забелязвам (не съм специалист) имам издутина на паркета горе долу точно по средата на шкафа.
Дъното на шкафа има допълнителни ребра от пдч

Поздрави

Similar topics (3)

34846

Публикации: 6
Прегледи: 4000

48916

Публикации: 7
Прегледи: 4502

38578

Публикации: 9
Прегледи: 4087