• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.06.2024 12:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Вреден ли е аквариумът

Започната от karata, 06.10.2008 13:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Ами с "големия" (дето е на 5 години сега) преди 2 години имахме много сложна зима с него и отвратително GP - 3 месеца непрестано болен и лекарката изреди всички лекарства за които се сети без никакъв ефект и накрая стигнахме една вечер до спешното. От спешното ходихме и на алерголог и общо взето успяхме да се спасим от "придобита асма" заради неправилно лечение на GP-то. (още на следващата година въпросното GP престана да е GP заради многото оплаквания на пациенти от нея...)
Та да се върна на въпроса в спешното това което предписаха на детето е овлажняване на стаята и заради това съм си купил една парочистачка. Единствената и цел е вечер като се разкашля малкия да я пусна да овлажнявам въздуха във стаята. Ако стане много сериозно се ходи в банята и се пуска душа за по-бърз ефект.

По това време аквариума още беше в кухнята и затова се налагаше допълнително овлажняване. Прекалено са сухи блоковете в които живеем за да е проблем 1 аквариум и влагата която той изпарява. Дори съм чувал че в апартамент отопляван с парно без растения в саксии или аквариуми, влажността на въздуха пада и до под 5% което е по-сух въздух дори и от пустинята Сахара. Ако има растения влажноста малко се вдига и е по-добре.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Joro Vn

     От година и нещо в стаята имам един комбиниран дигитален уред- часовник, термометър за външна и вътрешна температура, влагомер. Причина за купуването му беше влагомера- мери относителна влажност, датчикът е вграден в корпуса. Любопитно ми беше как се движи влажността на въздуха в помещението. И вече имам доста пълна картинка като сезони и денонощие. Идеята дойде не точно от аквариума, който е много плътно затворен, а по- скоро от смяна на дограмата с РVC и 15- ната саксии с цветя, с преобладаващи калатеи. А за тях влажността не е без значение /както и за нас, естествено  :-)/. Като заключителни резултати- отн. влажност се движи основно между 50-55 % и 70-72 %. Горните стойности при температура на въздуха над 25° С обаче вече трудно се понасят. Като компромисен вариант за съвместното ни съжителство с цветята в стаята е влажност около 58 %.
    При съмнение дали аквариума овлажнява доста стаята, бих ви препоръчал купуване на подобен влагомер. Ще си направите доста изводи и на тяхна база ще знаете как да процедирате нататък.

magutta

Аз мога да кажа за личния ми опит с алергиите.
някъде преди 4 години ми установиха че имам силна алергия към прах, полени, плесени, микрокърлеж... абе така наречените градски алергии. лекарката като ми видя резултатите и се шашна. забраняваше ми да съм в стая, в която се чисти с прахосмукачка, или ако се налага, то да съм с маска. имаше една купчина съвети за това, какво може и какво не може да има в стаята, в която спя(включително за килими, пердета, одеала, саксии най-вече... тогава за аквариум не съм питала). добре че не и се вързах.

аквариума си го стартирах преди 3-4месеца. не съм имала проблеми от тогава.
просто си поддъжам всичко чисто и храня със сера и тетра.

бтв, ако родителите нямат алергии, вероятността детето да има е нищожна.
освен това бях чела в разни сайтове (предимно амеркански), че според изследвания, деца, които имат контакт с алерген като малки е по-вероятно да не развият алергия към него през живота си (т.е. стерилният живот те изнежва, и алергията всъщност е отбранителна реакция на организма към белтък, които не е опасен)

...

все пак, ако имате алергии в семеитвото към нещо, което може да доиде от аквариума (конкретно алергия към аквариум не съм чула да има), аз поне не бих рискувала с бебе в същата стая.

Similar topics (5)

6566

Публикации: 8
Прегледи: 3557

16954

Публикации: 3
Прегледи: 1796

35330

Публикации: 15
Прегледи: 7062

11596

Публикации: 62
Прегледи: 17476

17675

Публикации: 5
Прегледи: 4782