• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 13:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

форма на аквариума

Започната от curlie, 20.01.2008 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

sandokan92

21.01.2008 17:47 #15 Last Edit: 21.01.2008 23:19 by TOXIC
Не си взимай живородки, защото много бързо ще ти се развъдят и ще се чудиш какво да ги правиш! Вземи си бети най-добре.

iek

Цитат на: sandokan92 - 21.01.2008 17:47
Неси зимай живородки, защото много бързо ще ти се развъдят и ще се чудиш какво да ги правиш! Вземи си бети най-добре.
Не и ако са мъжки!!!

curlie

Взех си две златни рибки в 25-литров аквариум. Едната е оранжево-златиста, а другата е с едни много изцъклени очи и златисто-оранжево-бели-сиви окраски.. Нямам идея какъв пол са, но продавачът ме увери, че няма да се размножат.. Силно се надявам, защото нямам идея какво ще правя иначе. Каза ми също, че няма нужда от помпа, филтър и нагревател. Да сменям водата всеки ден. По този случай, вместо грунд, взех стъклени камъчета. Взех също и едно изкуствено цвете, лампа и храна на люспи за златни рибки... Надявам се да съм направила всичко, което е трябвало. Вие какво мислите? Дали има нужда от нещо друго? Може би - термометър? Единствено ме притеснява фактът, че трябва да им сменям водата всеки ден, а и не разбрах дали трябва да измивам всичко основно..?

Имаше и бети и бяха много хубави, но продавачът ми каза, че те обичали топла вода, а аквариумът ми не бил достатъчен за добрата циркулация на водата.. Не разбрах какво означава това, но предположих, че просто ще уморя бетата, ако я взема. Затова взех златни рибки - нали уж са най-издържливи и малко претенциозни...

:-)

mp450

Честно казано бетите са едни от най - трудните рибки за уморяване.Пък и съм виждал хора които ги гледат в чащи или вази.За златните температурата не е много важна, но все пак трябва да е постоянна.Сменяй малка част от водата - не цялата.

iek

Търговеца си е търговец, независимо дали е в България или Италия,а също така  мисля, че да давам съвети ми беше за последно.

curlie

Ееей, недей така.. Просто така реших на място. Съветите ти определено ми помогнаха много.. Благодаря!

Рибките ми и двете са златни, но мисля, че са различни видове златни рибки.. Та, чудех се, дали могат все пак да решат да се чифтосат? И ако да - как ще разбера? Какво да направя?

Освен това, нямам помпа, но смених водата днес и би трябвало всичко да им е наред с въздуха... Все пак - ако започне да не им стига кислород, как мога да разбера? Днес едната рибка си отваряше устата страшно много и много се уплаших - реших, че се задушава... :-(

миа

Вземи им помпичка задължително.В 25 литра на златните им е много тясно.Нагревател може и да не взимаш.Спокойно-със сигурност няма да снесат хайвер,нещата при тях са много трудни.Ако не стига кислород рибките се опитват да излязат извън водата.Водата не я сменяй цялата-напълни с чешмяна вода едно шишенце,утре източи от аквариума точно толкова и долей престоялата вода.Избягвай да сипваш вода от чешмата директно в аквариума.Бляскавите камъчета не са хубави,защото отразяват светлината,така плашат рибките и цветовете им избледняват.Дано да съм била полезна :-).

Desmoria

Не, че нещо. Ама, аз защо си мисля че има хиляди теми, в които се обяснява, защо златни рибки немогат да се гледат в малък аквариум. Без аерация на водата, мъчиш животинките, разбери. Форума е за да си помагаме и аз мисля, че доста хора те насочиха как да процедираш, ама както са казали хората "То, си ти е за главата." Нищо лично, просто се дразня, когато една тема се пълни със хиляди мнения и съвети от различни хора, и на човек му става ясно, че няма как всички да те лъжат или да грешат, и ти на всичкото отгоре отиваш и правиш точно обратното на това което са те посъветвали. След което: "Ама, защо станало еди какво си.."
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

миа

И аз колкото и да казвам на майката на една моя приятелка да не взима златни рибки в едно малко аквариумче побиращо приблизително две чаши вода,тя си продължава с нейните си изводи.Но понякога човек решава да направи нещо в последния момент,после съжалява понякога.Не я упреквам че е направила така.Сега единстения й проблем е да пооправи положението.Според мен решение е да махнеш едната златна рибка,другата ще живее по-комфортно ако е сама струва ми се.

Извън темата-Защо винаги начинаещите си взимат златни рибки!Защо точно златна рибка.Някой като каже-едно време имах златна рибка ама тя се гътна на втория ден- или-С Габи си взехме две златни рибки и едната умря вечерта-защо правите така бе хора!Прочетете малко преди да си вземете каквото и да е животно,подгответе се.В Америка поне има там някакъв закон който повелява хората да не си взимат животни ако нямат условия да ги гледат,въпреки че не искам да има толкова строг закон в България.Замислете се по този въпрос,не уморявайте животните,учете се от чуждите грешки.

Desmoria

Миа, нещата не опират само до това, как да оправиш положението. В случая 20л. ок, ама дай поне и да дишат тия риби. Да, те ще живеят там, моите даже в 20л хвърлиха хайвер, но парче стъкло и малко вода не оправят нещата. Трябва въздух, условия и др.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

миа

По-горе писах че трябва и помпичка,разбира се.И забравих за растенията-трябват твърдолистни защото иначе златната ще ги изяде.Оправяне на положението според мен е да си оборудва аквариума и т.н.,ако нещо съм объркала,съжалявам ;-).

Desmoria

Off Topic: Сори, но просто се вбесявам, като се изпишат един куп неща и в крайна сметка е било безсмислено.

pitar92

Добре е кът се вбесяваш толкова много не ети подобни теми, момичето си е харесало такива рибки такива ще вземе разбрахме всички че се вбесен стига го повтаря

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

trinitty5

Цитат на: NO CARRIER - 21.01.2008 09:41
Пиша и тук същото:

За сметка на това, неоните са адски тъпи същества. Бях писал в една друга тема, че когато ги гледах в 6л, храната падаше покрай тях и те каквото хванат, хванат. Нито на повърхността се качват, нито по дъното слизат. Хубави са когато са в > 300л аквариум, поне няколко десетки и се движат на пасаж. Иначе са вяли и неподвижни.

Не могат да се размножат, бъди спокойна.

Е това може да го правят твоите неони ако нещо не им допада в аквариума ти.При мен изобщо не са вяли в 100 литра и когато храната пада на дъното си я събират от там.А по принцип в толкова малък аквариум е добре да се гледат по бавноподвижни рибки.Стадните надали са добър вариант.

Similar topics (5)

3917

Публикации: 17
Прегледи: 9084

46383

Публикации: 1
Прегледи: 2075

19854

Публикации: 5
Прегледи: 7274

9114

Публикации: 7