• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
01.06.2024 08:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

CITES- И какво е важно да знаем за нашите екзотични животни

Започната от desimil, 13.11.2006 12:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

desimil

с такава цена вървят редовните екземпляри по CITES.
по повод на това въпрос: регистрационна карта има ли си игуаната?
без регистрационна карта РИОСВ налагат санкции, а може и добичето да вземат ...
ако няма регистрационна карта в крайна сметка с глобата игуаната може излезе 240-250 лв. при което по- евтино ще излезе ако се поръча от El Salvador с редовен документ за експорт

Тони

Цитат на: "desimil"с такава цена вървят редовните екземпляри по CITES.
по повод на това въпрос: регистрационна карта има ли си игуаната?
без регистрационна карта РИОСВ налагат санкции колкото пазарната стойност на животното, а може и добичето да вземат ...
ако няма регистрационна карта в крайна сметка игуаната може излезе 240-250 лв. при което по- евтино ще излезе ако се поръча от El Salvador с редовен документ за експорт
А тук не се ли развъждат и ако се развъждат как става регистрацията и за какво е нужна тя? На пазара имаше 7месечни и заради ниската цена реших, че са излюпени тука.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

desimil

за да развъждаш видове по чл. 70 от закона за биологичното разнообразие е необходимо да имаш: 1. родителска двойка с доказан произход- т.е. внесена с разрешително по CITES 2. регистрирана двойка при завареното положение до влизане в сила на конвенцията. единствено по този начин поколението е с доказан произход и на основа на регистрационните карти на родителите могат да се издават последващи регистрации. ако не са налице тези обстоятелства, следва екземпляра да бъде отнет в полза на държавата, а който го продава се глобява. когато се купуват такива животни (най - често интереси има към : примати, игуани, питони, анаконди, папагали и др. такива)  , следва да изисквате от продавача регистрационна карта на животното. ако няма такава се пазарете за цена 5-10 лв. защото на него то толкова му струва,  а вие при евентуална проверка ще отнесете дебелата санкция (до 5000 лева, а ако е от нашата фауна, съгласно наказателния кодекс може да се образува наказателно производство). от папагалите на задължителен регистрационен режим подлежат: всички видове без: вълнисти папагали, корела, малък александър с изключение на екземпляри от популацията в Gana, розовобузата неразделка и различните цветни мутации които не носят цветове на изходните диви форми.
регистрационните карти са два вида- по приложение 1 за единичен екземпляр недвусмислено маркиран и по образец 2 за група развъдени екземпляри за които е невъзможно да бъдат маркирани. ако ви се продава животно с карта по образец 1 трябва продавача да ви даде оригинала, а в 15 дневен срок новия собственик го регистрира в РИОСВ по местоживеене (регистрацията и пререгистрацията не струват нищо- попълва се само едно уведомление). ако купите животно с карта по образец 2 следва да ви се даде копие от регистрационната карта, на гърба на което в "забележки" продавача вписва вашето име и ЕГН и колко животни ви са продадени. с това копие пак бегате да се регистрирате в РИОСВ по начина както с приложение 1.
как се познават двата образеца карти: под логото на министерство на околната среда и водите и адреса на съответния РИОСВ има двустранно две квадратчета и в тях има цифра (1 или 2) ... нататък е ясно
ако внесете животно от друга държава с разрешително по CITES (забравих да спомена- накратко това е международната конвенция за търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна) не трябва да предприемате постъпки пред РИОСВ. екземпляра/ите ще ви бъдат регистрирани по служебен път и ще бъдете уведомени да се явите за получаване на картите (това къде живеете се знае). движението на преписката по пререгистрация въз основа на разрешително по CITES се извършва от министъра на околната среда и водите и директора на съответния РИОСВ.
ако има още нещо ... ;-) ...  за теб (като се има предвид това че си написал че си от софия) е РИОСВ-софия, но всички други трябва да знаят, че в българия има 15 РИОСВ, т.е. те се разпореждат на територията на няколко административни области. напр. за мене е РИОСВ-Шумен, но те освен област шумен контролират и област търговище

killiman

Всичко това е много интересно. И с рибкте ли стоят по същия начин нещата? Щом се споменава термина "флора и фауна" вероятно отговора е положителен.

sho

стига бе живеем в България - колко хора са проверени дали имат подобни документи а да не говорим колко са глобени ,тия глоби ми се струват много утопични - прекалено е хубаво да е истина, все пак дано някога заработят ...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

desimil

..... проверени и глобени има :-)  ..... то и ще има де :-)

desimil

по въпроса с рибките
трябва да се внимава най вече с есетровите
за други видове - ако случайно към българия тръгне нещо ендемично то няма как да мине граница - режима е много затегнат - ако познавате каналджии на такава стока и те ще го потвърдят.

за справки по отношение на видовете
www.cites.org

закон за биологичното разнообразие (В ПРИЛОЖЕНИЕ 3 КОИТО СА СЪС ЗНАК "I" СА ПО КОНВЕНЦИЯТА НО ТРЯБВА ДА ИМА И ДОКУМЕНТ ЗА ПРИДОБИВАНЕ В БЪЛГАРИЯ. ОСТАНАЛИТЕ В ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ КОИТО СА БЕЗ ТОЗИ ЗНАК СА ЗАБРАНЕНИ ЗА ПРИТЕЖАНИЕ)
http://chm.moew.government.bg/nnps/files/Biodiversity_Act_Bul_changed.doc

NO CARRIER

offtopic desimil, имате хубава страница. Нашите вкараха техен човек, а мен ме използваха просто за присъствие в конкурса, че иначе нямаше как да изберат техния човек. http://www.riewpz.hit.bg/ - резултатът.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

plamen_d

Ауууу, просто не се стърпях да не кажа колко грозна е страницата :cranky , извинявам се ако съм обидил някой

desimil

е то аз от web не разбирам кое е хубаво и грозно, даже не знам кой поддържа сайта ма не е моя работа де - аз мойта гледам някак си да си я свърша.
тъй де - не се обиждам за сайта :-)

.... ама нашия май по ми харесва от този на пазарджик, въпреки че на враца май ми харесва повече и от нашия
http://www.vracakarst.com/riosv/

plamen_d

Имах предвид сайта на риосв пазарджик  :D

sho

@desimil
Хубаво е че има ентусиасти но за съжаление ми изглежда като напъните на ИАРА - в 5 общи се води някаква борба с бракониерите а в 50 горските  ги пазят. Но както се казва и 5 е повече от нищо ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

desimil

този ми е от първата година когато постъпих на работа
http://www.riosv.icon.bg/gallery/Biorazn/slides/imag0014.html

малък креслив орел (Aquila pomarina) конфискуван от едно ателие. птицата имаше силно развит пододермит (отглеждана е дълго време на неподходяща кацалка при което ноктите израстват прекомерно и започват да се забиват във стъпалото) и сега става единствено за програма за възпроизводство на вида щото си е куц и ако бяхме го пуснали нямаше да може да ловува.



...... май разводнихме темата за нещастната игуана
да земем да се преместим в коша да не ни четат глупостите. все пак не на всички ще им е интересно това

desimil

Sho при нас се стараят доколкото могат бре човек
поне в шумен държат фронта стига да им дават пари за бензин за лодката и джипките
яз. тича пролетта го проверяваха два месеца ден и нощ по време на забраната - изумиха света с търпение

chaykov

Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Boby_

Прегледах внимателно списъка с рибите на сайта нa CITES. Единствената риба, за която знам, че със сигурност се отглежда у нас в аквариум, е пангасът. Останалите като цяло са безинтересни за акваристиката, поне доколкото на мен ми е известно - може и да се отглеждат, знае ли човек?

desimil

boby има нещо такова. по принцип тези които са обект на акваристиката и се размножават в значително количество в аквариуми по целия свят са изхвърлени от приложенията на конвенцията. то и не би трябвало да са там защото колко дискуса в българия са уловени от естествените им биотопи например ;-)
смисъла на конвенцията е да се поставят ограничения за видове които и сега се ловят в природата което довежда до рязък спад в числеността им.

Boby_

Цитат на: "desimil"boby има нещо такова. по принцип тези които са обект на акваристиката и се размножават в значително количество в аквариуми по целия свят са изхвърлени от приложенията на конвенцията. то и не би трябвало да са там защото колко дискуса в българия са уловени от естествените им биотопи например ;-)
смисъла на конвенцията е да се поставят ограничения за видове които и сега се ловят в природата което довежда до рязък спад в числеността им.

Там е работата, че такива видове има и то никак не малко. Почти всички видове цихлиди от езерата Малави, Танганайка и Виктория например са ендимични, а доста от тях са с намаляваща в природата численост или направо застрашени и изчезващи (особено от Виктория).
В България дивоуловени риби не се внасят, защото са много скъпи. Но тяхното поколение се внася и отглежда масово и единственото, на което се подлага, е карантина. Толкова.
Не знам как ще се разтълкува това, но фактите са такива.

Тони

Цитат на: "Boby_"

Там е работата, че такива видове има и то никак не малко. Почти всички видове цихлиди от езерата Малави, Танганайка и Виктория например са ендимични, а доста от тях са с намаляваща в природата численост или направо застрашени и изчезващи (особено от Виктория).
Намаляването на цихлидите в африканските езера, не се дължи на продажбата им зад граница. Още повече, тези рибки се развъждат лесно в плен. Понеже езерата са затворени, много трудно се справят с организми (растения и животни) заселени в тях  волно или неволно. Пример - нилския костур в Виктория .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_

Цитат на: "Тони"
Цитат на: "Boby_"
Намаляването на цихлидите в африканските езера, не се дължи на продажбата им зад граница. Още повече, тези рибки се развъждат лесно в плен. Понеже езерата са затворени, много трудно се справят с организми (растения и животни) заселени в тях  волно или неволно. Пример - нилския костур в Виктория .

Уловът и износът на риби за акваристика наистина не е основната причина за намаляването им в езерата, но това не значи, че не допринася за него. Както и да е, не е това темата.
По-скоро ми стана интересно дали не нарушавам някаква разпоредба, за която дори не знам, като купувам танганийци F1, внесени от Чехия примерно.

desimil

boby мисля че с танганийците който се отглеждат в аквариуми и се развъждат в изкуствени условия от дълги години няма да нарушиш нищо, още повече, че те не се одобряват дори за реинтродукция в естествена среда по ред причини, най вече свързани с наследствеността. при извършване на мероприятия по възстановяване на числеността на даден вид който е с висок консервационен статус се гледа първо материала от изходните форми да е по възможност получен от самия биотоп. пример: в момента сме възложили размножаване в лабораторни условия на урумово лале (балкански ендемит), за което беше необходимо събиране на семенен материал и луковици след периода на цъфтеж, само че задължително условие беше те да са събрани от находището в което в последствие ще се въвеждат. имаме и още едно находище на вида на около 100 км. от това, но за него изришно ни забраниха да го пипаме за да не се смесят генотипите от двете локални находища .... което малко не го разбирам защото в арела на вида така или инъче общия генофонд на популацията в българия ще се запази.
...... за всеки случай ако пазариш някой вид за който знаеш много малко имай едно на ум.

..... мисля че няма да е лошо да напиша нещо във синтезиран вид за регистрационния режим по ЗБР, въпреки че по отношение на акваристиката към момента той няма голямо отношение, но е хубаво да се знае, още повече, че много хора си гледат освен аквариумни обитатели и други животни, например питони, игуани, папагали, примати и т.н. може да сложа и снимка на разрешително за внос/ респ. износ по конвенцията и на карти за търговия в българия по двата образеца. ще цитирам и забраните за защитените видове от нашата фауна със съответните размери на глобите и размера на присъдата за видове от бернската конвенция

killiman

Цитат на: "desimil"при извършване на мероприятия по възстановяване на числеността на даден вид който е с висок консервационен статус се гледа първо материала от изходните форми да е по възможност получен от самия биотоп.

Поради тази причина в акваристиката все повече се набляга на точния произход на дадени рибки, като след видовото или подвидовото име следва още едно, най-често географско понятие, означаващо имено произхода на рибките. Понякога има и други инициали и цифрички, които също носят информация за дадена популация.

desimil

killiman вероятно в акваристиката по този начин се отразява географската раса. сещам се например, че големия синигер е вид с обширен ареал в европа, като вид си е един (Parus major), но е представен от 7 географски раси.
принципно погледнато обаче в такснономично отношение след род и вид следва да се въведе подвид (genus/species/subspecies), напр. psittacus erithacus erithacus, psittacus erithacus princeps и psittacus erithacus timneh-различни подвидове на африканския сив папагал, известен още като жако. първите две са големите или още кралски жака (ако трябва да бъдем точни с общоприетите търговските наименования първото е голямо жако, а второто е кралско, но разликата е труднодоловима), а третото е скалното или още малко или тимни жако.

killiman

Ами да, така е. Примерът, който съм дал е за строго локализирани местообитания на даден вид рибки. И при тях има миграция, но не чак като при птиците. Мисълта ми беше, че смятам за правилно решението да се взима материал за изкуствено развъждане и след това за повторно заселване на организмите там, от където са взети първоначално. Въпреки, че две различни популации са от един вид, че нямат външни различия (еднакъв фенотип) не е гаранция, че генетично са напълно еднакви. Все пак си мисля, че еволюцията е непрекъснат процес.
Може и да бъркам, знам ли...

Boby_

За рибите, при които отелните популации са изолирани една от друга, това е така.
Но случаите с Малави и Танганайка са по-различни (аз си дълбая за тях, щото това си ме влече). Там има множество разновидности на един и същ биологичен вид, които са изолирани само от разстоянието помежду си и които понякога се смесват по естествен път. Точно там може да се наблюдава еволюцията в действие.
Аз в последно време започвам да ставам привърженик на една теория за еволюцията, която оспорва тезата на Дарвин, че еволюцията протича равномерно и с еднакъв темп. Нарича се Теория на прекъснатото равновесие и според нея еволюцията протича стъпаловидно - дълги периоди на сравнителен застой са следвани от кратки на буйно развитие.  Фактите подокрепят по-скоро тази теза, отколкото тезата за непрекъснатостта на еволюцията.
Но това е съвсем друга тема вече  
:wink:

killiman

Боби, предполагам, че и при цихлидите от тези езера се наблюдават различия при едни и същи видове, обитаващи различни краища на водоема. Ще ми е много интересно ако пуснеш някакъв линк или директно снимки.
Аз ще дам пример с кили рибките. Наистина, техните местообитания са доста по-изолирани едно от друго, но все пак разликата е очебийна, въпреки, че са един вид.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftaws.club.fr%2FN._eggersi-B-500.jpg&hash=c853ffc912bae31eeea880295fd1a176d85b4773
Nothobranchius eggersi "Bagamoyo" TZH 2005-03

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F2652%2Fo632808036964218750.JPG&hash=88574f859689c3e4397644043d2263b9f069556e
Nothobranchius eggersi "Utete" TZ 97/55

С този пример искам само да подкрепя виждането си, че наистина е редно връщаните обратно в природата организми да се пускат там, където са били взети техните диви предшественици. Вижда се, че разликата във фенотипа е огромна, какво остава за генотипа.

desimil

boby преди време мисля че четох някъде за тази теория за  която казваш- етапи на сукцесия, прекъснати от етапи на относителен климакс, но мисля че се отнасяше основно за възникването на екосистемите и не толкова за самата еволюция, но не съм сигурен. общоприет възглед е обаче, че след период на климакс настъпва регресия. ако тази теория се възприеме като основна, то тя не може да обясни изчезването на видовете, защото не е детайлна.
всъщност съм повече привърженик на правилото, че основен елемент тласкащ еволюцията е бавната и продължителна промяна на факторите на средата на обитание, към които те за дълъг период от време следва да се адаптират, вследствие на което се изменят. бързата промяна на тези фактори обаче е причина за изчезване на видове, които не успяват за краткия период на възникване и дългия период на въздействие на тези фактори да се приспособят към тях.
въпреки че звучи най разумно обаче, всяка теория третираща евилюцията, нейния ход, механизмите които я предизвикват и т.н. априоре е правилна с условие на "допустима грешка", т.е. всяка има своите достойнства

desimil

killiman голяма разлика тез двете бе братко  :shock:
сигурен ли си че формите не са такива вследствие на селекция, щото ако и при дивите форми е така, то тези двете направо са си за отделни видове

chaykov

Цитат на: "desimil"killiman голяма разлика тез двете бе братко  :shock:
сигурен ли си че формите не са такива вследствие на селекция, щото ако и при дивите форми е така, то тези двете направо са си за отделни видове

бе братко това е killiman на дали има някой по-запознат от него на тема КИЛИ...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

zmeq

Външният вид не е толкова определящ фактор. Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат. Ама я застани до негър  :roll:.

killiman

Цитат на: "desimil"killiman голяма разлика тез двете бе братко  :shock:
сигурен ли си че формите не са такива вследствие на селекция, щото ако и при дивите форми е така, то тези двете направо са си за отделни видове

Абсолютно сигурен! И двете са от Танзания. Кили акваристите не уважаваме кръстоските и селекционните форми при кили рибките. Първата рибка е хваната през 2005 година, втората - през 1997. Тя втората е от моето стопанство де...Но прародителите и са хванати тогава. Може би след време ще ги направят отделни подвидове. А може и така да си останат.

desimil

Цитат на: "zmeq"Външният вид не е толкова определящ фактор. Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат. Ама я застани до негър  :roll:.


..... но следваше да добавиш май че арела на homo sapiens (понякога на трето място изписват и recens) практически обхваща кажи речи цялата суша. примера който той дава за тези рибки е доста далече като казус от това което ти казваш. въпреки това се разбра какво имаш предвид и донякъде може би си прав.

абе последно някой разбра ли дали ще има конкурс за коледа-

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5403

тука бая писане падна ама нищо конкретно май не се реши

chaykov

Цитат на: "desimil"
Цитат на: "zmeq"Външният вид не е толкова определящ фактор. Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат. Ама я застани до негър  :roll:.


..... но следваше да добавиш май че арела на homo sapiens (понякога на трето място изписват и recens) практически обхваща кажи речи цялата суша. примера който той дава за тези рибки е доста далече като казус от това което ти казваш. въпреки това се разбра какво имаш предвид и донякъде може би си прав.

абе последно някой разбра ли дали ще има конкурс за коледа-

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5403

тука бая писане падна ама нищо конкретно май не се реши

мисля че прекалено много задълбаваш темата има си достатъчно материал изписан за видовете, и видовото разнообразие изобщо а за килитата не мисля, че има смисъл да говориш много защото все още се знае малко за тях защото все пак са вид който е открит неотдавна
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Boby_

Цитат на: "killiman"Боби, предполагам, че и при цихлидите от тези езера се наблюдават различия при едни и същи видове, обитаващи различни краища на водоема. Ще ми е много интересно ако пуснеш някакъв линк или директно снимки.

Да, разликите са огромни. Ще дам за пример разпределението на десетките разновидности на едва осемте вида в рода Tropheus в езерото Танганайка. Картинките са много, затова направо влезте и разгледайте картата - когато попаднах на нея, прекарах цял час в разглеждане.
Ето я:
http://cichlidae.com/sections/tb/distribution/default.php

А картата е правена през 1998 - оттогава са открити и описани още поне 15-тина разновидности - почти всеки ден "изникват" нови.  :lol:

Longanlon

Цитат на: "zmeq"Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат.

Наистина са много близки, но така е с повечето живи организми - по-голямата част от ДНК е за това как се синтезират белтъци, как е устроена клетката, а външния вид е мъъъъничка частичка само... Тва е се едно картинки и фотошоп - както и да ти изглежда картинката, колкото и да е голяма, каквото и да я правиш, обема на самия фотошоп е много по-голям от нейния като информация :) Не с други раси, ами даже с шимпанзетата имаме 99.9% еднаква ДНК.

Но, изобщо не е вярно, че на генетично ниво не могат да се определят расите - даже отделните хора могат да бъдат различени по своето ДНК, както знае всеки, който е гледал "От местопрестъплението" :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

zmeq

Цитат на: "Longanlon"[
Но, изобщо не е вярно, че на генетично ниво не могат да се определят расите - даже отделните хора могат да бъдат различени по своето ДНК, както знае всеки, който е гледал "От местопрестъплението"

Не казвам, че не може да различиш хората. А това че не може да определиш расата  :wink: .

Boby_

Цитат на: "zmeq"
Цитат на: "Longanlon"[
Но, изобщо не е вярно, че на генетично ниво не могат да се определят расите - даже отделните хора могат да бъдат различени по своето ДНК, както знае всеки, който е гледал "От местопрестъплението"

Не казвам, че не може да различиш хората. А това че не може да определиш расата  :wink: .

Може, може. Даже народности определят по ДНК.

Boby_

Във връзка с тази тема днес попаднах на едно изключително притеснително твърдение - Tropheus moorii "Ilangi", които са били разпространение в южната част на ез. Танганайка, в района на залива Н'камба в Замбия, вече не се среща в природата.
Авторите на твърдението смятат, че това се дължи на комбинацията от риболов, хищници и прекомерен улов за акваристиката.

Ето оригиналният линк:
http://www.fishaholics.org/show_fish.php?FishIndex=33

killiman

Цитат на: "Boby_"Във връзка с тази тема днес попаднах на едно изключително притеснително твърдение - Tropheus moorii "Ilangi", които са били разпространение в южната част на ез. Танганайка, в района на залива Н'камба в Замбия, вече не се среща в природата.
Авторите на твърдението смятат, че това се дължи на комбинацията от риболов, хищници и прекомерен улов за акваристиката.

Ето оригиналният линк:
http://www.fishaholics.org/show_fish.php?FishIndex=33

Ето прекрасен пример за част от добрата и полезна роля на акваристиката. Сигурен съм, че ако се направи някаква запазваща програма, след известно време този Tropheus moorii "Ilangi" ще плува отново по родните си места. Като че ли акваристите са единствените, които ще имат шанс да изкупят вината си за изчезването на тази разновидност. Разбира се, не и без помощта на различни фондации и правителствени служби.
Става ясно защо трябва да пазим линиите и видовете чисти.

А картата е уникална! Изниква обаче друг въпрос. За кръстоските между отделните цветови вариации. Възможно ли е те да са временни? В смисъл, две съседни популации дават потомство и като следствие от това се появява някаква временна форма, заемаща междинна позиция, която след определен период от време изчезва. Или се запазва. Според случая. И това да е една от причините за изчезването на Tropheus moorii "Ilangi"?

Boby_

Цитат на: "killiman"
Изниква обаче друг въпрос. За кръстоските между отделните цветови вариации. Възможно ли е те да са временни? В смисъл, две съседни популации дават потомство и като следствие от това се появява някаква временна форма, заемаща междинна позиция, която след определен период от време изчезва. Или се запазва. Според случая. И това да е една от причините за изчезването на Tropheus moorii "Ilangi"?

Не мисля, че е възможно - принципно на картата популациите изглеждат "сгъчкани", но в действителност това не е така. Разстояние от няколко десетки километра за риби като трофеусите не е малко. Освен това трябва да се е случило нещо екстраординарно, за да се размоножават различните цветни разновидности помежду си - например да са сбутани в тесен аквариум или да има сериозен недостиг на партньори от противоположния пол със същата окраска. На всичко отгоре (поне доколкото знам) се описват като нови разновидности само такива, които запазват стабилна линия и в потомството си, т. е. са достатъчно сродни генетично, за да няма отклонения от белезите и заличаването им след няколко поколения.
По отношение на Танганайка нещата са доста сложни всъщност - голям проблем е и икономическото развитие (т. е. липсата на такова) на много от крайбрежните райони. Единственото препитание на голяма част от населението е риболовът. А с увеличаването на населението и намаляването на крайбрежните популации нещата придобиват застрашителни краски.
Опазването на чиста линия в аквариумите по света е проблем - обикновено се отгелждат близкородствени рибки и това с времето оказва влияние.
Но основният проблем според мен е липсата на пари за подпомагане на икономическото развитие в региона.
От друга страна ние самите в България не сме цъфнали и вързали дотам, та да вземем да оправяме африканците. Да му мислят развитите икономически държави.
:wink:

killiman

Цитат на: "Boby_"
От друга страна ние самите в България не сме цъфнали и вързали дотам, та да вземем да оправяме африканците. Да му мислят развитите икономически държави.
:wink:

Да, това безспорно е така. Визирам точно развитите икономически държави. :wink: Но при днешните условия и ние не бива да се подценяваме, поне по отношение на запазване на чисти линии аквариумни рибки.

Boby_

Цитат на: "killiman"...но при днешните условия и ние не бива да се подценяваме, поне по отношение на запазване на чисти линии аквариумни рибки.

Да, прав си.
Лично на мен съвестта ми е чиста като първия сняг - винаги съм говорил разпалено (даже твърде разпалено понякога) против хибридите, винаги съм съветвал всеки, който ме е питал (а и някои, които не са) да не смесват видове и разновидности, при които има вероятност да се кръстосат и (най-важно) винаги съм спазвал като действия това, което съм говорил. Но аз съм никой - любител, отглеждащ риби за собствен кеф и понякога продаващ някое рибе, колкото да си "избия" разходите за храна.
Лошото е, че има хора (поне сред отглеждащите и търгуващите с цихлиди у нас), които далеч не са толкова стриктни, а доста от тях развъждат и търгуват множество видове. Все пак не съм виждал в България някой да търгува с трофеуси, които са явни кръстоски, което е обнадеждаващо.

cihlidi_fan

Цитат на: "Boby_"Да, разликите са огромни. Ще дам за пример разпределението на десетките разновидности на едва осемте вида в рода Tropheus в езерото Танганайка. Картинките са много, затова направо влезте и разгледайте картата - когато попаднах на нея, прекарах цял час в разглеждане.
Ето я:
http://cichlidae.com/sections/tb/distribution/default.php

А картата е правена през 1998 - оттогава са открити и описани още поне 15-тина разновидности - почти всеки ден "изникват" нови.  :lol:

Много странно аз когато попаднах на тази карта търсих конкретно моите трофеуси и ги нямаше. Също така нямаше снимките които са долу.  :roll:  Може и аз да греша, но си спомням, че висях един час и не намерих Чимбите и се отказах щото се ядосох, че не мога да ги намеря, следователно мисълта ми беше, че картата е може би ъпдейтвана? Скоро при това.  :roll:  Мерси все пак, че ме подсети пак за този линк, сега ги гледам, дано скоро всички видове да си имат снимки.  :)

Това с изчезналият вид трофеус как може да са докаже, че със сигурност не са останали никакви? Няма ли вероятност да са останали там някъде няколко колонийки?  :cry:  :?:  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

desimil

[[мисля че прекалено много задълбаваш темата има си достатъчно материал изписан за видовете, и видовото разнообразие изобщо а за килитата не мисля, че има смисъл да говориш много защото все още се знае малко за тях защото все пак са вид който е открит неотдавна]]
:?:  :?: chaikov


desimil

Цитат на: "chaykov"
Цитат на: "desimil"
Цитат на: "zmeq"Външният вид не е толкова определящ фактор. Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат. Ама я застани до негър  :roll:.


..... но следваше да добавиш май че арела на homo sapiens (понякога на трето място изписват и recens) практически обхваща кажи речи цялата суша. примера който той дава за тези рибки е доста далече като казус от това което ти казваш. въпреки това се разбра какво имаш предвид и донякъде може би си прав.

абе последно някой разбра ли дали ще има конкурс за коледа-

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5403

тука бая писане падна ама нищо конкретно май не се реши

мисля че прекалено много задълбаваш темата има си достатъчно материал изписан за видовете, и видовото разнообразие изобщо а за килитата не мисля, че има смисъл да говориш много защото все още се знае малко за тях защото все пак са вид който е открит неотдавна

аз все пак преди да ти отговоря конкретно на теб мисля че пак трябва да прочетеш това което съм написал и това което ти си написал и да помислиш върху него.
за килитата- кой тоз мушмурок дето откри нов вид гръбначно животно (не говорим за отдиференцирани подвидове) в близките 10-тина години, дето са забравили да му дадат нобелова награда и всички тука дето сме прочели поне последната страница на някоя зоология да не сме чули за него ;-) може и аз да съм се объркал нещо chaikov ама я погледни пълния таксон на една кили рибка, по реда по който се изписва в таксономично отношение и виж кога е открит съответния вид. все ми се струва че се обади неподготвен ама може и да бъркам, за което се извинявам предварително

chaykov

Цитат на: "desimil"
Цитат на: "chaykov"
Цитат на: "desimil"
Цитат на: "zmeq"Външният вид не е толкова определящ фактор. Чувал съм, че човешките расите са толкова близки по генотип, че на този принцип не могат да се различат. Ама я застани до негър  :roll:.


..... но следваше да добавиш май че арела на homo sapiens (понякога на трето място изписват и recens) практически обхваща кажи речи цялата суша. примера който той дава за тези рибки е доста далече като казус от това което ти казваш. въпреки това се разбра какво имаш предвид и донякъде може би си прав.

абе последно някой разбра ли дали ще има конкурс за коледа-

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5403

тука бая писане падна ама нищо конкретно май не се реши

мисля че прекалено много задълбаваш темата има си достатъчно материал изписан за видовете, и видовото разнообразие изобщо а за килитата не мисля, че има смисъл да говориш много защото все още се знае малко за тях защото все пак са вид който е открит неотдавна

аз все пак преди да ти отговоря конкретно на теб мисля че пак трябва да прочетеш това което съм написал и това което ти си написал и да помислиш върху него.
за килитата- кой тоз мушмурок дето откри нов вид гръбначно животно (не говорим за отдиференцирани подвидове) в близките 10-тина години, дето са забравили да му дадат нобелова награда и всички тука дето сме прочели поне последната страница на някоя зоология да не сме чули за него ;-) може и аз да съм се объркал нещо chaikov ама я погледни пълния таксон на една кили рибка, по реда по който се изписва в таксономично отношение и виж кога е открит съответния вид. все ми се струва че се обади неподготвен ама може и да бъркам, за което се извинявам предварително

   Интересна дефиниция мушмурок... който е открил някакъв нов вид!!! Ако смяташ всички откриватели за мушмуроци, събличай се гол фащаи сопата и у гората ! ! !
   Плюс това всеки си е специалист в областта аз ако те питам как се зарежда обратния канал на усиловател Deltaline за интернет и колко dB трябва да влезе в модема за да се върже? Ще ми отговориш ли? Знаеш ли колко dB сигнал трябва да влезе в телевизора ти за да гледаш качествена TV ? Или какво затихване на сигнала има RG 11 на 100м ?  

Ай със здраве!!!

Питай killiman за видовете килита не питай мен!!! Просто се изказваш не подготвен по тази тема познанията ти по зоология мисля че не са достатъчни да говориш за кили рибки ! ! !
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

desimil

chaikov нещо друго имах предвид аз, но няма значение.

                  Family: Aplocheilidae
                   Genus: Fundulopanchax (Radda, 1970)
                     Species: gardneri
                       Subspecies: lacustris
                         Scientific Name: Fundulopanchax gardneri lacustris
                           Species Authority: (Boulenger, 1911)

килитата са много хубави ама ми се струва че в моя аквариум няма да им е удобно. Epiplatys annulatus определено ме очарова.

Boby_

Цитат на: "cihlidi_fan"

Много странно аз когато попаднах на тази карта търсих конкретно моите трофеуси и ги нямаше. Също така нямаше снимките които са долу.  :roll:  Може и аз да греша, но си спомням, че висях един час и не намерих Чимбите...

Ааа, там са си чимбите, като Tropheus moorii  "Chimba" ги търси. Описани са допълнително и като "Black Red Moorii", "Cameron Moorii" и "Sambian Red".
Картата е стара, както казах - отпреди разделянето на комплекса moori.


Цитат на: "cihlidi_fan"Това с изчезналият вид трофеус как може да са докаже, че със сигурност не са останали никакви? Няма ли вероятност да са останали там някъде няколко колонийки?  :cry:  :?:  :roll:

Информацията не е окончателна - Ilangi винаги са били рядка разновидност. Но според автора на статията Чимба ги изместват и сега се срещат по предишните местообитания на Иланги. [/url]

killiman

Цитат на: "desimil"

                  Family: Aplocheilidae
                   Genus: Fundulopanchax (Radda, 1970)
                     Species: gardneri
                       Subspecies: lacustris
                         Scientific Name: Fundulopanchax gardneri lacustris
                           Species Authority: (Boulenger, 1911)

килитата са много хубави ама ми се струва че в моя аквариум няма да им е удобно. Epiplatys annulatus определено ме очарова.

Да, искаш да покажеш, че въвеждането на род Fundulpanchax става през 1970 г, а видът е описан още през 1911 г.
А относно нобеловите награди.....
Виж тази тема. Не е за килита, но за гръбначно жинотинче става дума. http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2721

А! Ето нещо и за кили рибките:

http://www.mapress.com/zootaxa/2006f/z01275p029f.pdf

Все още има попадения тук-таме.  :wink:
Ако си направиш подходящ аквариум за Epiplatys annulatus, ще се постаря да пристигнат няколко рибки при теб.
Поздрави!

desimil

Ако си направиш подходящ аквариум за Epiplatys annulatus, ще се постаря да пристигнат няколко рибки при теб.
Поздрави![/quote]

много благодаря за препратката- интересни неща пише. то всъщност май ще се окаже че не трудно се проучват, ами трудно могат да бъдат открити на местата където първоначално са били описани, защото местообитанията им са ликвидирани. кой знае още колко видове се затриват покрай пресушаването на торфени блата, като се има в предвид че тези места са със специфична биотопична характеристика.
за предложението за рибките- със сигурност ще се възползвам, но предварително ще пусна снимки на аквариума след като го заредя.
в този за който сега се грижа (в службата) просто е немислимо да сложа каквото и да е, защото към момента пирани живеят там.
можеш ли да дадеш един линк с повечко снимки да погледна аквариуми пригодени за килита, за да попрочета как са устроени, или поне визуално да се ориентирам. четох във форума за килитата, но там препратките в повечето случаи са към може би временни аквариуми за изложби на самите екземпляри.

killiman

Ето една тема, в която можеш да видиш снимки на общ аквариум с кили рибки. Нищо различно от аквариуми за други видове рибки.

http://www.killies.com/forum/viewtopic.php?t=3307

А ето и една снимка на аквариум с Epiplatys annulatus.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F2652%2Fo632996281938906250.jpg&hash=45e07f08974d96b500630e182d76977bb4c7adfe

Смятам, че се получи хубава тема и не искам да я разводняваме повече с общи приказки за рибките. Може да продължим в някоя от специализираните секции на форума.

desimil

:wink:
ако има нещо ще питам където трябва. до края на седмицата ще се опитам да приключа с поста който съм намислил да сложа тука.

Similar topics (5)

18885

Публикации: 12
Прегледи: 5751

59023

Публикации: 1
Прегледи: 2664

12918

Публикации: 16
Прегледи: 8098

9810

Публикации: 3
Прегледи: 3328