• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.06.2024 18:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Статия за глинените топчета

Започната от chandler, 14.07.2006 19:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igenov

Аз ги пека в микровълновата фурна без да ги суша - 30 мин. на 60% от мощността. Не се пукат и стават много корави. Все пак може да има значение и самата глина.

Borko7

Цитат на: Raven - 14.07.2006 22:40
ГЛИНЕНИ ТОПЧЕТА
Вече рецептите са по избор и фантазия - аз слагам Кристалон Лазур или Син,Тензо котейл, малко пресят хумус от пръст за саксийни растения и малко тор от червен червей. Калий няма смисъл да се слага, но съм слагал допълнително магнезиев сулфат.
Цитат

Raven, защо няма смисъл от калий?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Raven

Калият се усвоява предимно листно стеблено,през корените усвояемостта му е по слаба.

Торовете за сухоземни растения които са с повече калий също са предвидени за пръскане а не за поливане.

Освен това аз предпочитам кореновата подхранка защото е по естествена и по безопасна,не предизвиква поява на водорасли и растенията я усвояват по пълноценно.

Това разбира се не е само мое виждане а е основна доктрина при системата на чичо Амано- той тори минимално във водата ,основно с калий и разчита на магическите си субстрати.

При листно стеблената подхранка във водата има риск от водорасли,но когато става въпрос за калий не е толкова опасно защото предозирането му не е толкова рисковано.

Все пак винаги трябва да се държи сметка в какво съединение е калият и коя е другата съставка.

Амано смята калият за един от най важните макроелементи и съветва да не се пропуска.
Освен това той съветва торенето да започва с калий,в новите аквариуми имам предвид.
След това постепенно идват другите елементи.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Borko7

Аз именно това почнах. Имам позва и някакъв субстрат в грунда, но листата станаха на точки и реших, че е липса на калий, та почнах да давам малко. Но искам да омеся и глинени топчета и се чудих защо не се слага калий в тях. Мерси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

kuvert

Цитат на: igenov - 25.06.2007 11:31
Аз ги пека в микровълновата фурна без да ги суша - 30 мин. на 60% от мощността. Не се пукат и стават много корави. Все пак може да има значение и самата глина.
Подкрепям!
Правих няколко опита-с чиста глина,глина с кристалон,глина с хумус.Правя топчетата,нареждам в една чинийка от кафе и в микровълновата за 2 минути.Стават като камък.При потапяне във вода след половин час глината е омекнала.
Единственият проблем който срещнах е,че при топчетата с кристалон самият кристалон се разтопи от микровълните.Пое в глината,но дали е запазил свойствата си-незнам.Наложи ми се да вадя няколко растения-криптокорина,ехинодорус-корените им бяха засмукали здраво глината.В един от опитите бях прекалил с кристалона.Резултат-изгорели растения,зелена брада и мнооого ядове.Реших проблема с няколкодневна смяна на водата в големи количества-40-50%

bicho1976

27.05.2009 12:09 #20 Last Edit: 27.05.2009 12:11 by bicho1976
Незнам дали си струва да се правят тези топчета собствено ръчно след като се продават готови такива.Лично аз си вземах готови на JBL,все още не мога да предценя ефекта от тях,но мина едва седмица откакто ги сложих.

Живко

Един линк от архивите.
Може да се изрови нещо полезно, но колко е актуално....

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,273.0.html
Никой не се е родил научен.

JivkaGK

Цитат на: chandler - 14.07.2006 19:54

Внимание начинаещи:
Глинените топчета се слагат от някои акваристи за подхранване на корените на растенията в аквариуми, в които има много растения, но няма достатъчно риби, които да ги наторяват. Други акваристи не слагат топчета дори в растителните аквариуми. В малки аквариуми и в такива с малко растения топчета изобщо не се слагат.

И в този ред на мисли възниква въпросът "Как се вадят от водата?"  [:-}  *JOKINGLY*
Надявам се да няма страшни последици ако все пак са сложени. Охлювите се оказаха най-разпространения обитател в аквариума ( даже и ребата се скри). Надявах се с тези топчета да имам аквариум като показания. Взех повечко риби, сега охлювите се крият.

Paskalev

Имам работещ аквариум 80 литра с 5 неонки в него, мога ли да сложа глинени топчета или рибите са достатъчно за да ги наторяват?
Растенията също са доста: валиснерия, лимонофила, бакопа, анубиаси. Подходяща ли е употребата им и как се поставят при вече работещ аквариум или ще трябва да ги изкореня и после да ги посадя наново.
(rock)

anasarka

За тия растения можеш да минеш и без топчета
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

tomatomov197

Цитат на: Paskalev - 20.03.2012 17:18
Имам работещ аквариум 80 литра с 5 неонки в него, мога ли да сложа глинени топчета или рибите са достатъчно за да ги наторяват?
Растенията също са доста: валиснерия, лимонофила, бакопа, анубиаси. Подходяща ли е употребата им и как се поставят при вече работещ аквариум или ще трябва да ги изкореня и после да ги посадя наново.
Глинените топчета отстъпиха място на таблетките за корени .  За твоите растения не са подходящи , спокойно си ползвай течна тор при нужда , а рибките са ти малко и спокойно можеш да сложиш още 20 неона .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

VenusVicious

Хора, днес ще почвам да си подреждам аквариума и преди да си сложа грунда вътре искам да ви питам нещо: аквариумът е 60 л и в него планирам да гледам един чифт гупи, един мъжки хелер, 3-4 риби данио, един анциструс и следните растения - криптокорине, спираловидна(блатна)валиснерия, хигрофила(индийска водна звезда), вистария, воден шип....това в скобите са другите имена на тия растения...

Имам ли нужда от топчета и ако имам, някой да ми обясни каква точно да е глината и откъде да ги намеря тия торове.

Поздрави, Софи!

zariio

Нямаш нужда от глинени топчета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

crazzzy

Колеги здравейте, зная, че темата е стара, но да пробвам  :-) някой компетентен знае ли дали от глината на снимката могат да се направят глинени топчета за растенията, глината е червена за моделиране и може да се пече, предварително благодаря.


elsenior

И мен ме интересува дали става ......
Събуждам се с варненски чайки в бургаския си хотел; закусвам карнобатска гроздова с македонско мезе; шефът ми - павликенец - ни отпуска "габровски" премии, а колежката ми жужи на главата като русенски комар. В края на деня жадувам за нещо пернишко! Винкел!

Similar topics (5)

19286

Публикации: 6
Прегледи: 8071

40858

Започната от Mirobg


Публикации: 0
Прегледи: 1857

19305

Публикации: 8
Прегледи: 5033

273

Публикации: 80
Прегледи: 40321

3668

Започната от Quacker


Публикации: 17
Прегледи: 9493