• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 18:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструса ми... ИЗЧЕЗНА !!!

Започната от boxko, 04.06.2011 21:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bolta

Не знам за Анциструсите, но вижте Гастромизоните, какво правят! :-)

funny_bunny

Току що ме отчая....милото ми, тъкмо да го кръстя и то избягало...е, май ще да покрия и другата дупка преди да пусна следващото. Само се чудя дали пакетчето с гранулките е достатъчно тежко, за да попречи на рибе да излезе по този начин от аквариума...

Bolta

Пак казвам, никога не съм виждал Анциструс да се катери така, както Гастромизона. Знам, че се опитват да излязат от водата, ако параметрите не им харесват, но дали е по този начин...
По-добре изрежи две парчета стиропор и ги сложи върху ъгълчетата, аз правих така в един аквариум, заради Ампулариите, че четох че се разхождали извън аквариума. *CRAZY*

funny_bunny

Как точно да ги сложа, че да са стабилни и здраво хванати?

stilista

Цитат на: funny_bunny - 02.08.2011 14:19
Мда, забелязах, че се катери по стъклото (затова и покрих по-голямата дупка с пакетчето с гранулките), но на мен водата ми е на поне 5см под ръба на аквариума, може ли да се катери, като е напълно излязъл от водата?
Може,стига да иска и повече от 5см може да изкачи щом е решил да емигрира.
Цитат на: Bolta - 02.08.2011 14:29
Не знам за Анциструсите, но вижте Гастромизоните, какво правят! :-)

А тея пък са уникални  :-D Като си рестартирах аквариума едвам ги извадих!Залепват в пъти по силно за стъклото и няма вадене.Накрая с риск за живота му го премествах на ръка като го отлепих на принципа на вакумката.Оставам с убеждението че са доста по старателни със стъклата от анциструсите.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Bolta

Цитат на: funny_bunny - 02.08.2011 14:38
Как точно да ги сложа, че да са стабилни и здраво хванати?
Като си помогнеш с малко тиксо или ги изрежеш така, че да прилепват плътно към стъкления капак и задното стъкло на аквариума.

funny_bunny

Благодаря, така и ще направя!

Анциструсчето може ли да е решило да "мигрира" заради лабеото или го прави само заради параметри на водата? Лабеото изглежда като да се чувства добре, пък в зоомагазина ми казаха, че живеели при почти едни и същи условия.
: 02.08.2011г 14:02ч
Разрових се отново зад и под шкафа и открих останките на анциструсчето... :'( Ясно какво е станало, остава ми да внимавам със следващото. Мир на праха му  O:-)

easternalien

За първи път чувам за "бягство" на анцисртус...явно и това се случва
Колко ти е пълен аквариума?

funny_bunny

16л е самият аквариум с размери 42см дължина х 26см височина х 16см ширина, пълен е 14л - 4-5см под ръба.

salamandar

Мойте анцитруси бяха пощурели,2-3 дена как си стоят лепнат на стъклото почват да пускат балончета и се изтрелват на повърхността.За секунда и после пак се гмуркат надоло,когато попитах един приятел на какво се дължи това той ми каза че нешо с водата не ми е наред.Там кадето работя занесох проба от аквариумът и ми казаха следните показатели :pH - 7.7 ;ppM - 150;соли - 435мл на литър;Проводимост 870.Незнам дали са добри или не,но 2 седмици подрет правих смяна на водата на 91лт по 25лт сменях на 3 дена.Явно нещата са се нормализирали понеже анцитрусите си кротуват сега и нямам такива скачаци.Добре че съм с капак че и аз шях да имам смъртни случай.Това е при мен,нещата се оправиха само от смяната на водата можеш да пробваш да сменяш и ти.

funny_bunny

Ами, от 16л сменям между 3 и 5 на всеки 7-10 дни, зависи колко гадост има да се чисти. По принцип е мека моята, а и добавям sera aquatan, имам и водни растения, от които 3 са егерии. Не съм проверявала характеристиките с тестове, но все си мисля, че би трябвало да е ок, имайки предвид, че лабеото изглежда чудесно - тъмно сиво с много ярко оцветени перки и опашка, плува си с кеф и има апетит. Аз затова се чудя дали анциструсът не е избягал, заради гоненето и тормоза... А иначе и той изглеждаше добре, с нормален цвят, от втория ден още.

Но, ако при следващото нещата не се нормализират до седмица-две, ще пробвам и с по-честа смяна на водата.

salamandar

И аз имам лабео,но нямам проблеми с него.А и едва ли е от него проблема,ти си провери параметрите на водата,и недей да чакаш да замърсят и тогава да сменяш вода.

funny_bunny

Е, то тя не изглежда мръсна, ама нали като сифонирам дъното, се смучат изхвърлените от тях неща, пък аз сифонирам, докато не спра да виждам такива :-)

Ще помисля за тестове, може да взема този месец и да проверя.

salamandar

Е ти нечакай да изглежда мръсна :) нали ти казвам че мойте спяра да скачат след 2 седмици смяна на водата.Ами да ще е добре да вземеш тестове.Тука по нашият край е твърда рай за цихлиди  *JOKINGLY*

funny_bunny

Искам съвет за тестове. Гледам този на Sera - бързия тест, който е за pH, kH, gH, NO2, NO3. Достатъчно ли е да проверя тези параметри или не? И откъде мога да намеря по-евтин такъв тест или аналогичен на него, понеже този го гледам сега за 25лв?

Намерих и един на JBL, за същите показатели, по 50 лентички, някой има ли впечатления от него?

PS: Извинявам се, ако не тук е точното място на въпроса ми :-[
: 02 август 2011, 18:19:31
Сега се сетих още нещо - на втория ден, след като взех анциструсчето, направих разместване на растенията, добавих едно ново, смених 1/3 от водата (някъде 3 дни преди това пак бях чистила) и добавих от течната тор на Tetra - PlantaMin. Само че от нея дозата след първоначалното добавяне я пише на всеки 14 дни, а аз тази я добавих 7-10 дни след предишната. Дали това може да е направило водата негодна за анциструсчето? В съдържанието пише "високо съдържание на желязо, микроелементи и магнезий" (за магнезия не съм напълно сигурна, понеже доста размазано е написано и разчитам само "маг...").