• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 17:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за разпънки

Започната от svet, 26.02.2009 23:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svet

Здравейте !
След като потърсих в други теми и не намерих отговор на въпроса ми искам да попитам следното. Според вас нужно ли е допълнително укрепване на аквариум с размери 60/40/37 - 88л. ? Дебелината на стъклото е 5 мм.  :-)
Thanks !

morriddin

27.02.2009 09:06 #1 Last Edit: 27.02.2009 19:45 by morriddin
Надлъжни - задължително, други - не обезателно, ама няма и да пречат! *THUMBS UP*

barabata

27.02.2009 09:38 #2 Last Edit: 27.02.2009 09:56 by barabata
Напречни ако слагаш може да се отрежат триъгълничета в ъглите да можа да изведеш кабелите на техниката заедно със щепсела (гледай да премериш предварително) . При мен махам и четирите ъгълчета за да мога да завъртя аквариума както си искам и да изведа техниката където си искам.

Надлъжни не ти трябват. Ако все пак си решил да слагаш може да ги използваш като релсички за плъзгащи се капаци и трябва да ги предвидиш да има място между релсичката и напречната разпънка за да се прибира капака. Ако имаш капачета е хубаво да се силиконират някой ръбчета за да не се счупи нещо при нервно отваряне и затваряне. Също така ако оставяш триъгълници по ъглите за кабели е хубаво релсичките да не отиват до края на стъклото за да не пречат на кабелите.
Предимството на плъзгащите капаци е че няма да се налага да вигаш капака или да правиш сложни акробатики за да си нахраниш рибите.
Иначе  виж аз какво съм направил: тук и  позавършен ама не съвсем.
Сега си стои на терасата и даже не съм го тествал на пълнене. Сигурен съм че няма да протече ама тестовете са си тестове. Пък жената вече изнамери 4 афиосимиона (всъшност не съм сигурен , можа да са и Fundulopanchax gardneri).

Лентичките по дъното ги слагам за застраховка - хем увеличават шева , хем ако се чукне аквариума (докато се носи някое ъгълче) пак няма да протече. И да не е хванало някъде по шева то има голям шанс допълнителната лента да уплътни пропуска. Много е тръдно обаче разглабянето на такава свръзка ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

abaro

Не знам на каква основа горните двама дават подобни съвети, но допускат фундаментални грешки.
Надлъжни РЕБРА се казват тези ленти от стъкло, с ширина 3-4см, които се лепят в горния край на ДЪЛГАТА страна на аквариума. Те служат за да уякчат дългите стъкла на огъване, тъй като горната им страна е свободна, а в следствие на налягането на водата, силата разпределена по цялата повърхност, предизвиква деформация в средата навън (т.н. провисване). Това освен че предизвиква много неприятно оптично изкривяване, може и да доведе до счупване на стъклото. Тъй като целта им е да предотвратят огъването предимно в средата на стъклото, те се правят с по няколко см (примерно 2-3) от двата края, по-къси от дължината на предното стъкло. В оставащите свободни пространства между тях и страничните стъкла спокойно минават всякакви кабели и маркучи за оборудването.
Напречни СПЪНКИ (разпънки) са тези ленти от стъкло с ширина примерно от 5 до 10-15см (в зависимост от размера на аквариума и дебелината на стъклото), които се залепват напречно на дългите стъкла. Те се залепват за надлъжните ребра и дългите стъкла, някъде в средата на аквариума. Дължината им е колкото е вътрешната широчина на аквариума минус 2мм, които са необходими за дебелините на двата лепилни шева - отпред и отзад. При по-дълги аквариуми се слагат няколко такива спънки разпределени на по 1/3 от дължината на предното стъкло. Тези спънки служат за допълнително уякчаване на дългите стъкла срещу огъване/спукване, защото надлъжните ребра не могат да бъдат направени много широки от съображения за удобство на експлоатацията. Дали ще се поставят те или не, зависи от дължината и от дебелината на стъклото. Ако дебелината на стъклото е правилно избрана за размерите на аквариума при аквариуми с дължина до 80-100см не е необходимо поставяне на такива спънки. Залепването на такива ленти за страничните стъкла на аквариума не носи никаква полза от якостна гледна точка, помага само ако ще се поставят стъклени капаци.
В твоя случай мисля че само надлъжни ребра ще са достатъчни, въпреки че аквариум с такава дължина и височина (ширината в случая няма значение) би трябвало да се направи от 6мм стъкло.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

bengan

 Убеден съм че при всички случаи няма нужда от напречни разпънки (само ще пречат). Достатъчно е да има надлъжни ленти (залепени перпендикулярно на стъклото). Така изкуственно създаваме Т-образен профил които както знаем от механиката е изключително здрав на огъване и не позволява никакво "издуване" на предното и задно стъкла. Добре е тези ленти да са от по дебело стъкло - 8мм. а още по добре 10мм.  широчина от 2-3 см. е напълно достатъчна. Може да се залепят на самия ръб на стъклото (тогава имаме Г-образен профил които също не позволява огъване) но един или два сантиметра по надоло е идеалното положение на надлъжните ленти.

sliven

Няма нужда от разпънки Ако стъклото е ново или не е стояло дълго на слънчева светлина!!!     5мм за 60-40-37     В момента ползвам 88-40-33 без разпънки!!! Решението е твое!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

svet

Благодаря за отговорите   *THUMBS UP*
Все пак реших да сложа надлъжни разпънки понеже стъклото не е в идеално състояние, а и ще ги ползвам едновременно като релси за капака.

Similar topics (5)

57401

Публикации: 14
Прегледи: 5185

19142

Започната от septic


Публикации: 4
Прегледи: 2278

2732

Започната от joyboy


Публикации: 16
Прегледи: 8137

42780

Публикации: 1
Прегледи: 1835

15718

Започната от todordenov


Публикации: 2
Прегледи: 2182