• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиращ акваруим и висока твърдост на водата

Започната от live1102, 14.02.2022 20:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

live1102

Преди 4 дни стартира акваруим. 70l,  сладководен. Първия ден поставих грунда, две изкуствени растения и чешмяна вода /48 часа престояла/. Пуснах нагреватела на 27 градуса, водната помпа и въздуха да въртят непрекъснато.  Поставих според указанията Dajana Star Plus и Seachen Stability. На 2рия ден поставих ЕСТЕСТВЕН МАНГРОВ КОРЕН С АНУБИАС БАРТЕРИ И MICROSORUM PTEROPUS WINDELOV, CABOMBA AQUATICA и пуснах 2мл течна тор nutrition. Рибки все още няма. Идеята е да ги заселя след като се стабилизира азотния цикъл.
Обаче проблем идва с показанията на тестовете на водата. Тестовете са направени с JBL Pro scan. На 2рия ден - PH 9, NO2 - 0, NO3 - 10mg/l, GH - 21dH, CH - 20dH, CO2 < 15 mg/l, chlorin - няма. На 4тия ден показанията са следните: PH 7,8, NO2 - 0,25 mg/l, NO3 - 40mg/l, GH - 21dH, CH - 20dH, CO2 < 15 mg/l, chlorin - няма. Прекалено високата твърдост се потвърди и с втори тест на Dajana Pet Тест 3в1.
Замерванията на самата чешмяна вода, престояла 2 дни също са с аналогични резултати за твърдост....
След кратките факти да попитам какво да правя с твърдостта и правилно ли съм подходил за старт. Знам, че има много начини за самото стартиране и много мнения, но все пак искам да чуя критиката. Какви рибки и растения могат да оцелеят в тази среда и евентуално начини да я подобрят. Вариант с купуване на дестилирана вода не ми е икономически съобразен.

Ps. Тестовете са направени толкова на често, за да могат да потвърдят установените в началото.

Lightning_boy

Директно на въпроса - ако водата от чешмата е такава, трябва да си намериш омекотител за вода. Обаче тука момента с тия тестове, е че те мерят всички йони във водата, съответно не знаем колко от тях са всъщност калций, колко са магнезий и т.н.
Според мен много, ама много си избързал с пускането на аквариума. Аз бих сложил растенията след около 4-5 дни. Изкуствени неща в коритото не съм слагал никога. Населването с растения се прави бавно и постепенно. Ще започнеш да имаш проблеми и с тях, понеже няма да се изхранват. Тая течна тор не казвам, че не върши работа, но как реши, че общо за всички китки ще им стигне 2мл?
Остави нещата да се случат естествено. Ако можеш намери си вода от стар, работещ, стабилен аквариум.
Тия тестове ги прави на около седмица, няма смисъл да ги правиш през ден-два. Колкото и невероятно да ти се струва, въпреки, че казах, че нещата се случват бавно - химичните процеси в аквата са динамични и се менят бръже ; )
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Колега направи тест след 1 седмица просто. Ако има лампа я пусни на 6 часа и чакай.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

live1102

Благодаря. Лампата работи 6 часа от самото начало. А дозата за течния тор го взех от указанията му. Ясно че съм избързал с растенията, но ги получих и трябваше да ги пусна. Нов тест ще направя,чак другата седмица. Наистина няма смисъл от толкова чести. Обаче остава открит въпроса със твърдостта.

digitex123

В кое населено място живееш?
Явно твърдоста на водата там е такава, аз съм от Пазарджик и тук на тестовете и на мен ми показва твърдост >21

kstoilov

За твърдостта - зависи какви риби смяташ да гледаш. Прочети за тях каква твърдост им трябва. Същото се отнася и за растенията.
За София аз умишлено се мъча да втвърдя. В Пазарджик водата определено е твърда. Но и там риби гледат хората, и то успешно.

Тестове принципно ползвам много рядко. Послушай другите, за нов аквариум се иска търпение и чакане. Поне месец. Без да бърникаш и без добавки.  Ако има да вземеш вода от стар аквариум - да, определено. Stability ползвам и аз, но наистина не знам полза има ли. Е така, за успокоение. Поне не пречи

NO CARRIER

За омекотяване можеш да ползваш система за обратна осмоза.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kstoilov

Цитат на: NO CARRIER - 15.02.2022 20:52За омекотяване можеш да ползваш система за обратна осмоза.
техническо решение (почти) винаги има. Въпроса е каква е целта, и на каква цена. И от морска вода може да направиш сладка...

NO CARRIER

Е, не е толкова скъпо вече. Из форума имаше доста писано, но май не е систематизирано и ще трябва доста да потърсиш, за да видиш някакви нормални решения. Иначе има много рибки, които могат да живеят на твърда вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

52686

Започната от hunter


Публикации: 7
Прегледи: 4035

59677

Публикации: 5
Прегледи: 1628

55697

Публикации: 10
Прегледи: 3991

56919

Започната от iivs


Публикации: 12
Прегледи: 5549

58912

Публикации: 2
Прегледи: 3423