• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на нов аквариум 126 литра

Започната от lord_aggo, 03.02.2018 22:07

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

lord_aggo

Здраввейте акваристи

Имам толкова въпроси, че дори не знам от къде да започна :-)

В началото на миналата седмица стартирах нов аквариум, 126 литра, като го запълних с 3 см грунд. По средата сложих дърво, което взех от специализиран магазин и преди да влезе в аквариума го варих 2 часа.
Сложих и Цератоптерис и Анубиас, защото съм напълно начинаещ, а пък четох, че се гледат лесно, не са претенциозни и нямат нужда от много светлина.

Филтрирам аквариума с външен канистър филтър  Eheim ecco pro 200 с дебит 600 литра/час, както и имам UV стерилизатор Eheim reflex UV 350 (в момента е изключен, защото четох, че убива необходимите бактерии за стартиране на аквариума).


Осветлението ми е 2 луминисцентни лампи Sylvannia по 18 вата всяка.

Аерацията става чрез Eheim air pump 100

Темперирането става със 100 ватов нагревател Eheim, който съм настроил да поддържа 24 градуса.

При пълненето на аквариума използвах water conditioner на Eheim, според указанието, както и Seachem Stability, отново според указанието.
Аквариума все още е в 4ти ден от 7 дневната фаза, в която трябва да слагам Seachem Stability, в него все още няма риби - просто всяка вечер добавям пo капачка и половина Stability.
Днес добавих две охлювчета, които уж да задвижат процеса, както и тествах водата, за да видя какви данни излизат за различните показатели. Резултатите, които получих на лентичката съм ги оградил в червено:

https://s17.postimg.cc/sc5uy9ly7/test_results.png

От това, което успях да прочета, нивото на KH във водата е много ниско (практически нулвео), което я прави много мека и неблагоприятна.

Такааам, мисля,че дадох всичката информация за която се сещам до момента, а сега въпросите:

- До сега водата в аквариума не е сменяна (от вторник), имайки предвид резултатите от лентичката, необходимо ли е да сменям частично?
- Как да се справя с ниското KH? Четох, че добавянето на сода за хляб помага, но не смея да го направя преди да се посъветвам.
- Аератора съм го пуснал да работи денонощно, това грешка ли е?
- Единия от Цератоптерисите е пожълтял в горния си край, отново от статия в този форум четох, че това е възможно да се дължи на липса на желязо. Как да се преборя с този проблем?
- Осветлението достатъчно ли е или е необходимо да бъде сменено?

Това практически ми е първия аквариум, изчетох доста преди изобщо да се захвана да го правя, но колкото повече чета, толкова повече разбирам, че нищо не разбирам :-)
Тази работа със следенето на параметрите на водата ми е много сложна - поръчах си pH сензор, който ще ми помага да меря нивото на pH, но освен това трябва да се следи KH, GH, NO2, NO3... сериозна работа *CRAZY*

Ето и две снимки:





Благодаря Ви за помощта!

Lightning_boy

Здравей колега.
1-вото и най-важно нещо, което ще кажа по темата ти е, че си 1-вия, който срещам да е чел толкова много преди да си купи аквариум, евала от мен!

Сега по същество. Напълни аквариума до горе. Грунда ми се вижда малко като слой .. 3 см, ако имаш възможност сложи още поне 2 см.
Развъртането на азотния цикъл иска време. Това, което си измерил утре или в други ден ще е различно. Зае*и ги тия тестове, аз ги имам същите и ги ползвам от дъжд на вятър, само за справка, ако има нещо драстично променено в параметрите.
Аератора, че го оставяш не е никакъв проблем, напротив - точно това е добре да правиш, НО това значи ли, че изключваш филтъра вечерта?
Остави аквариума да се развие, карбонатната твърдост ще си влезе в норма, не изнасилвай нещата. Сменяй на 2-3 дни по  20-30% от водата с нова. Ако имаш възможност я остави да престои известно време да ѝ се изпари хлора, ако нямаш, бухай директно, но поне гледай да е с близка температура до тази на аквариума. Като започнеш да гледаш риби и да сменяш водата, последното казано е повече от задължително.
Относно скейпа, ако бях на теб бих сложил анубиаса на корена а друките китки в двата задни ъгъла, така, че да скрият техниката. Но, все пак ти си човека, който ще му се радва и НЕ забравяй, че е важно на теб да ти харесва.
Последен съвет, не си харчи парите за Ph метър.
Сега малко въпроси от мен.
Какви риби си решил да гледаш?
Под този аквариум е добре да има подложка, стиропор, фибран ... Има ли нещо такова?
Мислил ли си за някакъв фон отзад?

Не ми идва друго на ум, колега. Ако на теб ти идва - питай. Ако не аз, други ще помогнат ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

lord_aggo

Привет и благодаря за препоръките!

Филтъра си работи денонощно, не бях сигурен само за аератора, но щом е ок и той да е постоянно включен, значи всичко е точно :)

Относно рибите - все още не съм решил какво да сложа. Мисля си за нещо, което хем да е красиво и забавно за гледане, хем да е достатъчно издържливо за начинаещ акварист като мен. Ако имаш препоръки, добре са дошли! :)

Под самия аквариум има подложка, която дойде с него си - пластмасова - пишеше изрично да не се пълни без нея. Шкафа, който е под аквариума също е eheim - взех ги комплект от магазина, така че предполагам, че е специално измислен за този аквариум.
Фона отзад е чудесна идея, само че не знам как се прави - отново всякакви идеи са добре дошли.

А как да разбера кога аквариума е готов за риби?

Благодаря!


Lightning_boy

Така, снощи съм пропуснал да отбележа за осветлението. Не гледай мощността, а светлинния поток, който излъчват осветителните тела. Това е важно. Прието е, че около 20Lm на литър вода (lm/l) е нормална осветеност за аквариум. При моите аквариуми с такава осветеност се нагъчках с ксенококус и анубиасите станаха на далматинци ... Може и от цветната температура да е, понеже моето осветление е на 6000К цветна температура. Затова виж, какъв светлинен поток излъчват отсветителите и прецени дали ще ти свърши работа за растенията в твоят аквариум.
Относно фона, според мен е добре да е едноцветен, тъмен цвят. Аз лично съм с черно фолио, за затъмняване на стъкла. Върши перфектна работа. Естествено, може да се ориентираш и към друго, да речем цветен кадастрон, син, сив и т.н. По твое желание ;).
Аквариума щом идва с шкаф и подложка не го мисли. Хората са си го сметнали, няма нужда от повече мисли в тая насока.
По принцип за завъртането на азотния цикъл от "нулата" се изисква време, различно всеки път. Няма строго определено такова. Обикновено за около месец се случват нещата. След след третата седмица ако искаш пусни 3-4 гупи. Понеже след втората седмица се заформят едни пикове в съдържанието на амоняк и амоний. Именно поради тая причина не е добре да се пускат рибите веднага със стартирането на аквариума. Ако имаш възможност, вземи вода от някой колега с работещ здрав и незамърсен аквариум. Ще ускори процеса ;)
Относно рибите, сам си прецени. Обемът ти не е голям. Основна грешка на начинаещите е да нагъчкат аквариума с риби, които изискват големи обеми за да се развиват добре. Според мен е добре да започнеш с нещо дребно. Гупи, хелери, молинезии,плати, данио, неонки ако щеш. За този обем аквариум, ако искаш златни рибки 2-3 най-много, но и това е силно относително.
След като се спреш на определен вид или комбинация от видове, която мислиш, че ще ти хареса, провери дали е добре да се гледат съвместно в един аквариум.
Пусни 2-3 сомчета, дали анциструси, дали калихти сам ще си прецениш. По принцип калихтите са по-корави като издръжливост.
Аз например, бих взел няколко чифта гупи. Мъжките особено много ми харесват заради опашките. Знам, че е досадно, понеже навсякъде това се предлага като решение, но на мен лично това ми харесва. Атрактивни са, не са "заспали" риби като скалариите ми  *ROFL*.
Една последна добавка за аератора. Когато започнеш да пускаш риби вътре, аератора да не се спира (както си е сега). Растенията в аквариума започват да консумират кислород вечерта, когато няма светлина, това може да доведе до недостиг на кислород за рибите. Мисля, че е добре да го знаеш ;)
Ако имаш още въпроси, драскай.  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

niki_o

Като човек изкарал доста време с точно този аквариум на Ехаим мога да ти препоръчам да си видиш пурите.И ако в БГ се предлага със Силвания 765 то ги смени веднага ,защото светят слабо и мият цветовете.Вземи два Скаиуаита 880 и ще си много доволен.Купи си и рефлектори и за сега осветлението ти ще е достатъчно.Свети 5 часа и всяка седмица вдигаи с по един още.
За грунда=послушаи колегата....3см е нищожно количество.Анубиас не се сади,ч се привързва към корен-камък....
Аератова е добре когато китките покажат ,че се развиват да се спира през деня,че така вади и малкото СО от водата.
Добре си се ориентирал за канистър,но този може и да ти е слаб=зависи от обитателите.
Като риби за този обем -цветни и лесни са Неоните.Два пасажа от 10 Червени и 20-25 Зелени може да понесе аквариума със няколко сомчета-тук аз бих пропуснал Калихтите,че пренареждат дъното и изравят растенията-Два Анцитруса са достатъчни

lord_aggo

Здравейте отново и благодаря за съветите.

Карам подред:

Лампите, които са в момента в аквариума са Т8, Luxline 865 на Sylvannia - по 18 вата са. Дават ги 1350 лумена на пура:

https://www.any-lamp.com/sylvania-t8-luxline-plus-f18w-865-60cm-daylight

Niki_o - тях ли имаш предвид, че не са ок?
За отразителите - ще си поръчам още утре, просто не знаех, че съществува такова нещо. С брат ми като деца гледахме рибки, но от тогава са се променили толкова много неща и вече има много подобрители и есктри, които много улесняват.

Lightning_boy - Относно водата: т.е. да разбирам, че трябва да следя нивото на амоняка, нитратите и нитритите и когато се покачи да сменям, или просто независимо от тези показатели да сменям 20% на 2-3 дни?

Сега като написахте за светлината, осъзнавам, че може би допускам грешка с нея. Настроил съм автоматичен таймер, който да се пуска лампите в 9 сутринта и да ги спира в 23:30 - това може би е прекалено дълга продължителност на "деня"? *dontknow*


Lightning_boy

Сменяй редовно водицата независимо от стойностите. След като се завърти азотния цикъл веднъж седмично е достатъчно.
Много ти е дълъг светлоденя. Намали светенето на 8-10 часа максимум.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

niki_o

865 стават,за сега ги остави,моя доиде с 765,а те нестават.Ако неискаш всички видове водорасли да ги опознаеш още в началото свети по малко,написах ти по колко :-)

lord_aggo

Днес смених 20%  от водата.

Дайте малко акъл за смяната на водата - как я правите вие? 20% на 126 литра са си 25 литра - не може да се изливат с кофата, защото ще разхвърлят целия грунд и ще разбишкат растенията.. От друга страна със сифона е трудно, защото трябва да слагам кофата по високо от аквариума, пък то при мен малко трудна работа... Евентуално да я слагам на стълба и тогава да наливам със сифона...
Също така, вие вадите ли си рибите когато сменяте водата? Струва ми се, че като почна да клатя със сифона в аквариума това би им създало стрес?

Изобщо, дайте някакъв акъл, кой е най-неусетния начин за смяна на водата :)

Amev

Сипваш в туби от по 10 литра и наливаш бавно... как ше вадиш рибите ?!? Ужаст...

Lightning_boy

На големия я сменям с маркуча директно от чешмата. На малкия с по-малка кофа сипвам бавно водата. На 2-3 пъти и е готов. Миналата седмица ги оправих за 2 часа и двата. Сифониране, смяна на вода и чистене на канистрите. Ще се обиграеш, споко.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

assenas

Цитат на: lord_aggo - 07.02.2018 22:18
Изобщо, дайте някакъв акъл, кой е най-неусетния начин за смяна на водата :)
Доливането е най-неусетния начин, ама не трябва да имаш риби.  :-D Аз го практикувам  :popcorn:

Smelly fish

И аз да кажа как сменям водата на моя гьол, който е 144 литра. Купил съм си едно бидонче 60 л. Пълня си го в четвъртък, сменям водата в събота. Имам си един пауър хед т.е. глава за филтър 1200 л/ч мушкам маркуча на главата, а главата в бидона, който не е НАД а е ДО аквариума мушкам щепсела и отивам да пуша. След 20 мин 60 литра са в аквариума. За придвижване на бидона можеш да си резнеш едно парче ПДЧ 40/40 санта, навиваш му колелца като за стол и си го таркаляш бидона между чешмата и аквата. За тебе има и 40 л. бидони.

wire

  Ако имаш слесител в банята с една дръжка е най-лесно. Вземаш си накрайници от смесителя към маркуч, накрая слагаш един пистолет за поливане, и имаш ефект на дъжд. Наместваш температурата, после слагаш маркуча. Слагаш по някоя капка Aquatan, според предписанията, и си готов. Имай предвид, че от 126л, имаш около 110л, т.е. смяна на 30-35л вода е добре, няма нужда от точни мерки. Може да си премериш колко ти е само водният стълб без грунда, делиш на 3 или 4, слагаш маркер на някое стъкло/ръб и източваш до там.
  Според мен, това осветеление е слабо, ако има начин да сложиш още една пура 18w(даже 2) ще е по-добре, все пак трябва да си виждаш и рибите :-D Ако ти идва много, ще спреш някоя.
  Аерацията е малко спорен въпрос колко точно се насища водата с кислород от сама нея или от следствието, че се раздвижва повърността на водата, което може да се постигне и с флейтата на филтъра.
  За самият филтър е важно с какво и колко е пълен и качество на медията, а от там и колко ще е дебитът му реално.
  Сложи още 1-2 бързорастящи растения(видове, не стръкчета), ще е много по-добре.
  Грундът, освен, че е малко, и е едър, сложи отгоре още 3-4 см фракция 3-5мм или 1-3мм, поне аз така бих направил, изглежда по-добре и е по-добре за растенията.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Наливаш водата пускаш въздуха регулираш температурата. След еди месец, пускаш осветлението и посяваш водните растения. Няколко седмици след като растенията са се аклиматизирали и видимо изглеждат добре и започнат да растат. Аквариума е готов за пускането на първите риби. Няма по сигурен и ефикасен филтърът от  водните растения, създадени и тествани от природата в продължения на милиони години. Развитието на водните растения е гаранция за стабилна еко система, както и безопасна среда за рибите, защото при развитието си растенията ликвидират, или превръщат  всички опасни елементи неблагоприятни за водните обитатели във безопасни, без каквато и да е смяна на водата, и излишна химия. Какво е станало с водата? При наливането на водата тя е кристално чиста. След няколко дни по стените на аквариума се отделят водни мехурчета. Процеса се нарича обезгазяване. Разтвореният въздух и различни химически вещества се изхвърлят от водата. Създават се условия за живот на най нисшите живи същества. В резултат на бурното и развитие и на следващите по висши, водата силно се размътва. Ужас за начинаещият и добър признак за опитния, разбиращ, че водата започва да зрее. След още няколко дни се създават условия за следващи бактерии, ликвидиращи първичните и водата започва бавно да се избистря. Няколко седмици след това водата е благоприятна за водни растения, но все още съдържаща опасни вещества за живите организми. Чак след растежа на водните растения, водата е готова за водните ни обитатели.Модерната акварелистка препоръчва безброй химични елементи, за ускоряване на стартирането, които са сложни и за безопасното им използване трябва добре да си запознат със химията на вода. Но не е ли излишно всичко това? Този метод се нарича екстензивен начин на стартиране, безопасен и сигурен. Единственият му недостатък е дългият период на стартиране.

Similar topics (5)

49504

Публикации: 2
Прегледи: 2278

56037

Публикации: 7
Прегледи: 3455

56749

Публикации: 0
Прегледи: 1708

54137

Публикации: 20
Прегледи: 9720

59971

Публикации: 9
Прегледи: 3845