• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на аквариум 112 литра, проблем с вода и препоръка за растения

Започната от Virosss, 11.10.2014 20:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Virosss

Здравейте,
като един новоизлюпен акварист от нетърпение набързо реших да стартирам аквариум и съответно май започнаха да се появяват и първите проблеми ( водата ми се струва мътна, но това малко по-надолу ще видите в снимките).

Оборудването е направо комплект към фирмен аквариум Diversa startup 80 с следните параметри:
Размери на аквариума: 112 литра (80/35/40)
Вътрешен филтър: 1000 л/ч
Осветление: 2х18W пури
Термометър: Този, който е в комплекта на фирменият аквариум.

Понеже съм новобранец, като почти всеки такъв нямах търпение да пусна рибки в аквариума и да го оборудвам, затова си взех и препарат за бърз старт (Tetra Bactozym) и така ето и стъпките, които предприех преди старта:
- Измих хубаво грунд-а, докато спре да пуска мътилка и го наложих в аквариума, като гледах да има лек наклон (отпред малко по-тънък слой грунд и отзад малко по-дебел).
- Напълних аквариума наполовина и сложих термометъра и филтъра, след което допълних с вода, така, че флейтата на филтъра да е горе-долу покрита (не съм сигурен дали така трябва да е, но като гледах клипове в Интернет, така ги правиха там).
- Пуснах 2 капсули Tetra Bactozym (доколкото разбрах такава е дозировката за аквариум 100 л.) и ги оставих да си свършат работата.

Водата съответно стана страшно бистра и понеже съм в малък град, нямаше как да си купя тестове и се доверих изцяло на описанието, че препарата действа за 24 часа.

Мислех да поизчакам някой друг час отгоре, преди да сложа рибки в аквариума, но детето вече стана страшно нетърпеливо и отидохме да купим рибки ( 2хГупи, 2хСомчета, 2хХелера, 2хМолинези и 2хДанио). Съответно аклиматизирахме ги, както съм чел тук и ги пуснахме.

Малко по-късно вечерта забелязах, че водата е леко мътна и на следващият ден стана още по-мътна. Четох, че това най-вероятно е цъфтеж на водата и трябва да спра да пускам осветлението и да не ги храня 2-3 дни, докато се избистри водата, но дали реално има проблем или просто си внушавам от много четене на темите, вие ще кажете най-добре.

Направи ми впечатление, че по стените на аквариума се образуват някакви петънца, предполагам ще ги видите на снимките.

Самият аквариум е стартиран в Четвъртък. В Петък са пуснати рибките, а днес водата ми се струва по-мътна.

Наистина ли това е цъфтеж на водата и съответно ако е, какви мерки да взема?

Втората ми молба за препоръка е, какви растения да си купя. В моят град се оказа, че няма никъде от където мога да си купя каквито и да е живи растения, така, че ще се наложи да ги поръчвам от Интернет и ще е добре да знам какво да търся. Предполагам светлината не ми е много добра за отглеждане на по-капризни растения.

Като цяло планирам да си направя скоро и системата за CO2, която е с мая и сода, така, че предполагам може да предлагате и растения, които имат нужда от малко светлина и CO2.

Днес докато мислех за осветлението ми хрумна една идея, но не съм сигурен дали е добра. Ако залепя от това фолио, което е като стъкло в двете страни на аквариума и отзад, така, че да рефлектира светлината и да се насочи към растенията, няма ли да спомогне за растежа на по претенциозните растения, които искат повечко светлина?

Искам да се извиня, ако някъде съм казал някоя глупост, но ще помоля за разбиране, понеже реално за пръв път гледам рибки (като изключим детските ми опити в буркани).

Благодаря предварително на всички, които ще ми дадат съвети.

manyg

Мътната ти вода не е цъфтеж.
Още 2-3 дена ще е мътна, а после извежнъж ще се избистри.
И при мен беше така като стартирах големият аквариум. След стартиране ставаше много мътен и след 2-3 денонощия водата ставаше кристална

Virosss

Това означава ли, че мога да пускам осветлението? Питам, понеже днес не съм го пускал (освен за снимките), именно защото мислех, че е цъфтеж.

Boqnov90

Привет разбирам че си бързал да зарадваш детето но това бързане ще доведе до доста проблеми като водорасли и мъчение на рибките и може би смърт. Има доста статии в сайта как се стартира аквариум само е необходимо да се прочетат и да се следват стъпките. Имам аквариум който го стартирах преди 42 дни. На 30тия ден пуснах 2 гупи а вчера пуснах още малко рибки и днес сложих заключителната бройка. И въпреки това имам малък проблем със зелена брада. Доколкото притеснението ти за мътната вода, ще се избистри след 3тия ден.
Успех

Virosss

@Boqnov90, няма как да не се съглася с теб, но какво да правиш... деца(признавам си, че и аз нямах търпение да стартирам). ;)

За четенето нямам никакви проблеми. Чета и продължавам да чета, но като начинаещ излизат нови и нови въпроси, а това, че нямам опит успява да ме подведе (като случая ми с съмнението за цъфтеж). Та е ясно, че четене му е майката, но понякога от толкова много четене човек се обърква кое е правилно и кое не, затова реших да напиша какво съм направил, какви са ми съмненията и да поискам препоръка, защото едно е да го знаеш на теория (т.е. да го прочетеш), друго е човек, който има опита да види и да си каже тежката дума. Пък и да не говорим, че има разни объркващи материали, които не са съвсем така, като например изваряването на корените с сол... е едни казват, че това е варианта, други казват, че не е добра идея. :)

Boqnov90

Относно растенията можеш да разгледаш в раздел пазар има доста колеги дето продават и то на доста приемливи цени. Хубаво е да си вземеш колкото се може по скоро за да започне да се завърта азотния цикъл.

danielm

Честито за аквата.
С тези риби в този литраж няма проблем. Само не слигай още риби този месец.

Virosss

@Boqno90, аз разгледах, но още нямам идея кои бих могъл да гледам в моите условия, четох и темите, но определено предпочитам някой, който е наясно да ми каже - "Вземи си това, това и това". Иначе писах на един от търговците (няма да казвам имена, понеже забелязах, че не обичате подобна практика, за да не е като реклама) още в Петък сутринта, но въпреки, че е влизал, явно не му е останало време да ми отговори... та ще чакам да понеделник и ако не прояви интерес, ще потърся някой друг по-зареден търговец :)

@danielm, Благодаря, мерака е огромен.  :-D Принципно нямам намерение да слагам повече рибки, но имам едно съмнение, че женските рибки са ми бременни и може да ме изненадат скоро. Още не съм съвсем убеден в тезата си, но откакто ги донесохме ми се струва, че женската Гупа и Хелера имат една черна точица в края на корема, а и ми се виждат доста надути. Та планове тоя месец да взимам други рибета нямам, но да не пък да вземат да ме изненадат скоро купените с някое ново поколение. :)

Caxapa

Първо оправи /завърти/ Азотния цикъл и тогава мисли за бремените ти Гупи. Те ще са си пак бремени  след раждането. И нека да не го приемаш като критика но това избързване си е за  :karamse: Това Данио ще създава проблеми ако Гупи или Хелери раждат в общият аквариум.   Като растения на първо време Валиснерия, Криптокорини, Анубиас.... и някое плуващо Не бързай с тези системи за Со2. Свикни да се грижиш за аквариума и едва в последствие като задобрееш помисли за растения които се нуждаят Въглеродендиоксид , торене и по-добро осветление.

Virosss

@Сахара, приемам мъмренето и свеждам виновно глава...,но какво да правим, новобранците май все бързаме. Относно Гупите не ги мисля въобще дали ще родят или не, просто го отбелязах като факт, че е възможно да вдигнат популацията в аквариума и евентуално се чудех дали това няма да е допълнителен проблем.

Относно селекцията от рибки, не съм я правил точно аз. Жената и детето ги купуваха и по нейни думи е взела от почти всичко по 2 бройки (мъжко и женско), което са имали в единственият магазин в който продават декоративни рибки в града и те всички са били в един аквариум... от там и стигнах до извода, че са съвместими за съжителство, но явно не е съвсем така.  :-|

За растенията, мерси за препоръките... това ще търся да купувам тия дни, че така аквариума стои някак пуст и отделно рибоците няма къде да се крият. Иначе за CO2 размислите ми, наистина избързвам, но с идеята, че исках да си направя някаква полянка, а от това, което разглеждах като възможни растения, които ще ми свършат такава работа, май всичките изискват CO2, затова и се замислих за такава система.

Между другото, явно аз не съм разбрал като хората за азотният цикъл, но мислех, че като добавя този препарат за бързо стартиране(Tetra Bactozym), то той завърта цикъла вместо за 3 седмици, за 24 часа. Аз ли не съм разбрал правилно или вие просто не сте разбрали, че съм ползвал такъв препарат?

tomatomov197

С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Caxapa

По принцип натурално си е най-добре. Това с химии и препарати не го препоръчвам а и не съм му фен.  Няма мкак да узрее една ябълка за  24 часа  :-D Мое мнение че важи и за аквариума.  Тук продават  да ти кажа бактерии в запечатани пликчета но все още не съм ползвал такива макар да ги водят уж оригинални а не химикали с които уж се завърта цикъла.   По-добре е било да вземеш вода от някой стабилен  и дълго работил аквариум но сега да се надяваме, че ще се оправи всичко в близките дни. Одделно  не мий в близко време филтъра а ако го правиш  го мий в аквариумната вода. Всичко това ще намериш в темите в изкачащото меню  в ляво на екрана. Спазай препоръките  и съветите  в темите и  не бързай токлова много. Колкото до популацията   ще ти са необходими и помощни аквариумчета на първо  време. Иначе в този вид аквариума няма да могат да оцелеят малки.

Caxapa

Цитат на: tomatomov197 - 12.10.2014 00:07
   Напълни го догоре , и си сложи фон отзад .
Тома! Друже, ако го напълни до горе  ще има проблем с ламБите. Преди два дена пуснах   едно  60 литрово  със  същия проблем . Капака ляга до разпънките а те са на един пръст под горен ръб на стъклата. Борда на капака  пък е точно до разпънките и ако се препълни има опасност да прелива или сълзи от конденза. Облепих горната част с черна бандажна лента и така скрих неприятната светла ивица.

tomatomov197

Цитат на: Caxapa - 12.10.2014 00:18
Тома! Друже, ако го напълни до горе  ще има проблем с ламБите. Преди два дена пуснах   едно  60 литрово  със  същия проблем . Капака ляга до разпънките а те са на един пръст под горен ръб на стъклата. Борда на капака  пък е точно до разпънките и ако се препълни има опасност да прелива или сълзи от конденза. Облепих горната част с черна бандажна лента и така скрих неприятната светла ивица.
Да , тогава да залепи фолио , че така направо вади очите :)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Virosss

@tomatomov197, освен с естетическа приумица, има ли друга причина да допълня аквариума и да сложа фон?
Принципно не съм го напълнил догоре, защото ми се струва, че ще дойде водата много близо до пурите на капака и да не стане някоя беля, а за фон-а... просто не ми харесват. Запланувал съм на един по-късен етап да си пусна едно килимче от мрежичка с вплетен мъх в нея, за да не се вижда стената и кабелите отзад или просто да населя с повечко високи растения в края на аквариума.

@Сахара, отново се съгласявам, но предпочетох все пак да ползвам химия, вместо да пусна рибките преди да мине азотният цикъл по нормален начин и да ги обричам на мъки и смърт. Доколкото забелязах, май всички които тепърва стартират в това хоби са също толкова нетърпеливи като нас. При следващ старт ще пробвам и по естественият начин. :)

Идеята за ползването на вече използвана вода с така желаните бактерии е добра, но уви не познавам никой в града, който да се занимава с това хоби, че да го помоля за такава вода. Като гледам дори в магазинчето дето продават декоративни рибки, ползват един по-малък аквариум... и нямат кой знае какъв избор от рибки, така, че явно в града има малко акваристи. :(

За популацията пък въобще не мисля, но ако случайно хвана такава ще мисля за второ по-малко аквариумче да ги отделя и вероятно ще имам още повече въпроси тогава, но нека да стане, пък ще се чете и по тая тема.

Иначе с помощните материали се запознах горе-долу и прочетох, което принципно ме интересуваше и затова в момента разглеждам форумните теми. Между другото, като стана дума, ако може да направя една малка забележка, че е адски трудно да разгледаш подразделите в това меню в ляво. Поне при мен след като избера основна категория и реша да видя подразделите, докато ги дочета и се затваря подменюто, което е адски дразнещо и неудобно (това го коментирам, като човек, който се занимава с разработка на сайтове, надявам се да не ви обидя, казвам го с цел да подобрите форума).

Similar topics (5)

58876

Публикации: 4
Прегледи: 2195

51808

Публикации: 15
Прегледи: 8084

57231

Започната от ogun


Публикации: 2
Прегледи: 1617

49769

Публикации: 12
Прегледи: 6176

55379

Публикации: 29
Прегледи: 18778