• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 12:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Пясък или грунд?

Започната от rane, 26.06.2015 07:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rane

Здравейте,

От едно известно време ми направи впечатление, че в аквариумите(двата малки - 19 и 38 литра), където освен грунд имам и пясък по дъното, растенията виреят много по-добре, а и рибите не боледуват.
Големите аквариуми(128 и 208 литра), за разлика от малките са само с грунд(4 до 10 см) и там растенията, въпреки по-силното осветление не вървят.Светя 7-8, до 9 часа максимум навсякъде, растенията обаче са добре само там където има и пясък.
След 2 месеца ми предстой рестартиране на големите аквариуми(ще се местим), та ми е чудно дали ако и в големите аквариуми сложа пясък под грунда положението с растенията няма да се подобри?!

Химия не слагам.Преди слагах, четейки мненията на алхимиците тук, но резултат никакъв!От 3-4 месеца никакъв тор не е влизал в аквариумите(освен този, дето рибите произвеждат) и в тези с пясък положението видимо се подобри, като доста често ми се налага да подкастрям или направо да местя растения в големите аквариуми, за да може да си виждам рибите.В големите обаче вирее само т.нар. дъбче, а другите линеят или напълно загиват, като валиснерията например.


Penta

Идеалния вариант при рестарта би бил да замениш този едър и изключително неподходящ за растения 4-10мм грунд с такъв с размер 2-4 до 5мм.
Може да се наложи също да понамалиш силата на осветлението в големия аквариум (то зависи и колко е де) след като не добавяш допълнително торове. Това е само мнение на един от "алхимиците тук" .

pl86

Не знам какво имаш предвид под пясък, за мен пясъка е до 1мм и той не е най-добрия вариант за растения, но пак е по-добре от 4-10мм.

Този груд пък над 5мм направо го махай без да му мислиш изобщо, големия грунд освен че не е подходящ за растения събира и много отпадаци, които падат между него и дори след сифониране не се махат, от там идват лошото качество на водата и болестите.

За мен 2-4 мм e добре, аз даже в новия ми акваиум ще слагам по-ситен, защото изглежда по-добре. Също не си казал колко е дебел грунда, в зависимост от кореновата система на растенията които гледаш - това има значение. Растенията с по-развити корени искат по-дебел грунд.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Penta



Цитат на: pl86 - 26.06.2015 10:19
... Също не си казал колко е дебел грунда, в зависимост от кореновата система на растенията които гледаш - това има значение. Растенията с по-развити корени искат по-дебел грунд.
Много важна подробност също!  5-7 см.  дебелина на грунда.


rane

Написал съм 4-10 сантиметра!Това е дебелината на грунда в двата аквариума,Размера на грунда, поне по спецификации е 2-5 милиметра!
Иначе, пак по наблюдения разстенията в пясъка се захващат толкова добре и здраво, че трябва известна сила и захват с цялата ръка, за да се изкоренят, докато захванатите само в грунда ги вадя без проблем с 3 пръста и почти без усилие.

На мен идеята ми е да сложа 2-3 см пясък и върху него същото количество грунд.

Penta

Ами предполагам ще трябва да го направиш както си си решил,  аз не вярвам че пясък е по-добре от грунд.  Ползвам 1-2мм. пясък,  но в аквариум Walstad именно защото запечатва дъното и под него има хранителна подложка

M14iro

 rane,пробвай де, щом мислиш ,че е по добре с пясък

Similar topics (5)

54730

Публикации: 6
Прегледи: 3904

56229

Публикации: 3
Прегледи: 1443

49734

Започната от ninaraptor


Публикации: 5
Прегледи: 2374

53833

Публикации: 1
Прегледи: 1973