• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет и насока за хардуерното изграждане и стартиране на нов аквариум

Започната от wutsdis, 23.04.2019 16:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

wutsdis

Здравейте,

Реших да пусна нова тема, макар че има няколко подобни, но там въпросите са по-скоро за това как вече да развият аквариума. Моят въпрос е свързан с всичко преди стартирането на аквариума и самата му изработка, понеже искам да е по поръчка. Някой да препоръча или предложи къде мога да търся кой да ми направи аквариума. Същият въпрос и за самата секция/шкаф, на която искам да седи, за да е достатъчно здрава. Става дума за София. Гледах разни хора да предлагат услуги по OLX, но нямам никаква представа от цени или качеството, което трябва да търся. По OLX също гледах и изработване на капаци с диодни лампи за определена светлина. Нямам представа и какви канистъри са качествени и предпочитани, бяха ми препоръчали Eheim, но е пълно с много други модели и не ми е ясно кое ще ми свърши работа. Ще чета за тях в темата, която намерих тук (мнения за марките и моделите филтри), но все пак са добре дошли коментари. Досега не съм имал канистър, а само от обикновените вътрешни филтри.

Аквариумът, който замислям ще е нещо от типа на 27.3*98.3*63 или ~165 литра вътрешен обем. Трябва ли да смятам в този обем и височината на капака?

Това няма да ми е първият аквариум, имам 90 литров от над 20 години, но напоследък не живея където се намира той и го занемариха доста. А пък и той не е първа младост - има външна винкелова рамка с маджун, ако се сещате за тези :). Предпочитам да си стартирам нов и да спася, ако останат някакви риби.

Didooo

Здравей
Един съвет от начинаещ към начинаещ от страни в изскачащото меню има доста полезна информация за четене (разбира се вече ако не си се запознал с нея) както за стартиране на аквариум така и за оборудване (филтрация,осветление, растения и т.н.)

Относно осветлението всичко зависи и от бюджета, с който разполагаш ако знаеш какви растения искаш да гледаш може да пресметнеш какво осветление (гледам спрял си се на диодно) ще ти е необходимо. Имаш две опции да си намериш и избереш готов капак (с готово осветление като го съобразиш с размера на аквариума ти) другия вариант е ти да си го свържеш и направиш (ако си на ти с тока).

След като избереш точно с какъв обем ще е аквариума си избираш дебита на канистъра ето и малко информация за него https://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=115

Относно шкафа ето тук може да хвърлиш едно око колегата сам си го проектирал с 18 мм немспо ПДЧ http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariuma-na-mitko-treta-krav/
Око за око, зъб за кюфте

wire

Много нестандартен размер за аквариум, предполагам, че това е някаква ниша в стаята. За да ти каже някой каква техника ти е необходима, трябва да кажеш какви обитатели ще има и какви растения.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

wutsdis

@Didooo - Да, все още чета разни неща из форума, но тепърва ми предстоят. Осветлението определено ще е диодно, ще го избирам и него нататък.

ЦитатПо мощност е необходимо филтърът да бъде с дебит 2-4 пъти обема на аквариума за час.
Май точно това ме интересува мен, поне вече ще съм ориентиран в каква насока да подбирам по параметри.

Гледал съм по форумите, че хората си правят доста прилични шкафове сами. Аз също съм си направил схема на SketchUp с размери и сметки, но той ще е по-скоро клонящ към малка секция и не ми се прави с нарязани плоскости от хипермаркет, затова питах дали някой е правил по поръчка някъде.


@wire - Размерите са за вътрешния чист обем, затова съм ги написал така, ако за това става въпрос. Сигурно и водата ще е на по-ниско ниво, заради капака и вероятно ще е под 160 литра.

Не питам за техниката специално, както съм писал - питам за това някой дали може да препоръча стъклар и фирма за мебели. Или няма такова голямо значение?

Иначе в сегашния аквариум има малко останали гупи и сомчета, нищо особено. Предполагам, че в новия ще пусна още някакви живородки и ми се иска да пробвам да завъдя мъх.

wire

Цитат на: wutsdis - 23.04.2019 16:58
По OLX също гледах и изработване на капаци с диодни лампи за определена светлина. Нямам представа и какви канистъри са качествени...Досега не съм имал канистър, а само от обикновените вътрешни филтри.

Цитат на: wutsdis - 24.04.2019 12:38
Не питам за техниката специално, както съм писал - питам за това някой дали може да препоръча стъклар и фирма за мебели. Или няма такова голямо значение?

Питал си, отговаряме ти.

Аквариум с такава височина - 63см, предполагам, че това е височината, ще трябва да се прави от поне 10мм стъкло, даже по-добре 12, а аквариум със същия литраж, но 100х40х40, ще е с 6ммм или 8мм стъкло. Стъклото оскъпява много.

Аз си правих моя в аквариум.бг, има и доста други изработчици в София.

Ако имаш приятел, който скоро си е правил кухня или спалня от майстор/фирма, и е доволен, питай там за изработка на шкафа.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

wutsdis

Не исках да се разводнява и дерайлира излишно темата предварително с подробности по техниката, преди да имам даже аквариум. Но пък май няма голяма активност по никой от форумите. Иначе ми препоръчаха и кера аквариум, и аква дизайн. Ще видя какво предлагат от трите места.

Пък за жители, също и за скариди си мислех, но това е далеч все още.

ceco

Според мен височината 63 см не е добра идея. Аз съм със 70 см. Трудно е за почистване, а ако искаш да гледаш растения също не е подходящо.
Аквариумът е нещо, до което трябва да имаш свободен достъп за поддръжка. Ако съобразяваш с някоя ниша после ще съжаляваш. Мнение на препатил  :duvar:

Similar topics (5)

51673

Публикации: 2
Прегледи: 2022

49008

Публикации: 5
Прегледи: 3719

60002

Публикации: 3
Прегледи: 1095

53266

Публикации: 4
Прегледи: 1821