• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.11.2024 09:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръки за осветление, торене, сифониране на аквариум

Започната от gssatcc, 16.09.2024 20:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

M14iro

Цитат на: kstoilov - 24.09.2024 18:17О, да, то и с просто око се вижда. Маркучи, импелер, ватите...
Така правя и аз, отгоре-отгоре. Затова попитах. Поне се научих, че грубите намеси не са препоръчителни
Ватата сменяш ли я често?

M14iro

Цитат на: kstoilov - 24.09.2024 18:17О, да, то и с просто око се вижда. Маркучи, импелер, ватите...
Така правя и аз, отгоре-отгоре. Затова попитах. Поне се научих, че грубите намеси не са препоръчителни
Ватата сменяш ли я често?

M14iro

Един малко по различен начин на сифониане

kstoilov

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 20:25Ватата сменяш ли я често?
Гледам, както е препоръчал производителя - фината на 3 месеца, едрата на 6 месеца или дори година (с междинно преплакване).
Според мен фината затлачва филтъра най-много, бих я сменял и по-често, но е скъпа. Понякога съм карал и без нея.

M14iro

Има фина и едра вата или съм разбрал погрешно ?
Няма логика фината вата да запушва филтъра по често. Може би имаш предвид , че  дебита пада на филтъра .

bunzip2

Ехеее, колко сте изписали...

ЦитатАко гледаш много малко риби и вероятно много растения,но колко не знам . Все още не съм намерил някакво проучване , което да казва колко...Гледал съм доста клипове в тубата, но  не казват нищо за състоянието на рибите. Само в един , човека каза , че са му умрели доста риби, но е закупил нови.  Но сам по себе си  субстрата не е добър биофилтър.
Даяна Валстад е отглеждала риби и растения без филтър , но рибите и се разболяват и по късно казва , че трябва да има филтър.
Ето едно  проучване , което казва , че 80% от нитрификацията се извършва от филтрите https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0113515
Малка извадка : Азотните баланси за три сладководни аквариума показват, че активната нитрификация чрез аквариумни биофилтри представлява ≥81–86% от общото преобразуване на азота в аквариума.
Проведен  е тест , колко добър е субстрата като филтър. https://aquariumscience.org/index.php/6-5-2-substrate-as-a-filter/

Валстад метода е кофти. Одавна е доказано. Не че не става, просто има по-оптимални решения.
Иначе моята гледна точка е - филтър може да няма, но трябва да има филтърна глава, която да осигурява течение. Има други варианти за осигуряване на течение, но с филтър/филтърна глава е най-достъпно и ефективно.
Другото е - ако аквариума, не е претоварен, което често се случва, защото никой не се съобразява колко и какви риби може да отглежда в обема, с който разполага, не би трябвало да се налага външна филтрация. НО, както казвам НО - фактори и променливи много! От основно значение е, какъв е използвания субстрат. Много хора, с цел икономия , използват основно инертни, евтини, лесно достъпни материали за да изградят субстрата си. Това не е правилно и като цяло не осигурява изобщо нужните условия, за да бъде субстрата достатъчен био филтър.
При Валстад метода, използването на почва в аквариума, е голяма щета. Там пък може да се каже, че доста бързо се достига пълна анаеробност и тотал щета на аквариума. Няколко месеца (2-3-4) , нещата вървят, после силен крах, и е обяснимо.
На времето си бях правил един аквариум , субстрата беше чист речен пясък, като първия слой беше от 0.5-10мм фракция (едри камъчета), а горния слой 3-4см беше по-ситен, може би 2-3 мм. В него бях сложил една тръба, която тръгва от единия край по дължина, надупчена през около един сантиметър от долния и горния край, и стига до дръгия край на аквариум. Към нея с У-убразно разклонение, беше включена вертикална тръба и малък извод, в който да вкарвам аерация от компресорче за въздух.
Ефекта беше - въздуха от аерацията увлича вода със себе си и я изкарваше отгоре. Филтър беше грунда. (Ще нарисувам проста снимка на пейнт, че имам чувството, че никой не ме разбра). Този аквариум изкара така над 3-4 години! Беше пълен с тогава наличните по нашите ширини популярни растения - валиснерия, криптокорини, водна чума, явански мъх и други от сорта.

bunzip2

Ето една бърза рисунка, как го бях направил.
Беше супер шумно, но вършеше достатъчно работа.
Тръбата беше заровена на около 5см в грунда , в задния край на аквариума, до стъклото.

А относно помпата на външния филтър (канистъра), 2000 литра, 3000 литра... няма значение. Той смуче вода от ниво над грунда. По никакъв начин не нарушава равновесието в грунда, докато сифонирането точно това прави. А както казах в по-предишен пост, в грунда нещата не са много прости. Дори са структурирани различни бактерии в различните по височина пластове. Аз съм напълно против каквото и да е сифониране.

M14iro

Николай кво ша на прай , голям спам направихме на темата.
Аз те разбрах за трабата, описа го подробно и ясно ,но не разбрах с каква цел е това ,може би за по добра циркулация?

bunzip2

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 21:42Николай кво ша на прай , голям спам направихме на темата.
Аз те разбрах за трабата ,но не разбрах с каква цел е това ,може би за по добра циркулация?

Именно, прекарва водата през грунда, осигурява течение в субстрата, което като цяло е хем правилно, хем не. Но вършеше добра работа на времето, и мога да кажа, че превъзхождаше аквариумите с филтрация с гъба и едно камъче за въздух.
А да не забравяме, че акваристика е имало и преди нас, и ще има и след нас. Канистри/съмпове и други модерни филтриращи системи, тогава не е имало. Нещата са се случвали и тогава :).
За да върши работа едно дъно като ефективен биофилтър, трябва в него да има порьозни материали, като тези във филтъра. Примерно керамзит, лава, пемза, натрошена филтърна медия, дори начупени тухли/керемиди биха свършили работа.

Иначе - да, осрахме темата, може би трябваше да се преместим в "лафче"  :-D

kstoilov

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 21:18Има фина и едра вата или съм разбрал погрешно ?
Няма логика фината вата да запушва филтъра по често. Може би имаш предвид , че  дебита пада на филтъра .
Намалява дебита, да.
Има бяла (фина като лигнин) и синя (едра). Виж eheim professionel 4+, да не качвам тук.
Сложил съм и пре-филтър на смулателя, с две едри вати.

M14iro

Цитат на: kstoilov - 24.09.2024 22:01Намалява дебита, да.
Има бяла (фина като лигнин) и синя (едра). Виж eheim professionel 4+, да не качвам тук.
Сложил съм и пре-филтър на смулателя, с две едри вати.
Сега разбирам , че има едра и фина вата. Много вата използваш ,бе човек. Може да си намериш гъба 60ppi за пред филтър и така ще ползваш много кратно . АЗ нямам пред филтър , имам и разчитам само на голяма биофилтрация 

kstoilov

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 22:22Сега разбирам , че има едра и фина вата. Много вата използваш ,бе човек. Може да си намериш гъба 60ppi за пред филтър и така ще ползваш много кратно . АЗ нямам пред филтър , имам и разчитам само на голяма биофилтрация 
То си има и две кошници с керамики. Достатъчно е. Ватите са си фабрични, щом са ги измислили хората, защо да ги махам. Те не са за сметка на керамиката, а избистрят видимо водата. Защо да пълня керамиката с гняс излишно?
Едната кошница на пердфилтъра я пълнех с керамика преди.

M14iro

Цитатбих я сменял и по-често, но е скъпа. Понякога съм карал и без нея.

Помислих си  , че ще искаш да намалиш малко разходи от ватата, но  щом така ти харесва и не е проблем за теб  , ок. Ватата няма да  помогне за да не се запуши керамиката.
Кой от 3-те Ехема използваш?
Аз на производители  не се доверявам лесно .Казват , че бактериите в бутилка работят , но не е така.Керамиката за мен също е е един маркетинг трик .  Предвид , че не знам нищо за аквариума ти , но да кажем  , че е  широк най -много 40 или 50 см. и  погледнат отпред на тази ширина не е трудна да изглежда , че има бистра вода. Може да се направи  един тест с Калиев  перманганат за да имаш по реална представа за чистотата на водата,ако имаш интерес пиши...

kstoilov

Цитат на: M14iro - 25.09.2024 10:40Кой от 3-те Ехема използваш?
250 - най-малкият. Дават го 950 л/ч и е горе-долу реален дебита, мерил съм го в кофа. По сметки е на ръба, но ми върши чудесна работа и съм много доволен. Струва си парите. Струята съм я насочил по диагонал с лили, в отсрещния край клати растенията. И аз на марки не робувам, но все пак трябва да се купи отнякъде. Кошниците са заредени с eheim substrat pro и seachem matrix. Комплект вати струва 20-30 лв, за година примерно, не мисля, че е проблем.
Аквариума е 126 л, 80 ш х 40 в х 35 д, като махнем грунд и друго, водата е не повече от 100 л. Имам 6-7 неона и 2 сае-та, така че, не е натоварен.
Съгласен съм за бактериите от бутилка, аз такива не ползвам. Слагах в началото само. Едва ли в тях има бактерии, но сигурно подпомагат създаването на среда за тях.
С химии и тестове не се занимавам. Имам го аквариума от 7-8 години, филтъра горе долу също толкова. Изглежда вече всичко се е закротило.
Слагам само prime във водата за следващата смяна, уж за премахване на хлор.
По съвет на bunzip2 добавям зелена тропика и профито за растенията, както и топчета в корените на ехинодоруса.

_Kirilov

Аз лично се загубих в обясненията ви .
Къде е въпроса за осветлението спрямо това , което ко ментирате.
Ако има възможност МОД нека премести вашите постове в друга тема за да я разискваме там. *DANCE*

Similar topics (5)

49205

Започната от Йети

Публикации: 53
Прегледи: 19914

55379

Публикации: 29
Прегледи: 19336

52283

Публикации: 6
Прегледи: 2634

59657