• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проучване за нов аквариум от човек без опит

Започната от istefanov87, 30.01.2022 08:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

istefanov87

Здравейте,

като част от строеж на къща обмислям поставяне на аквариум в една от стените. Не съм много запознат с материята, основно съм черпил вдъхновение от youtube и някои сайтове както и от консултация с фирма, която има възможност да реализира проекта (но там нещата бяха на много предварителен етап, защото все още сме на работа по груб строеж).

Размерите, за които в момента си мисля, са 2м ширина на 1 - 1.1м височина и 50-60м дебелина (цялата стена е 3 на 2.5, така че си го преставям да заема средната част, като отдолу да е като шкаф с всички неща свъзани с поддръжката, изходна тръба, кранчета за топла/студена вода и т.н.). Калкулатор, който намерих, ми го дава към 900 литра.
За илюстрация, тук има нещо, което до голяма степен прилича на това което си представям - около 2 пъти по-голямо е, но с тръбите и електрониката отдолу и затворено като част от стена прилича на това което имам предвид.

Ще се радвам ако някой може да ми помогне с няколко абсолютно лаишки въпроса:
- Осъществимо ли е и колко горе-долу е очаквано да струва това ? Чух приемливи числа за сладководен аквариум с такива размери, но за соленоводен с корали и риби, които да са ми познати поне като видове, нещата драстично излизаха извън всякакъв бюджет. Не държа задължително на соленоводния, просто започнах от там защото знам по нещо за самите риби, но при цените, които чух, явно по-скоро говорим за сладководен.

- Как ще седят нещата с влагата в помещението ? 900 литра вода ми звучи доста. Очаквам да е малко по-висока, но дали има риск от мухъл или нещо такова ? Надявам се това, че ще е част от стената, ще ограничи евентуално разпространение на влага, но тъй като вероятно няма как да е съвсем затворен (все пак ще се хранят тези риби, най-малкото) очаквам да има някакъв ефект, но може и да греша.

- Също така, чета че е възможно да има алергични реакции (особено при децата) - доколко това е потенциален проблем, който трябва да имам предвид ? Доколко това, че ще е затворен в стената, би ограничило този ефект ? Доколко евентуално, ако все пак има проблем впоследствие, би се решил със смяна на рибите ?

- Поддръжката - вероятно ще е доста, но по-големите неща ще останат при изпълнителя на проекта като абонамент, поне докато се науча да го правя. Повече ме интересува доколко ежедневната поддръжка е постижима за човек който никога не се е занимавал с това ? Предполагам има системи, които да подсигурят храната да влиза в определен момент (когато човек пътува за 1-2 седмици примерно) ? Какви други неща трябва да имам предвид (основната идея все пак е създаване на атмосфера в помещението и релаксираща гледка от дивана, а не работа на пълен работен ден, въпреки размера на водоема) ?

- Нещо друго, което опитен човек би се сетил да имам предвид при разговорите с хипотетичния изпълнител на проекта ?

Извинявам се ако заради липса на всякакъв опит съм формулирал въпросите по грешен начин и предварително благодаря за всяко мнение !

NO CARRIER

Здравей!

Идеята е добра, доста хора са я реализирали без проблем. Първо, и най-важно. Трябва да си сигурен, че подът ще може да издържи поне 30% отгоре като тегло. Имаш стъкло, имаш грунд, имаш оборудване. Когато сте около него, добавя се и вашето тегло. Не забравяй, че сме в реалния свят и понякога се случват земетресения, което също е натоварване.

За влагата - колкото разликата в температурата на помещението е по-голяма, толкова изпарението е по-голямо, като имам предвид, че често водата в аквариума е около 25°, а в стаята е 20-21. Дори да не отопляваш аквариума, изпарение все пак има, но не е чак толкова голямо.

Мухъл ще имаш единствено при не добре направена изолация на помещението.

Алергия. Навремето масово рибите се хранеха със сушена дафния, която е страшен алерген. Казват, че дори частица от нея може да предизвика проблем у алергичните хора. Ако използваш маркова храна, няма проблеми.

Това е, което аз мога да кажа. Надявам се да се включат и останалите.

Успех и ще чакаме снимки! *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Здравей бъдещ колега,
направо като чета и се надъхвам супер много. Не че имам къде да реализирам такъв проект, ама ей тъй за страста.
- Средства: никаква идея
- Влага: Както е писал колегата "нишата" трябва да е направена с подходящите материали, тоест да се предотврати проникване на влага в стената, в последствие да се образува мухъл. Ще е малко по-влажно в зимните месеци, но нищо фрапиращо. Дори няма да е като да живееш до морето ( - :
- Алергии: Едиствено и само към храната, която докосваш/докосват децата, но както е писал колегата в днешно време почти невъзможно. Контакт с рибите, освен ако не ги ядете няма да имате много много директен. Така че това хич него мисли.
- Подръжка: Едиственото ЕЖЕДНЕВНО нещо ще е да храните рибити и да киризите пред аквариума. ( - : Другото ще е може би ежемесечно. Това зависи изцяло от вас и дали ще натоварите аквариума с риби. Тоест от много риби следва повече храна, повече органични отпадаци, като неизядена храна и акита. Но и това не го мисли много. За оцъствието от дома и храненето има вече автоматични хранилки.
- Още неща които би трябвало да се имат предвид: Така на първо време ми хрумва, че трябва да предвидиш достатъчно място от горната страна на аквата, за да може да бъркаш вътре. И то до най-отдалечените места. Може да ти се наложи веднъж в годината, но да не се превръщаш в татко Барба, за да може да преместиш някой камък в аквариума. Друго много важно нещо е да предвидиш как/къде ще държиш вода за смените на водата. Предполагам че си чел, че са нужни периодични смени на водата. При твоя обем, ако ползваме златното правило за смяна на 30% вода ще трябва да съхраняваш (за да се дехлорира) около 300л. вода. ( - :
Хубаво е да помислиш евентуално за събиране и използване на дъждовна вода. Там пак ще има драма през зимата, защото ще е много студена, ако се съхранява навън.
Ако те мъчат още някакви въпроси или пък си се сетил за нещо ново, не се колебай и пиши.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

istefanov87

Здравейте и много благодаря за отговорите.

Това с отчитането на допълнителната тежест се оказа доста съществено, защото изобщо не бях преценил че отиваме на тон и кусур върху много малка площ - техническият ръководител на строежа каза, че ще трябва да се подсили плочата около това място, така че дойде точно навреме (в момента се прави тази плоча) !
Последното видео със свалящите се панели е много добра идея и ще го запазя.

Смяната на водата си представях че може би ще може да става изцяло в затворената част под аквариума, но ще го говоря допълнително с фирмата, с която по всяка вероятност ще се разберем за изработка. Не бях запознат, че става въпрос за 300 литра, така че може би е по-съществено отколкото си представях.

mushroom

istefanov87: Относно смяната и количеството. Направи 2-3 теста на чешмяната вода, ако имаш водоизточник и на него. Сподели резултатите тук и може колеги да те посъветват, че аз съм малко ала бала в тез неща. За пример да ти дам, правихме обслужване с един колега акварист на едни аквариуми в едно заведение и там направо сипвахме от чешмата, защото сменяхме по 100л. на аквариум, та може и да стане направо да наливаш от чешмата/водоизточника. Може да сменяш и по-често, но по-малко и т.н. Не се стряскай от смяната на водата. Също така ако направиш хубава екосистема в аквариума може и на 2-3 месеца да трябва да сменяш малка част. Идеята ти е страхотна и е абсолютно възможно да я осъществиш и да не е енергоемка за подръжка.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

istefanov87

Здравейте отново !
Наближава момента да фиксирам някои от параметрите на аквариума, най-вече размер и местоположение, за да може да продължи работата по останалите неща като подово отопление и други и отново се чух с една от фирмите, които бях харесал.
Когато навлязохме в детайли за някои неща се оказа, че (поне според тях) размерите които си представях не са осъществими. По последни замервания ще имам възможност за около 2.5 дължина и максималната възможна височина, която се оказва около 1.1 - казаха ми, че за над 1.1 ще трябват някакви много специални и страшно скъпи стъкла, така че това е базата, 2.5 на 1 - 1.1. Дотук добре, но другото което ми казаха, е че за такава височина на двустранен аквариум трябва да гоним поне 80 см за третото измерение, което в моя случай е дебелината на стената и ми идва малко множко, аз си представях нещо като 40 - 50.

Въпросът ми е - каква точно е техническата причина, която налага тези неща ? Дали е свързано с чисто физически ограничения, които не мога да съобразя, дали е свързано с трудности при поддръжката на висок и относително тесен аквариум, дали е трудности при създаването на подходящ хабитат за рибите във височина при липса на ширина ? Дали изобщо е реално това ограничение или просто от тази фирма това могат да изпълнят ? Някой има ли опит с относително висок и тесен аквариум ?

Благодаря предварително!

mushroom

Здравей,
аз съм почиствал 2 аквариума, които са изградени на мястото на прозорци. ширината им не е повече от 25см., но са дълбоки/високи поне 1м. и няма място отгоре много да може човек хубаво да се надвеси и да бръкне в аквата. Това са най-трудно обслужваемите аквариуми, с които съм се занимавал, а и ако решиш да сложиш камък или растения след това става трудно сифонирането.
Но в твоя случай с 40-50см. мисля че няма да е толкова голям проблем.
С аквариуми като твоя, който си планирал, никога не съм се сблъсквал.
Относно ширината самата фирма какво каза? Защо не може да е 40-50см., а трябва да е поне 80см? 
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

istefanov87

Цитат на: mushroom - 15.05.2022 20:28Относно ширината самата фирма какво каза? Защо не може да е 40-50см., а трябва да е поне 80см? 
Ами просто че няма как да го направят за по-малко и не препоръчват, но не задълбахме за причините .. днес говорих с още един човек и той каза, че по-скоро на 50-55 е минимума, което вече е доста по-приемливо.

niki_o

Вероятната причина да искат да е 80 см. за мене е за да може водолаза който го чисти да може да се завърти вътре..... :-P При 1.1 метър дълбочина друг начин за почистване или садне на китки(при подобна дълбочина няма много който да устискат) аз лично невиждам.

Tracker

Здравей, страхотен проект.
За широчината не виждам защо трябва да е минимум 80см. Виждал съм аквариум с подобни размери на дисплея и широчина около 20 см.
Но височината от 1.1 на мен ми се вижда доста, трудно ще се обслужва. Най добре направи си макет примерно от картон, постави го на необходимата височина и опитай да "засадиш китка, да преместиш камък декорация..."
Може да провериш съотношението м/у дължина и височина как изглежда най добре.
Единственото което бих допълнил като предложение. Ако не е късно предвиди си ел захранване и тръбопровод за чиста и отпадна вода, това ще те улесни много.:)
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Lightning_boy

Цитат на: niki_o - 16.05.2022 19:23Вероятната причина да искат да е 80 см. за мене е за да може водолаза който го чисти да може да се завърти вътре..... :-P При 1.1 метър дълбочина друг начин за почистване или садне на китки(при подобна дълбочина няма много който да устискат) аз лично невиждам.

+1, а може и чисто комерсиална цел, ще отите повече материал = повече кинти :D  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

50797

Публикации: 16
Прегледи: 6052

57395

Публикации: 4
Прегледи: 2706

39212

Публикации: 9
Прегледи: 7694

54994

Публикации: 25
Прегледи: 7684

58825

Публикации: 5
Прегледи: 2549