• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Предложения за рестартиране на болен аквариум

Започната от Tenchev, 29.11.2016 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tenchev

Здравейте!
След доста четене и научаване на доста нови неща от форума, дойде време да се регистрирам и да задам въпросите си. Първо искам да кажа, че не ми е първо отглеждане на риби, но отскоро се поинтересувах по-сериозно за отглеждането на риби и растения и реално останах доста разочарован от предишните си опити, някои успешни, някои не. Мислех, че имам някакъв опит, но явно съм грешал. Сега директно на въпроса, ще бъда благодарен ако има хора, които да помогнат и да ми дадат съвет.
Преди 3 4 седмици си изрових старият и прахлив аквариум и го измих и започнах да подготвям за рибки. Аквариумът 55 литра. Размери д-55/в-40/ш-25. Филтър вътрешен 300 л/ч на фирмата СънСън (това ми дадоха от магазина). Нагревател 100 W, за осветление използвам две бели диодни ленти по съвети от магазина. Имам грунд, който първоначално хареса жена ми, в последствие и на мен ( по разбираеми причини ). Взех си две растения едното е Валиснерия, другото му забравих името. Първоначално сложих престояла вода както си му е редът. Пуснах осветление, нагревател рядко използвам, защото стаята се отоплява и водата си стои между 24-27 градуса. Пуснах и филтъра. Не съм правил азотен цикъл, осветлението работеше по 6 7 часа на ден. Първите рибки пуснах след около 1 седмица, 3 хелера и 2 молинезии. Всичко беше нормално и си живееха добре, и риби и растения, докато един ден не отидох до един магазин за рибки, в който започнаха да ме разпитват кое как съм направил, с какво разполагам и накрая ми казаха, че първо трябва да се науча да гледам рибки преди да взема растения. А бях отишъл за 1 бета да си купя, защото по принцип искам да гледам бети и да се опитам да ги развъдя за удоволствие. Продавачът ми даде 2 спринцовки със бактерии и ми подари 6 7 риби( хелери доста големи, явно възрастни и молинезии), каза, че първо трябва да се науча да гледам риби, тогава растения и тези бактерии щели да ми помогнат за средата във аквариума. Отново искам да отбележа, че 2 3 седмици 5-те ми рибки си живееха супер, без никакви проблеми.

Както и да е, прибрах се като начинаещ и получил съвети от уж човек, който разбира. Пуснах бактериите, пуснах и рибите. Всичко беше нормално няколко дена. На 3-тия или 4-тия ден забелязах на единия хелер мъжки да се появяват бели петна, бърза справка се установи че е Ихтио болеста. Взех препарат Tropical Aqua Care - Ихтио, с който вече 4 5 дена третирам водата, но без успех, снощи единият хелер умря, а при другите нещата стават по сериозно. Въпросът ми е, възможно ли е от бактериите, които ми дадоха от магазина или от рибите пак от магазина, да съм пренесъл болестта.

Другият ми въпрос е, обмислям пълна промяна на аквариума, някак си не ми се гледат живородки вече, искам някоя хайверна риба, за сега съм се спрял или на кардинал, данио или въпросните Кили рибки. Идеята ми първоначалната беше за бета, но за нея съм измислил един 25 литров аквариум, в който мисля нещо като акваскейпинг да направя, но това е друга тема.

Въпросът ми е, мога ли да използвам сегашният си аквариум, като го измия добре, мога ли да използвам филтъра, който е работил в този явно болен аквариум. За грунда мисля да го сменям, защото този е доста едър, нещо от сорта на между 7 и 10 мм са камъните. Мога ли да използвам нагревателя. Растенията мисля да ги махна, тези нещо не ми допадат. Има ли смисъл за аквариума най-вече или да мисля да поръчвам друг, по-голям. Бих искал ако се наложи друг аквариум, максимума ми е до 100 л., повече не искам. Както и ако реша да гледам от горе посочените риби, кардинал, данио или Кили рибки, мисля да гледам само един вид, знам, че е малко еднообразно, но някак си могат и да си се размножават и ще са си спокойни. Приемам съвети и за друг вид рибки. Още съм в процес на обмисляне.

Благодаря предварително. Извинявам се за дългият пост, надявам се някой все пак да имал търпението да го прочете!


Поздрави!

baygry

Ихтиото най вероятно е дошло от новите рибки.Спринцовките нямат отношение,предполагам са били с бактерии за завъртане на азотния цикъл.Ихтиото се активира при стрес на рибките,а "харесва" и по ниски температури.Така че нагревателя не е небходимо да се спира.Поне се лекува сравнително лесно.
Относно ползването на аквариум и техника- няма проблем.Може и да ги дезинфектираш със слаб разтвор на калиев перманганат.
Относно рибките,размножаването ще е почти невъзможно в един аквариум.Дори и да хвърлят хайвер,рибките ще закусят с него ,или с проплувалите личинки.

discusfen

От тези риби които споменаваш кардинала ще стане с повече растения и ще оцеляват малки.

Tenchev

За сега най-много клоня към кардиналите, но тези дни чета и за Кили рибките и започвам да си мисля и за тях, макар, че явно те могат и във по-малки аквариуми да се отглеждат. Притеснението ми идва най-много от филтъра, който използвам сега, да не пренеса болестта или някакви други вредни бактерии във новият аквариум, не мисля, че със изплакване на гъбата, която е вътре във филтъра ще успея да я измия добре. Но това ми е притеснението, да не пренеса болестта в новият аквариум. Иначе съм решил сега да си направя азотният цикъл както си му е реда и чак тогава да мисля да взема рибите!

Similar topics (5)

59749

Публикации: 5
Прегледи: 1711

51643

Започната от Supreme


Публикации: 3
Прегледи: 2433

57909

Публикации: 4
Прегледи: 1870

48340

Публикации: 14
Прегледи: 6086

55107

Започната от niki20036


Публикации: 1
Прегледи: 1456