• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ за начинаещ

Започната от kinsman, 20.03.2024 19:39

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kinsman

Здравейте,
предстои ми да се сдобия с първия ми аквариум. Размера ще бъде 100д х40ш х45в. Ще преобладават растения.

Имам нужда от помощ относно избраното оборудване.

Растения: Лимонче, Блатна лудвигия, Хемиантус микромоидес, Сагитария субулата, Лемнофила сесилифлора и т.н. Всичките ще са сравнително лесни за гледане.

Риби: 10-15 неона, след време ще има скариди неокаридини.
Грунд: 5см. кварцов пясък 2-3мм.
Осветление: лед прожектори 3х2400lm
Филтър: Eheim powerhead 650 (изключвам всякакви външни филтри).
Компресор: Eheim 200
Нагревател: Eheim Jager 150w

И сега въпросите.
1. Достатъчно ли ще бъде това осветление или ще трябва да купувам четвърти прожектор?
2. Иска ми се да пробвам черен базалтов грунд със същата фракция (заради черния цвят). Ще бъде ли подходящ?
3. За тази дължина аквариум ще ми бъде ли достатъчен един филтър на 650 л/ч или да купя още един?
4. При наличие на аериращ филтър в аквариум с много растения ще ми трябва ли компресор?
5. Температурата в помещението в което ше се намира аквариума ще бъде 22-23 градуса. Много рядко ще пада до 18. 150w нагревател ще бъде ли подходящ?
6. Отново предвид дължината ще ми стигне ли един нагревател 150w или по-добре 2бр. по 75w.

kstoilov

20.03.2024 22:23 #1 Last Edit: 21.03.2024 01:18 by kstoilov
Здравей,
Посоченият от теб Eheim powerhead 650 не е филтър, а помпа - само ще движи водата. Не мисля, че ще ти свърши работа само това, без филтър или филтърен елемент към него. Ако държиш на вътрешен филтър, погледни примерно aquaball, за твоя обем мисля най-големия 180. При филтрите винаги дебита е недостатъчен... Типичната препоръка за дебит е 4-5 кратния обем на аквариума за час. Ако е само растителен аквариум, може и по-малко.
Нагревател 150W мисля ще е ОК за твоя обем.
За осветлението - ако може да се вярва на посочените лумени, те изглеждат ОК, даже много, ако няма да подаваш СО2 (всеки лед ли е 2400lm???).
От опит установих, че колкото и да светиш, ториш и т.н., не можах да има голям успех с растенията без СО2. Даже напротив, ако светиш по-силно от необходимото, без СО2, лесно би се сдобил с алгии. Виж какъв е спектъра на лед-овете (цветна температура) - 6000К или повече би трябвало да е ОК, най-добре специализирани за аквариуми. Аз не съм им фен на лед-овете, затова коментара ми го приеми като мнение.

Разгледай примерно готовите комплекти на Eheim, ако държиш на тази марка - стартовите компекти.
Там има комплекти от аквариум, вътрешен филтър, осветление, нагревател. Всичко е БАЗОВО, минимално необходимо. Но все пак може да се ориентираш за базовите изисквания за дебит на филтъра, мощност на нагревателя, осветление според обема. Аз в началото си взех такъв сет от 126л.

Но... впоследствие първо ъпдейтвах филтъра aquaball 130 с още една кошница, и накрая (бързо-бързо) минах на външен professionel 4+, около 900 л/ч по каталог. Това за мен е най-важната техника. При eheim каталожните данни за дебита са що-годе реалистични.
В крайна сметка, ъпдейтвах и осветлението и добавих още една тръба - сега са 2 аквастар и 1 гролукс. Аквастар ги дават по 900 lm, т.е. аз светя с около 2500-2700 lm общо за 126 л (реални около 100), без СО2. Но читави лум. тръби вече много трудно се намират.
Нагревателя ми е 100W eheim и е достатъчен при мен.

bunzip2

1. Осветлението, без подаване на со2, ще е дори силно, както ти е казал и колегата.
2. Подходящ е напълно черния базалт.
3. Вътрешния филтър много бързо му падс дебита, заради натрупване на бактерии и органика. По възможност сложи канистър. Ако си с вътрешен филтър все пак, дебита да му е между 5 и 10 х литража. За 100 литра, 500-1000литра. Проблема на по-мощните вътрешни е, че много силна струя вадят и е малко игра да го нагодиш да не ти отвее всичко в аквариума.
4. Компресор категорично Не ти трябва. Даже аерация от филтъра не е нужна. Достатъчно е да имаш добро движение на водната повърхност.
5. Нагревателя ще стига. Не е нужно да слагаш 2, погрижи се да имаш движение на водата в аквариума.

kinsman

Благодаря за изчерпателните отговори!

Не смятам да ползвам СО2. Ще гледам всичко да става бавно и естествено.

Знам за aquahead-а че е помпа. Ще й сложа гъба за да се превърне във филтър. Избрах го заради марката и това че мога да му сложа каквато искам гъба.
Ако има по-добри варианти ще се радвам да ги чуя.

Лед прожекторите ще са на Osram. 3бр. по 2400lm 6500k. Мисля че няма да лъжат с данните.
При условие че няма да ползвам СО2, колко lm/l ще ми трябват?

Забравих да пиша че аквариума ще бъде със стъклени капаци. Няма да може да се обогатява с кислород по естествен начин, та затова питах за компресор.

От външен филтър се отказах заради шанса той да протече, колкото и да е малък той.

kstoilov

Стъклените капаци едва ли ще са херметични. Както е написано, важно е да има движение на водата на повърхостта. Виж, ако няма естествена вентилация, ще видиш зор през лятото с охлаждането. Това при мен е по-големия проблем, отколкото подгряването през зимата. Особено пък ако искаш да гледаш растения.
Би помогнало, ако поне осветлението е над капаците в този случай. За лумен на литър не мога да дам съвет, защото зависи на каква височина над водата ще са тези прожектори, както и от други фактори. Ако държиш на прожекторите, аз бих пробвал с макс 2 бр., ако можеш да регулираш височината им над аквариума. Има доста изписано тук за осветлението, прегледай.
Варианта с гъбата и пауър хед съм го чел някъде тук, но лично за мен резултата е под съмнение за твоя обем. Но изборът си е твой, не искам да съм категоричен. Знае ли човек какво ще се получи, това му е интересно на хобито.
При мен външния филтър си работи над 6-7 години без никакъв проблем. И аз не виждам смисъл от допълнителна аерация.

NO CARRIER

6500 K по-скоро ще синее. За мен 4000 келвина са най-добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kinsman

Капаците ще са на някакви силиконови панти. Ще имат изрязани отвори по краищата за прекарване на кабели и маркучи. Според моята логика между капаците и водата ще се натрупва СО2 в близост до водната повърхнист (нали е СО2 е по-тежък от въздуха).

Лятото температурата в стаята няма да надвишава 26°. Прожекторите ще са на около 10см над стъкления капак и колкото е да са яки прожекторите, те няма да могат да стоплят водата.

4000К за мен леко жълтеят. Целия ми апартамент е с такава температура, но не бих си осветявал аквариума с такива лампи.

bunzip2

Со2 няма да ти се натрупва, не се тревожи. То де тоя късмет да се натрупва, много хора бихме се радвали  :-D
Филтърната глава с гъба, която си решил да слагаш, освен че няма да е особено ефективно решение, ами ще е и доста грозно.
Ако не ти се слага канистър, поне се насочи към окачен филтър, има доста варианти. И ще филтрира по-добре, няма да е грозно, и няма да имаш проблем със иначе силната струя, която ще прави помпата.
Лампите 6000К са по-студени да, но като спектър са по-подходящи за растенията, от колкото 4000К.
Щом ще са лед, помисли за вариант за димиране, 3 такива прожектора без подаване на со2 , доста бързо ще те вкарат във филм с алгиите.

Имай на предвид, че подаването на со2 не прави нещата не естествени. Въглерода е просто един от основните макро елементи, които са необходими на растенията да растът.
Когато имаш повече светлина (както се очертава в твоя случай), принуждаваш растенията да растът по-бързо. От там те ще изконсумирват много бързо въглерода, който е във водата. А въглерод във водата може да се достави по 2 начина - или с движение на водната повърхност, където чрез постоянен досег на водата до въздуха, става газообмен, с който влиза както кислород, така и со2, но в случая со2-то, което внасяш от въздуха е крайно недостатъчно за светлината, която ще подаваш, за това при аквариуми с по-интензивно осветление, трябва да се добавя и въглерод допълнително, за да е в оптимални количества и да задоволяваш нуждите на растенията, инче ще блокират. Естествено със силната светлина не само нуждата от со2 нараства, но и добавяне на другите макро и микро елементи. Тоест, ще се наложи да внасяш допълнително торове, иначе водораслите бързо ще те нападнат.
За да изглежда добре аквариума, нещата трябва да са нагодени към светлината. Само тя трябва да ти бъде лимитиращия фактор. Когато имаш достатъчно микро/макро елементи, скоростта на растеж я контролираш само със светлината. Само от там трябва да ти идва лимита. Имаш ли в повече от нея, а недостиг на някой от други неща, тогава бързо ще те нападнат водораслите.
Така че помисли добре какво как ще направиш. Растенията, които си избрал, спокойно ще са добре и на 2 лампи, дори може да се наложи и тях леко да димираш. Единствено Hemianthus micranthemoides има малко по-високи изисквания и моя съвет е, ако ще правиш бавен аквариум, направо да го пропуснеш като растение :)

kstoilov

Подкрепям bunzip2 напълно в съветите.
Планувал си приличен обем на аквриума, според това, което си замислил да слагаш вътре. Така че, обмисли добре нещата, за да няма изненади. При правилен подбор на техниката, обслужването впоследствие ще е лесно.
Спектъра на лампите е личен избор, разбира се. Правилно си се насочил към 6500К, дори може и повече. Aquastar, които ги дават за растения, са 10000К. И визуално изглежда добре - осветлението под вода е по-различно от това в стаята.
Пробвал съм с топла светлина, 3000К или 4000К, и не можах да се отърва от алгии. Освен това на мен ми изглеждаше като блато.
Останалото е горе-долу разказано.
Аз с филтъра не бих правил никакъв компромис - той все пак се грижи средата в аквата да наподоби естествената. Освен и всичко изписано за азотен цикъл, бактерии и т.н.
СО2 няма да се натрупва със сигурност, няма как. Освен това, ако растенията се развиват нормално, те отделят О2 през периода на осветяване.
За СО2 система - за нея съм сигурен, макар и все още да нямам. Възпира ме както цената, така и това, че трябва да се дозира внимателно, за рибите не е ОК предозирането, те искат О2. Освен това чета, че трябва да се следи рН, пак в тази връзка.
Но се огледай по магазините - истински зелените аквариуми (кипящи) са задължително с СО2.

kinsman

Колкото и да мисля ще се слага вътрешен филтър. Powerhead-а има регулировка, като минималния дебит е 210л. Даже с два броя дебита няма да надвиши 410л. и то без гъбите. Не ми харесват окачените. По-добре с 10см. по-дълъг аквариум отколкото тази раница.
Лампите ще ги намаля на 2бр. Обаче не знам дали тези прожектори могат да се димират. Ще питам в магазина...


Като за първи аквариум ми се иска нещата да са по-прости. Винаги ще мога да добавя светлина, да сменя филтъра, да сменя растенията. Ако мога да мисля да 1-2 неща по-малко ще е добре като за начало. На този етап ще пропусна СО2, торове, Редфилди и т.н.
Отделно за СО2 - системата също ще трябда да се поддържа. Имам опит с газове и бутилки под налягане и не ми се иска още едно главоболие.

С тази дължина на аквариума има ли шанс да се получат "мъртви зони" без циркулация с един вътрешен филтър?

kstoilov

Цитат на: kinsman - 21.03.2024 23:29Отделно за СО2 - системата също ще трябда да се поддържа. Имам опит с газове и бутилки под налягане и не ми се иска още едно главоболие.

С тази дължина на аквариума има ли шанс да се получат "мъртви зони" без циркулация с един вътрешен филтър?

И това също е причина и аз да се въздържам от СО2. Пък китките взеха, че се закрепиха и без.

За движението на водата има флейти, лили и т.н. При мен дължината  е 80 см и няма проблем - лилито е в единия край, а в другия по диагонал водата се движи. Но дебита е 900 л/ч.
За 100 см не знам.

bunzip2

Цитат на: kstoilov - 21.03.2024 21:30Пробвал съм с топла светлина, 3000К или 4000К, и не можах да се отърва от алгии. Освен това на мен ми изглеждаше като блато.

Проблемите с алгиите със сигурност не са били от светлината, поне не от цветната температура :)
Дори в момента светя с 4000К (по стечение на обстоятелствата). Всичко е в реда на нещата.
Относно следенето на PH, да трябва, до толкова, колкото да не издушиш рибите. На растенията не им пречи.
А за да издушиш рибите, повярвяй ми, много трябва да се постараеш.
Аз подавям почти 2 балончета/секунда на 45 литра и проблем с рибите нямам.
Обслужването на бутилката е 1-2 пъти годишно да я напълниш :)

Цитат на: kinsman - 21.03.2024 23:29С тази дължина на аквариума има ли шанс да се получат "мъртви зони" без циркулация с един вътрешен филтър?

Има шанс, зависи от много неща - дебит, посока на струята, разположение и вид на вънтрешната декорация в аквариума.
Тези неща се нагласят в движение...
Гледай да осигуриш нормално движение на повърхността на водата, за мъртви зони под водната повърхност недей да мислиш :)

kstoilov

Цитат на: bunzip2 - 22.03.2024 00:30Относно следенето на PH, да трябва, до толкова, колкото да не издушиш рибите. На растенията не им пречи.
А за да издушиш рибите, повярвяй ми, много трябва да се постараеш.
Аз подавям почти 2 балончета/секунда на 45 литра и проблем с рибите нямам.
Обслужването на бутилката е 1-2 пъти годишно да я напълниш :)

Благодаря за конкретната информция. Как подаваш СО2, може ли да опишеш накратко?

kstoilov

Цитат на: bunzip2 - 22.03.2024 00:30Има шанс, зависи от много неща - дебит, посока на струята, разположение и вид на вънтрешната декорация в аквариума.
Тези неща се нагласят в движение...
Гледай да осигуриш нормално движение на повърхността на водата, за мъртви зони под водната повърхност недей да мислиш :)

Определено е така. При мен на повърхността има вълнички, доволен съм.

kstoilov

Цитат на: bunzip2 - 22.03.2024 00:30Проблемите с алгиите със сигурност не са били от светлината, поне не от цветната температура :)
Дори в момента светя с 4000К (по стечение на обстоятелствата). Всичко е в реда на нещата.
Така е, не е само от цветната температура. 4000К трябва да е неутралния спектър.
Ти с какво светиш - ЛЕД или тръби? Написал си по стечение на обстоятелствата - добре ли е визуално?

bunzip2

Со2 съм подавал по всякакъв начин.
В момента подавам с со2 система с бутилка от пожарогасител и китайски редуцир на ZRDR.

Лампите - преди светех с луминисцентни пури (на предишни аквариуми).
На този светя с лед.
Китайски лед ленти, рейтнати за Indoor plants.
Всичко съм описал в темата на аквариума.
Пускам линк, може да прочетеш какво как съм направил :)
https://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/hop-edni-malki-45-litra/

mushroom

Здравей и добре дошъл,
1. - не знам ( - : Аз бих започнал с формулата 0,3 или 0,5 ват/литър, ако растенията са бавнорастящи.
2. Идеален, вземи си достатъчно, за да напълниш хубаво дъното.
3. Гледам че имаш въздушна помпичка, обаче нещо не схващам?  Има някакви "модерни" гъби или просто ще изпуска балончета от тези двете кръгли джиджавки?
4. Зависи от големината на гъбата, която се каниш да сложиш, защото точно тя ще ти е филтъра. Там ще се образуват нитрифициращите бактерии. Аз имам примерно една двойна помпичка на SOBO. С най-големите гъби като го увелича на максимум се получават вълни в 70л. аквариум (ползвам я на 1/4 от мощноста ѝ).
5. Както казаха колегите помисли за лятото, но и неонките и скаридите обичат 22-24 градуса, горе долу не претендирам да съм точен. Обаче при над 30 градуса и на рибките и скаридите ще им е мъчно.
6. Аз бих си взел един 200W и бих го сложил хоризонтално почти на дъното (лятото го изключваш).

И в този ред на мисли...

Една двойна помпичка с 2 големи гъби (може хоризонтално) в двата края + хоризонтален нагревател  в средата и всичко добре замаскирано с корени, камъни и растения.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Пичове, това с W/l не е ли отживелица вече?
Не се ли смята по-точно когато е lm/l? Или нещо аз съм се филмирал излишно?
При 3 прожектора с 2400lm това са 7200lm. На мен ми се вижда малко множко. Естествено, има го и момента на каква височина ще са от аквариума и т.н.
Аз го изкарвам по външния обем на аквата 40lm/l.
Сега въпроса е, че съм че някъде из форума, че е добре осветлението да е между 30-50 lm/l. Ама това на литър чист обем, на литър вода ли е ... струва ми се малко неточно. А и смятам, че като се стартира аквата ще си покаже сама системата от какво има и няма нужда.
Следя темата  *DANCE*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

ват на литър още си важи, ако правиш с луминисцентно осветление. Това се наложи като "правило", ако може така да се изразя, през дългия период, през който най-удачно и най-използвано решение беше, да се използва луминисцентно осветление.
При лед осветлението е малко по-различно, тъй като нещата вече не съвпадат спрямо отдавано количество светлина на база изразходван ват електроенергия, не съвпадат и от към спектър, като цяло всичко е различно :). Да не говорим че от лед диод до лед диод може да има балкан разлика. Така че, всичко е "къстъм", когато става дума за лед осветление в домашни условия.
Виж при готовите такива, има вече утвърдени марки, сметнати лумени, цветни температури и т.н. Имат различни модели и дължини, пресметнати за различни литражи.
Една такава бюджетна марка е Twinstar , серия A и B, като B е малко по-добрия вариант. Цената е долу-горе колкото да си го направиш ти :)

mushroom

ЦитатПичове, това с W/l не е ли отживелица вече?
- Да така е, обаче тока мен не ме харесва, а и аз не го разбирам защо. Затова аз се спирам на този вариант за елемтарна сметка. Тук bunzip2 е прав, работите съвсем се промениха/усложниха.

ЦитатАз го изкарвам по външния обем на аквата 40lm/l.
- Ако това е новата формула почвам по нея. ( - :
ЦитатСега въпроса е, че съм че някъде из форума, че е добре осветлението да е между 30-50 lm/l. Ама това на литър чист обем, на литър вода ли е ... струва ми се малко неточно.
- Няма значение според мен. Дали аквата ще е 80л. чист обем и след това ще е 70л. или 66л. вода според мен не играе голяма роля.
ЦитатА и смятам, че като се стартира аквата ще си покаже сама системата от какво има и няма нужда.
Следя темата  *DANCE*
- И аз съм тука *DANCE*, не че не е хубаво да го премериш 2-3 пъти преди да го отрежеш, ама в крайна сметка и опит грешка си е урок. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

54450

Публикации: 15
Прегледи: 6366

52260

Започната от paco112


Публикации: 4
Прегледи: 2311

49891

Публикации: 7
Прегледи: 3596

58376

Публикации: 4
Прегледи: 2490