• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 14:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първият ми аквариум - Златни

Започната от damyanof, 26.01.2015 18:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

damyanof

Здравейте на всички!

  От преди новата година се запалих да си нарпавя аквариум...пътвият ми! Предпочетох да започна с една златна+сомче, в ~40л аквариум, без растения. Четох много преди да започна и той вече е на лице.
  Да отбележа, че това е по-скоро тестов, за да се окопитя. След около 4-5 месеца ще правя ремонт на стаята ми и тогава ще има чисто нов аквариум ~100л с поставката си и прочие.

Ето и системата в момента:

1.Аквариум - 40л (окло 33 чист обем вода) 70х25х25х4мм. Моята приятелка гледа гекони и и взех стария. Изплакнах го 3-4 пъти, напълних го с разтвор калев перманганат и после пак го излакнах 2-3 пъти. Престоя 2 дена празен. Под него има термо изолация да убие хлабините.

2.Грунд - речен, некалибриран. Взех го от "Топливо"  :whistle:. Изплакнах го...много, престоя и той в калев перманганат около 30мин, тъй като направих малко силен разтвора. Изплакнах го много добре и го положих.

3.Растения - няма, въпреки че ми се щеше. Първо да подкарам този аквариум, пък ще видим!

4.Декорация - изкуствено растение от магазин, речни камъни залепени със силикон(неутрален). Пак имаше баня със калев и пак изплакване.

5.Оборудване - Филтър-AquaEL 300/h.; Нагревател - знам, че за златните не е нужен, но ми се щеше да поддържам постоянна температура(~21 градуса?). Лампа за сега няма, по-точно има една от тези за аварийни случай, свети в леко зелено, по-скоро съм я сложил за фоново осветление. Аератор също е наличен, но в мемента не съм го сложил.

6.Вода - от бойлера. Купих си препарат за стартиране-AquaSana с алое-вера и прочие.


Та, на въпросите - ако може да ми дадете съвет къде/как съм сгрешил и някакви препоръки.
1. Водата все още е мътна и ми е ясно, че ще е така поне още ден-дваи ще се сменя през ден 1/3. Дали сега да капна от "отварата" за стариране, или да изчакам?

2. Кога да пусна рибките? Не ми се дават на този етап пари за тестове, поръчал съм си латмуси ит ебей, но ще се отчакам още.


Caxapa

Добре като начало. Ако имаш друго място за акварима го премести. На сегашното място  няма как да обслужваш добре аквариума а и евентуалните изпарения ще  доведат проблеми  . 40 литра за една златна рибка е направо на границата според вида  който смяташ да си вземеш. Останалите  неща като насоки  и теми са в ляво на изкачащото меню на екрана а също така и  в раздела  за златни  или по-точно шаранови.

damyanof

Благодаря за инфото! За съжаление няма къде другаде да го сложа, заради това е и толкова нисък самия аквариум. Имах избор от още 3, които бяха доста добри като габарити, но с 4мм стъкла. Ще го преместя малко по-напред. Иначе капака съм го преместил да равни с ръба на горната част на секцията, та за изпаренията не знам дали е ок така.

Ivan_S

С тези големи камъни за грунд ще береш ядове, когато златната започне да ака. Сменяй ги докато е време с фракция 5-6 мм. примерно, че тия дзверове понякога гълтат грунд.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

damyanof

Имам ситен - около 1-2мм, става ли да го оплътня?

С често сифониране няма ли да се получи?  :-[ Няма хубав в Троян по магазините, все някакви бели и едноцветни, пък не ме радват много.

Similar topics (5)

52006

Публикации: 18
Прегледи: 7102

58115

Започната от Vesko359


Публикации: 28
Прегледи: 6013

49331

Публикации: 1
Прегледи: 2199

56119

Публикации: 2
Прегледи: 2330

54137

Публикации: 20
Прегледи: 9862