• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 02:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи аквариум

Започната от Йети, 11.01.2014 10:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Йети

ами аз мислех за 2 боции 5 пандички 5-6 даниота и едни цихлиди джуджета на които не се сещам за името- те стават ли?

Ivan_S

Боцията ще понесе по-високо рН, но не става, защото аквариума ти е малък за нея. Другите риби изискват вода с рН около 7, т.е. неутрална вода. Не, че няма да се адаптират да речем, но имай едно наум, че може и да не оцелеят. При високо рН и по-твърда вода се отглеждат също цихлиди, ама африкански, предимно от езерата Малави, Танганика и Виктория. Грундът ти като фракция е подходящ за растения, но защо не направи теста с оцет? Кораловият пясък, който аз познавам е двойно по-скъп. За това и в началото се усъмних, че е такъв.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Caxapa

От техническа гледна точка искам да добавя, че когато флейтата е насочена нагоре и източваш вода за езеседмичната подмяна..има опасност струята от флейтата да започне да пръска като фонтан вследствие спадането на нивото на водата и по този начин да създаде прдпоставки за късо-ел. окъсяване и нежелани последствия.  За целта, правило в акваристиката е да изключваш ел уредите обслужващи аквариума като след напълването с прясната вода не забравиш да включиш отново помпи, нагреватели, осветление и други.

Йети

не направих тест, щото ми го препоръчаха от магазина  :duvar:  :duvar:  :duvar:
ще пусна тема във форума за трампа на грунд, ако някой има желание за цихлидарник (защото моят аквариум е малък за цихлиди)

Ivan_S

Преди да правиш каквото и да е, извади си 1-2 шепи от грунда, остави го да изсъхне, тествай с оцет и ако даде признаци на съдържание на варовик, тогава го сменяй. Аз продължавам да си мисля, че не е коралов пясък. Е, това че аз не съм виждал толкова едра фракция, не означава, че няма. Но в този случай, пък означава 100% варовик и положителен тест с оцета ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

rollon

Има коралов пясък с такава фракция,аз лично във фълтъра имам не коралов пясък,ами коралови камъчета  :-D

Ivan_S

Цитат на: rollon - 08.02.2014 20:14
Има коралов пясък с такава фракция,аз лично във фълтъра имам не коралов пясък,ами коралови камъчета  :-D

Е .... тогава май ще трябва да прави смяна 8-)
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Йети

Даже и на пакета пишеше Coral sand ... сега трябва да си търся нормален кварцов пясък
черен кварцов пясък като този http://aquariumbg.com/forum/predlagam/prodavam-kvarcov-pyasak-cheren/msg457514/#msg457514 върши ли ми работа?

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Йети

08.02.2014 22:40 #39 Last Edit: 10.02.2014 00:26 by Йети
Ок значи не е ситен или химически отровен за рибоците... за жалост съм член на форума от под 2 месеца и не мога да пусна тема за кораловият пясък във предлагам  :/ :-|

Публикациите са слети: 10.02.2014 00:26

*offtopic Може ли някой модератор да ми каже, възможно ли е да пусна обявата за размяна/продажба на грунд в друг раздел освенв предлагам, защото там нямам разрешение.

Йети

Оправих се с проблема! *YAHOO*
Днес докато се прибирах видях един много шантав сух клон и си го примъкнах вкъщи. Мисля че е от липа. Остъргах кората, но се чудя може ли да го сложа в аквариума? (знам че трябва да извърша и други процедури като киснене и дезинфекция, но искам да знам дали не е противопоказано да слагам такова дърво и ако е , какво дърво мога да сложа, защото не ми се дават 30лв за клон от магазина)

Светльо

Няма да имаш проблем.Сложи го да се накисне,измий го хубаво. След това слагаш клона в калиев перманганат за около 15-20 мин. Пак го изплакваш обилно с топла вода и си готов. *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fandap7h8x%2F0028.jpg&hash=0f2159d9dc2d2368025d3aadbe2322c946afa7c8

Aqualover

Здравей и добре дошла в хобито!
За избор на пясък са те посъветвали. Аз съм с 2-3 мм от зооцентър и за коридорасите е рай. Допълнително съм насипала в единия ъгъл ситен кварцов пясък, който те попиляха навсякъде. Съветвам те да избереш рибите по твое осмотрение не както тук някой ти каже, особено пък аз *ROFL*. Само  бройките спазвай. Скалариите искат поне 150 л вода.
Колегата правилно е казал  минимално 80 литра вода.
Аз започнах отново след доста години с 60 литра и ми се виждаше много, но сега е обратното.  :-D
Ако харесваш бързи риби-тях избери, ако харесваш бавни, намери такива. Само знай-бавни и бързи риби ако съчетаеш ще има жертви. Започни с тетрите или с други лесни риби. Опитай се рибите ти да са поне от един континент. И тях по 6-8 бр. В списъка с риби има много красиви  и може да си избереш. Като начинаеща не ти препоръчвам цихлиди джуджета. Купи от пазара кокосов орех, като го изпиеш разполови го с трион и изтрий отгоре с шкурка-ето ти 2 укрития за коридорасите. Не е лошо да имаш и водораслояди.
За коридораси те съветвам поне в група от 5-6. Иначе са плашливи. Поне при мен.
Можеш да вземеш с шкурка тоя клон да го изгладиш и го пускаш в кофа с вода да се извари. После киснеш клона 20 дни и като сам потъва го пъхаш в аквата.
На мен също ми трябва малко коралов пясък и може да ти взема 1 литър.
Използвай нитривек на Сера или Денитрол на Джей би ел за водата. Най-важното е филтъра!!! Този като ти го гледам няма да ти върши работа. Но ще става за малък аквариум. Препоръчвам ти ехейм аква бал или джей би ел серия i. И двата имат опция като искаш повече материали да сложиш или искаш по-голям аквариум да добавиш кошница. Доста тихи са. Може и шарк да си вземеш. Нека колегите също кажат, че май слабичко е филтърчето за 84 л.
Вземи някой с поне 2-3 отделения за да го напълниш с сипоракс или Micromek- за биологична филтрация, Clearmec- намаля нитратите. Не купувай помпа с мощност под 8 вата примерно за 80 литра. Поне 10-11.
А за помпата- искам да ти кажа че при мен няма толкова много растения-6-7 вида и все пак съм се застраховала с 2 вида помпи за през нощта когато кислорода намалява. Виждам го по охлювите и рибите.
Една нощ около 23.00 ни спря тока и се радвам че имах помпа с опция да се захранва на батерии.
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

tao

Цитат на: Йети - 11.02.2014 02:47

Днес докато се прибирах видях един много шантав сух клон и си го примъкнах вкъщи. Мисля че е от липа. Остъргах кората, но се чудя може ли да го сложа в аквариума? (знам че трябва да извърша и други процедури като киснене и дезинфекция, но искам да знам дали не е противопоказано да слагам такова дърво и ако е , какво дърво мога да сложа, защото не ми се дават 30лв за клон от магазина)
Ще имаш проблем и то не един.

shnufito

Обясни колега какви проблеми може да се появят като слагаме клони в аквариума.Може да е полезно на по-незнаещите от нас.

Similar topics (5)

52895

Публикации: 2
Прегледи: 2988

59149

Публикации: 22
Прегледи: 8276

57192

Публикации: 0
Прегледи: 1508

54963

Публикации: 45
Прегледи: 14361