• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 20:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум от нулата - 160 л

Започната от Infinity, 28.09.2014 20:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Infinity

Здравейте, накратко, съм решил да пусна нов 160 л аквариум. Все още е проект и събирам идеи. Ще е 80х40х50. В него ще се гледат сладководни малки по размери рибки, пасажни (неонки, барбуси, кардиналки и разбира се контролните за почистване, по натам може и скариди).
Аквариума ще има и растения, но определено няма да го правя холандски тип или растителен. Въпреки това ме притесняват няколко аспекта...

1. Какво да ползвам за дъно като субстрат? Да бъде ли на слоеве и прочие.
2. Какъв външен филтър, Марка модел и с УВ.
3. Какви растения да комбинирам- мисля да са бавнорастящи основно.
4. Лампата също ще ми е проблемна поне в началото, защото тези които ще ми правят аквариума капаци с лампи не правели. Но е ясно че ще трябва да знам колко W да бъде и прочие.

M14iro

Дължината ми се струва неудобна за лампи

bunzip2

За грунд, слагай си речен пясък. Друго не ти трябва, особено като смяташ да правиш бавен аквариум.
Никакви многослойни субстрати и т.н.
Щом планираш да е бавен аквариум, за р астения може да се насочиш към анубиас, криптокорина, папрати, мъхове.
Осветлението за такъв аквариум не е кой знае какво. На тази дължина, ще ти паснат от тези готовите шини за лампи Т8 18W. Евтини са, а вършат добра работа.
За такъв аквариум, 2 лампи ще са ти достатъчни. В процеса на развитие, ако забележиш, че са слаби, може и още една да сложиш.

Филтъра може да е и вътрешен, стига да е с хубав дебит. Иначе ако държиш на канистър, зависи колко пари си склонен да отделиш. Има скъпи и хубави, има и евтини и хубави  :-D

Публикациите са слети: 28.09.2014 22:11

Цитат на: M14iro - 28.09.2014 22:01
Дължината ми се струва неудобна за лампи

Аз съм с такава дължина. 80х40х45, като осветявам с 5 лампи Т8 по 18W и съм доволен. На растителен аквариум, нямам никакви проблеми. Верно в двата края остават по 5 см, където лампата не стига по дължина. Но честно казано, не забелязвам проблеми с растенията в краищата. А и като погледнеш аквариума, изглежда си еднакво осветен навсякъде :)

sVGNsali

Щом си от София, направо отиваш в Горубляне за кварцов пясък. Имат доста голям избор. Речният вариант, лично според мен не струва като цвят. Иначе фракция 3-5 mm е доказана за растенията. На мен не ми хареса как стои.. ако и  на теб не ти допадне, може да вземеш по дребна, 1,2-1,6 mm, но тогава растенията трябва да гледаш да ги закачиш по корени или камъни.
За растения - микросорум, болтис и ако имаш корен можеш го украсиш с мъхове - прикрепяш с корда. Могат без СО2 и торене. Само да ги вземеш от правилният човек.
За техника - провери в emag там в момента правят страшна промоция. Но имай едно на ум, пращат стоката от Румъния. Не знам какво и как става гаранционното обслужване, недай си боже ако. Аз съм с JBL e901 (не е от тях), няма UV лампа, тих и безшумен. Идва си пълен комплект.
Тук във форума има колеги, които ще ти направят какъвто капак искаш. Осветлението зависи от растенията и какво целиш, но ако си нов и искаш бавен аквариум, тогава според мен ти трябва не повече от 50W общо. Това, обърнато в бр пури зависи от дължината на аквариума.
И една лична препоръка. Макар шаренията да изкушава, няма да сгрешиш ако направиш видов аква - пасаж. Аз съм със шарения, но при възможност бих направил видов.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Infinity

Благодаря за отговорите. Повечето от вас викате кварцов пясък. А субтрати някакви готови? Принципно в 50 литровия ми в момента съм с такъв, JBL Manado, само на него нищо друго.

Какъв канистър, като дебит? Калкулатора тука ми го дава да бъде 480 литра.. Аз си мислех евентуално нещо 500 литра кръгло Други викат направо на 1000 л да се скочи, ама там цените вече стават дебели. То ясно че голямото е хубаво както казват американците, ама и парите не растат по дървета  :-D

sevginsali > Защо точно видов... не е ли прекалено скучно само един вид риба да плува в голям аквариум?  :-)

sVGNsali

Субстрат - ОК, ако знаеш какво правиш. Иначе, може се удавиш с водорасли. А манадото става, как да не става  8-). Никой нищо не е казал против. Ама викаме да минеш тънко..
Не разбрах за канистъра какво те тревожи? Ако визираш л/ч - повечето данни са подвеждащи. За твоя размер, аз, като фен на JBL, бих ти предложил е701 или е901. Като цяло смея да твърдя, че ако ползваш хубави пълнежи, канистрите с еднакви параметри а различни марки, излизат горе долу еднакви като пари.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Infinity

ОК, тези канистри СънСън, какво добри ли се водят или всичко е до конкретния модел?

sVGNsali

Много колеги ги ползват и са доволни. Аз, ако ще си вземам 2ри резервен, ще е от тази марка, освен ако някой не ми подари друго  :-D :-D
Предимството освен цената им, е и големият обем. За теб, при много растения а малко риби 1000 л/ч става. Мисля че можеш да приключиш със 150 лв - канистър с китайска керамика. UV не ти трябва.
Всичко зависи от бюджета. Ако сложиш някаква прилична китайска керамика, минаваш тънко. Ако заложиш на качествени немски, минаваш даже JBL при съответният литраж.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

bunzip2


За канистъра, 1000 л/ч. минимум. Ако решиш да е сънсън, няма да сбъркаш. Ползвам го от доста време и съм много доволен.
За грунда - може манадо. Въпроса е че излиза по-скъпо. Ако не те бъркат парите, няма проблем :)

sVGNsali

Цитат на: Infinity - 28.09.2014 22:43
sevginsali > Защо точно видов... не е ли прекалено скучно само един вид риба да плува в голям аквариум?  :-)

Сега виждам питането.
Ами, то аквариума който планираш, поне за моето око не се води голям  :-D
Красотата на видовият не може да се отрече - ако е създаден правилно. Голям брой риби, действат еднакво, изглеждат еднакво. Ако са подбрани правилно (комбинация размери аква и подходящи рибки), гледката впечатлява. Само да ти кажа,че не визирам неоните...
Естетиката е субективен елемент, важно е ти как възприемаш нещата.
Освен това, имаш еднакви изисквания към храна, температура, водата и т.н...
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Infinity

Хъмммм, понеже доста от вас говорят за СънСън и отзивите за тях са добри, май ще се насоча към тях, въпреки че де да знам, повечето производители обичат да завишават значително параметрите. Но като гледам по външността и съпоставя примерно модели с еднакви цени, но различен производител, то СънСън са с пъти по- големи като размери от конкурентите, а това навежда на мистълта че и пълнежа ще бъде повече. Хубаво е че поне са сложили китайците марка, а не е нещо от рода на ЦункайХуй и пише Мade in China, че има и китайски стоки които не пишат даже, къде е произведена, а това значи след време  :duvar:  :ranting:   icon_axe icon_axe Гледам рекламират че ползват и керамични валове, за по-голяма издражливост. Бе явно са от хубавите Китайски стоки. А как са като шумност? :-D

Хвърлил съм око на този модел на СънСън, с УВ даже. Не изглежда зле, голям обем има и дебита му е доста приличен.

http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/sunsun-26135/top-predlojenie-sunsun-hw-303b-profesionalen-filtyr-s-vgradena-uv-lampa-do-300-litra-27889

Относно субстрата, чудя се и друго, мога ли да смеся примерно Манадото в някакво съотношение с инертен материал със същата големина и евентуално цвят (то и да не е точно същия цвят може да се получи някакъв не лош ефект, все пак в природата не всичко е еднородно)? Така може да се спести от по качествения грунд, но въпреки всичко да има и някакви полезни вещества в нещо.

Не знам за кой път си едитвам поста защото се сещам и за още неща... Относно капака, май ще си го правя сам от форекс. Въпроса е че тоя пусти материал много скъп за цял лист, очевидно ще трябва да видя точно колко ще ми трябва. Но умея да чертая на Аутокад и ще си направя чертежи. Само че първо ми трябва аквариума, за да измеря по външен ръб. Отделно се двуомя дали да не взема така да се кажа да сложа едни много яки ледове които, много добре светят, отделно имат точни параметри, като яркост и цвят. Според мен много точно може да се изберат. Отделно понеже имат и по малки размери може да се сложат и подредят както се сметне за добре. Даже има и намаления в момента.

http://led.omega-light.com/Osram/osram.htm#mr16


nikan

Все пак да не забравяме че Sun Sun се продава без пълнежи,а добрата филтърна медия си е пари,относно шума има доста разнопосочни мнения,ако е в шкаф определено не се чува(имам 2 но и двата са затворени)Не мисля че е добра идея да го размесваш с друг какъвто и да е грунд тъй като не се знае как ще се отрази в аквариума и е възможна предпоставка за бъдещи проблеми!

Infinity

Реших да разгледам какво има по света като ЛЕД изпълнения за аквариуми... е голяма грешка, че изобщо гледах. Попаднах и на магазин като тоя http://www.hollywoodfishfarm.co.nz/product/page/led-lighting/m/2975/ Щях да получа удар.  *CRAZY*
Разни готови решения дизайнерски, с цени от по 100, 200, 300 $ и таван до небето. С компютърно управление и RGB цветове, които може да променяш всеки един от тях по отделно, задаване на време на светене, като отделно от това може да зададеш диапазони в които да свети по един начин, а след време по друг. Свят ми се зави, само може човек да си мечтае за нещо подобно. За съжаление цените са безбожни за момента и понякога надхвърлят стойността на самия аквариум. Но все още не съм се отказал напълно от нещо по просто като лед.. Намерих сравнителни таблици между различните светлинни тела, било ЛЕД, обикновенна крушка и луминисцентна лампа. Както и да е.

Иначе аквариума вече го правят, утре ще поръчам филтъра на СънСън плюс пълнежа, а чертежа за шкафа го дадох днеска, там още не знам какво ще излезе и като пари и като време.


Кажете, какъв филтърен пълнеж да взема, каква керамика, марка? Много голям избор има, а в сайта на д-р Стефанов само малко грамажи по половин кило. Само в такива ли разфасофки се продават? И какъв биоактиватор да взема за поливането им?


Публикациите са слети: 02.10.2014 00:15

За SunSun HW-302 какво ми трябва? Колко точно керамика би ми стигнало, трябва ли да купувам някаква филтрираща вата отделно, колко и каква? Мисля това да взема за моя аквариум. Тези кошници колко керамика побират горе долу. Какво друго освен керамика да се сложи? С какъв активатор да ги полея има ли някакъв специален или всеки става.
Можете да препоръчате и различни качествени керамики от които сте доволни. До сега получих предложения за Sera Siporax. Имало и някаква керамика на SunSun.

Infinity_bg

Eто малко снимки от старта на аквариума.  :-) http://aquariumbg.com/forum/media/?sa=album;in=245

Infinity_bg

Вече 3 дена от както е стартиран аквариума. Днеска след като се прибрах от работа отидох да го погледна. На повърхността се беше образувала някаква пяна която се върти от течението. Канистъра си работи. Огледах за някакви други знаци под водата, но не откривам нищо. В реактора който смесва водата и CO2 газа, обаче се забелязват някакви странни образувания приличащи на разкъсана ципа или нещо от сорта, вероятно е някаква бактериална колония или др не знам. Ще дам снимки да го видите, добре е че този филтър е с прозрачна кана.







Similar topics (5)

50617

Публикации: 11
Прегледи: 3806

57231

Започната от ogun


Публикации: 2
Прегледи: 1569

54993

Публикации: 46
Прегледи: 15876

57232

Публикации: 8
Прегледи: 3308

52953

Публикации: 42
Прегледи: 11484