• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 09:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов Аквариум

Започната от TechART, 05.01.2014 20:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

В нов аквариум или така наречен пресен и неузрял още е нормално да се появят проблеми. Корена се покрияа със слуз която ще изчезне в последствие.  Керамиката и тя се е покрила с вид водорасли които са последствие на 1) неправилно светене
2)липса на Азотен цикъл
3)високи нива на  нитрати и нитрити
Може и още да се изброяват като причини но за сега това е достатъчно.

Ribofil

При голямите риби е особено важно да има и външен филтър, според мен. Без него е кауза пердута, или трябва да се слагат нон-стоп химии вътре, което аз поне не го харесвам.

Природата си важи и тук със законите си - трябва да имаш кръговрат, за да работи като автономна система.

Големи риби - големи ака- много нитр..ти - много растения за да ги усвояват.

Обаче големи риби и растения се взаимоизключват общо взето. Затова схемата при мен е:

Големи риби - големи ака - голям външен филтър/ филтри - ув филтър - хубава аерация-ув филтър, включително и на грунда. Като резултат не сменявам водата изобщо, освен доливане на изпарената вода и чистене на филтрите.

Появата на водорасли е първия признак за нарушен баланс - недостатъчно материал механичен/биологичен във филтрите, мръсен грунд с остатъци на храна в него, недостатъчно течение, аериране в аквариума и образуване на мъртви и мръсни зони.

За рибите - оставиш ли цихлиди, ще пораснат малко и ще изядат другите мирни обитатели.

TechART

Аквариума ми е 112л,тъй че не мисля,че трябва да имам външен при положение ,че имам добра вътрешна филтраця 550l/h.Цихлидите утре както казах ги махам и слагам по-дребни обитатели.
1-осветлението го пускам към 16h и спирам към 23h-проблем ли е така?
2,3-как да се справя с нитритите и амоняка-честа смяна на водата(2 пъти седмично по 25% и малко нитривек добавен-как ще се отрази?
П.С.да изкарам ли керамиката и да я измия добре,да премахна водораслите или така да я оставя?

Ribofil

При растителният ми аквариум с водорасли, най-вече с брадата се бори ной-успешно со2, зелените по стъклата се премахват с УВ филтър.
Външният филтър позволява не толкова голям обем филтрирана вода, колкото голям обем филтриращ материал, което е по-важното. Иначе през една гъба и 10пъти в час да завъртиш водата, ефектът ще е в пъти по-малък от завъртяна само веднъж, но през много филтриращ материал.

Всичко може да става и хардуер, но си иска хамалогия - постоянни смени, добавки, мазилки, стъргалки .....

Ivan_S

На твое място нямаше да мия керамиката, ще унищожиш нитрифициращите бактерии, ако имаш такива. Ако е в много кофти състояние, може да я преплакнеш в аквариумна вода. Тествай водата и ако се окаже, че имаш нитрит, даже 3-4 пъти седмично по 25% ще трябва да сменяш или пък по 30-40-50% .... зависи какво ти е състоянието на водата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

TechART

Здравейте колеги,днес закупих новите обитатели-4 скаларии,3 телескопа и 2 анцитруса и анубиас,знам,че не е много редно да гледам телескопи и скаларии,но съм взел вече този риск.Преди 1-2 дена смених водата 25%,но сега сякаш стана още по-млечно бяла..прилагам снимка да видите.
Това признаците на новостартиран аквариум или някъде по алгоритъма за старта греша..
П.с.Сред обитателите ми се подвизава рак cherax papuanus,според вас ще създава ли бъдещи проблеми(по-скоро на анцитрусите?)

Асен Евгениев

Цитат на: TechART - 14.01.2014 23:06
знам,че не е много редно да гледам телескопи и скаларии
Освен това ще им стане тясно, филтърът няма да насмогва, ракът не е за там.
Сменяй с престояла вода без химия.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

TechART

Рака го махнах,добре колега,ще послушам съвета ти

Асен Евгениев

Телескопите може да си оставят оченцата по тия стърчащи и остри части на корена.

TechART

Благодаря ти за съвета,ще взема мерки
След като поизчетох за "мътна вода",ще взема решение,за което вие ще ми кажете дали е правилно.Спирам да сменям водата(за 1 седмица) и да храня рибките за 3 дена и ще пускам осветление само за 2-3 часа за анубиаса и дано се уравновеси положението..
П.с няма да слагам никакви хим.препарати

Caxapa

Още нещо. Златни и Скаларии не става да се гледат заедно. А защо?..Просто, всеки вид има различни изисквания към вода и температура на същата. Останалите различия ще намериш в инфото за всеки един вид.

TechART

Колеги добър ден,искам да ви попитам дали може да съжителстват скаларии и бебе-пангас..В перспектива след години като порастне-->в по-голям аквариум(~500л)
П.с Опасението ми е само скалариите да не му нагрезат перките.
Вторият въпрос ми е,колеги нормално ли е това..как да се изразя..червено/виолетово/кървясъло петно малко-под окото на скаларията(и другите го имат,но не толкова изразено).Доста се позабавих,трябваше да направя тестове за вода,но съм студент по медицина и доста изпити имам и нямах време,но днес отивам с буркан до зоо-магазина да изследват параметрите.Та се притестих,да не би да е отравяне с амоняк или просто това им е нормално така.(рибите имат доста апетит)
П.с Телескопа,беше само за 2 минутки в аквариума,че им сменях в другия аквариум водата

Marto99_mz

Не мисля, че ще има проблем със съжителството на пангаса и и скаларията.Може да е недостиг на кислород, а също натрявяне.Ти цялата ли вода сменяш та си пуснал телескопа в този аквариум?

Асен Евгениев

Цитат на: TechART - 18.01.2014 10:51
  бебе-пангас
Не е препоръчително да се отглежда един пангас. Добре е да са няколко риби.

Caxapa

Явно Златните и Скалариите си живеят заедно макар да ни се втълпява, че са в отделни аквариуми. КОЛЕГА..така няма да стане нищо. Първо! Златните се отглеждат на доста по-ниска температура от тази на Скалариите. Ако си преместил макар и временно Златната при Скалариите означава да си я стресирал с температурен шок. Бягай да лъжеш  някой от деЦката градина с тези си измислици. Акваристика не се прави така. /Цъжалявам  за тона но не се стърпях предвид действията ти/

Similar topics (5)

57470

Публикации: 1
Прегледи: 2049

39212

Публикации: 9
Прегледи: 9855

55011

Публикации: 6
Прегледи: 3630

59281

Публикации: 8